10 клас.Жири. Естери. Вуглеводи

Додано: 6 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 34 рази
20 запитань
Запитання 1

Виберіть групу вуглеводів, до яких відноситься глюкоза:

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

полісахариди

Запитання 2

Сахароза — це:.Молекулярна формула сахарози

варіанти відповідей

моносхарид, С6Н12О6

дисахарид, С12Н22О11

полісахарид, ⌈С6Н12О5n

Запитання 3

Крохмаль і целюлоза це:

варіанти відповідей

природні полімери

дисахариди

моносахариди

полісахариди

Запитання 4

Якісною реакцією на глюкозу є:

варіанти відповідей

реакція естерифікації

реакція гідратації

реакція “срібного дзеркала”

реакція з бромною водою

Запитання 5

Яку кількість гідроксильних груп містить молекула глюкози:

варіанти відповідей

4

5

6

7

Запитання 6

Визначте групу вуглеводів, представником якої є крохмаль:

варіанти відповідей

Моносахариди

Полісахариди

Дисахариди

Кетогексози

Запитання 7

Оберіть назви моносахаридів

варіанти відповідей

глюкоза

лактоза

фруктоза

сахароза

Запитання 8

Продуктами спиртового бродіння глюкози є:

варіанти відповідей

Ацетон + вода

Етанол + вода

Етанол + вуглекислий газ

Етанол + водень

Запитання 9

Глюкоза виявляє хімічні властивості, характерні для...

варіанти відповідей

альдегідів і кислот

насичених і ароматичних вуглеводнів

альдегідів і насичених одноатомних спиртів

альдегідів і насичених багатоатомних спиртів

Запитання 10

Емпірична формула більшості вуглеводів:

варіанти відповідей

СхНу

СхНуОz

Сх(Н2О)у

Сх(СООН)у

Запитання 11

У рослинах глюкоза утворюється в результаті процесу:

варіанти відповідей

дихання

фотосинтезу

горіння

випаровування

Запитання 12

Спиртове бродіння глюкози проходить: 

варіанти відповідей

без доступу кисню

у присутності молочнокислих бактерій

при високій температурі

у присутності дріжджів

Запитання 13

Вуглеводи класифікують на:

варіанти відповідей

полісахариди


моносахариди


багатоосновні

дисахариди


багатокислотні

Запитання 14

Формула полісахаридів


варіанти відповідей

С6Н12О6


6Н10О5)n


С12Н22О11


C5H10O5


Запитання 15

Глюкоза містить такі функціональні групи:


варіанти відповідей

гідроксильна


карбоксильна


карбонільна


альдегідна

Запитання 16

Під час гідролізу сахарози утворюються такі моносахариди


варіанти відповідей

глюкоза


фруктоза


рибоза


галактоза


Запитання 17

Вкажіть загальну формулу естерів

варіанти відповідей

R - CO - R

R - O - R

R - COO - R

R - COOH

Запитання 18

Серед перелічених варіантів виберіть ознаку, яка буде спільною для всіх жирів

варіанти відповідей

всі жири є твердими речовинами

взаємодія з кальцієм

приємний квітковий запах

жири — це естери гліцеролу і вищих одноосновних карбонових кислот

Запитання 19

Проаналізуйте твердження

І. Всі тваринні жири (крім риб'ячого) є рідкими.

ІІ. До складу рослинних жирів входять залишки ненасичених карбонових кислот.

варіанти відповідей

вірне лише І твердження

вірне лише ІІ твердження

обидва твердження вірні

жодне з тверджень не є вірним

Запитання 20

Під час лужного гідролізу жиру утворюється

варіанти відповідей

мило

луг

естер

карбонва кислота

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест