Контрольна робота. Амінокислоти. Білки.

Додано: 2 березня 2023
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Амінокислоти. Білки.
Тест виконано: 718 разів
22 запитання
Запитання 1

Укажіть функціональні групи амінокислот.

варіанти відповідей

−ОН; −СООН

−NH2; −СОН

−NH2; −СООН

−NO2; −СОН

Запитання 2

Укажіть загальну формулу амінокислот.

варіанти відповідей

R−OH

R−COH

R−COOH

NH2−R−COOH

Запитання 3

Укажіть формулу аміноетанової кислоти.

варіанти відповідей

СH3 - COOH

NH2 - CH2 - COOH

NH2 - C2H5

СH3 - COH

Запитання 4

Укажіть ознаки, що характеризують амінокислоти.

варіанти відповідей

переважно нерозчинні у воді

проявляють кислотні властивості

проявляють амфотерні властивості

належать до класу нітрогеновмісних сполук

Запитання 5

Укажіть назви функціональних груп амінокислот.

варіанти відповідей

аміногрупа

карбонільна група

нітрогрупа

карбоксильна група

Запитання 6

Укажіть назву хімічного зв'язку, яким утворюються білкові структури.

варіанти відповідей

водневий

йонний

металічний

пептидний

Запитання 7

Укажіть групу атомів, що має назву пептидна (амідна) група.

варіанти відповідей

−СH=N−

−CH2−NH−

−CO−NH−

−O−СH=N−

Запитання 8

Укажіть кількість рівнів структурної організації білків.

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 9

Укажіть ознаку ксантопротеїнової реакції білка (з концентрованною нітратною кислотою при нагріванні).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 10

Укажіть ознаку біуретової реакції білка (зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 11

Укажіть правильне закінчення твердження: реакції білка зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом доводять, що ...

варіанти відповідей

молекули білків - полімери

у молекулах білків є водневі хв'язки

у молекулах білків є пептидні групи

білок може гідролізувати

Запитання 12

Послідовність амінокислотних ланок у молекулі білка — це…

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 13

Укажіть продукти гідролізу білків.

варіанти відповідей

глюкоза

глюкоза і фруктоза

гліцерин і жирні кислоти

амінокислоти                

Запитання 14

Укажіть назву процесу необоротного осадження білка


варіанти відповідей

гідратація

сатурація

дефекація                       

денатурація                    

Запитання 15

Укажіть реакції, характерні для амінокислот:

варіанти відповідей

  взаємодія з лугами

гідратація 

  гідроліз

взаємодія з кислотами

Запитання 16

Укажіть реакцію, характерну для білків: 

варіанти відповідей

  гідроліз;

естерифікація;

полімерізація;

гідратація;

Запитання 17

Пептидний зв’ язок утворюється внаслідок :  

варіанти відповідей

взаємодії карбоксильної і аміногрупи всередині однієї молекули;  

взаємодії між аміногрупою однієї кислоти та карбоксильною групою іншої;

інший варіант.

Запитання 18

Незамінні амінокислоти:

варіанти відповідей

ті, що необхідні всім організмам

ті, що організми можуть синтезувати самостійно

ті, що організми не можуть синтезувати самостійно

ті, що можуть синтезуватись в організмі тварин

Запитання 19

Укажіть характеристики білків:

варіанти відповідей

складаються з амінокислот

є органічними речовинами

є поліпептидами

є мономерами

є полімерами

є простими речовинами

Запитання 20

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

м'ясо, риба, бобові рослини

картопля, мука, риба

Запитання 21

Амфотерність - це властивість сполуки утворювати солі при взаємодії:

варіанти відповідей

з кислотами

з лугами

з кислотами і лугами

Запитання 22

Амінокислоти проявлюють властивості

варіанти відповідей

кислотні

лужні

амфотерні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест