Амінокислоти. Білки.

Додано: 6 травня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 327 разів
22 запитання
Запитання 1

Обрати, твердження, які характеризують амінокислоти:

1. Молекули амінокислот містять:карбоксильну і аміногрупу;

2. Проявлятьтільки кислотні властивості;

3. 2-амінопропанова кислота- це гліцин;

4. Здатні взаємодіяти одно з одною та утворювати певний вид зв′язку;

5. 8 амінокислот входять до складу білка.


варіанти відповідей

3,4;

 2,5

 1,4

 2,3

 1,5

Запитання 2

Молекула якої амінокислоти містить чотири атоми Карбону?



варіанти відповідей

 4-амінобутанова кислота

  4-аміно-2-метилбутанова кислота 

 2-аміно-3-метилбутанова кислота 

 3-амінопропанова кислота 

Запитання 3


      Пептидний зв'язок має вигляд:



варіанти відповідей

 -COOH

-CO-NH-

-NO-CH-

 -CO2-NH3-

Запитання 4

Позначте загальну формулу амінокислот:

      


варіанти відповідей

NH2–CHR–COOH;

 NH2–CH2–COOH;

 NH2–CH3;          

  CH3–COOH

Запитання 5

Укажіть, до якого класу сполук належать білки:

         


варіанти відповідей

 спирти;  

вуглеводи

 кислоти; 

 полімери

Запитання 6

Серед наведених ознак вкажіть ті, що характеризують амінокислоти:

          


варіанти відповідей

 проявляють тільки кислотні властивості;

 проявляють тільки основні властивості;

характерні амфотерні властивості;   

  мають у складі карбоксильну групу; 

 належать до класу спиртів.

Запитання 7

Процес порушення природної структури (вторинної - четвертинної) білка 


варіанти відповідей

 ренатурація

 денатурація

деструкція

Запитання 8

В промисловості білки використовують 


варіанти відповідей

 виробляють ґудзики, гребінці та інші дрібні речі 

 джерело енергії на виробництві

  виготовляють тканини

Запитання 9

Третинна структура білка - це:


варіанти відповідей

 дволанцюгова спіраль

 одноланцюгова спіраль

глобула

послідовність амінокислот

Запитання 10

Внаслідок якого процесу білки розкладаються на вихідні альфа-амінокислоти?


варіанти відповідей

 денатурація

  піроліз

 гідроліз

 полімерізація

Запитання 11

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:


варіанти відповідей

 м'ясо, риба, бобові рослини

 яблука, горіхи, апельсини

 риба, буряк, морква

  картопля, мука, риба

Запитання 12

Скільки молекул води виділиться при утворенні тетрапептиду:


варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 13

Формування спіралі за рахунок утворення водневих зв’язків – це структура білка:


варіанти відповідей

 первинна

  вторинна

 третинна

  четвертинна

Запитання 14

Білки, які виконують роль каталізаторів в організмах, називають


варіанти відповідей

 Каталізатори

  Ферменти

  Інгибітори

 Енергетики

Запитання 15

Вкажіть найпростішу амінокислоту


варіанти відповідей

 амінопропанова

лейцин

 валін

амінооцтова

Запитання 16

Які властивості характерні для амінокислот?


варіанти відповідей

 основні

 кислотні

амфотерні

несолетворні

Запитання 17

Незамінні амінокислоти - це амінокислоти, які


варіанти відповідей

можуть надходити до організму лише з їжею

  можуть утворюватися лише в організмі

  можна отримати лише у вигляді синтетичних біодобавок

 синтезуються лише в людському організмі

Запитання 18

Утворення молекули білка - це реакція


варіанти відповідей

естерифікації

 гідратації

  поліконденсації

 полімеризації

Запитання 19

Біуретова реакція - це:


варіанти відповідей

 поява фіолетового забарвлення при дії на білок розчину лугу та купрум(ІІ) сульфату

поява жовтого забарвлення при дії на білок концентрованої нітратної кислоти

 випадання темно-бурого осаду внаслідок дії на білок плюмбум(ІІ) ацетату в лужному середовищі

 поява малинового забарвлення під час дії на білок фенолфталеїну

Запитання 20

Ксантопротеїнова реакція - це:


варіанти відповідей

поява фіолетового забарвлення при дії на білок розчину лугу та купрум(ІІ) сульфату

  поява жовтого забарвлення при дії на білок концентрованої нітратної кислоти

 випадання темно-бурого осаду внаслідок дії на білок плюмбум(ІІ) ацетату в лужному середовищі

поява малинового забарвлення під час дії на білок фенолфталеї

Запитання 21

Четвертинна структура білка-це:


варіанти відповідей

 форма поліпептидного ланцюга у просторі

послідовність чергування амінокислот у поліпептидному ланцюзі

 форми яких набуває α-спіраль чи β-складчаста структура

  макрокомплекс, що включає кілька білків третинної структури

Запитання 22

Поліпептидний ланцюг із чіткою послідовністю амінокислотних залишків, які поєднані пептидним зв'язком це структура


варіанти відповідей

 первинна

вторинна

 третинна

 четвертинна

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест