Амінокислоти ,білки.

Додано: 10 травня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 360 разів
12 запитань
Запитання 1

1.Вкажіть назву функціональних груп амінокислот:   

варіанти відповідей

а)карбонільна і аміногрупа;

б) карбоксильна і аміногрупа ;

в) карбоксильна і нітрогрупа.

Запитання 2

2.Позначте до якого класу сполук належать білки

варіанти відповідей

 а) оксиди ;

:б) полімери ;

в) вуглеводні.

Запитання 3

3. Позначте кількість незамінних амінокислот: ;

варіанти відповідей

 а) 10;

б) 20 

 в) 30.

Запитання 4

4.Позначте реакцію характерну для амінокислот:


варіанти відповідей

 а) взаємодія з лугами;

б) гідратація; 

 в) гідроліз.

Запитання 5

Позначте реакцію характерну для білків: 


варіанти відповідей

  а) гідроліз;

б) естерифікація;

в) полімерізація.

Запитання 6

Кислотні властивості амінокислот обумовлені наявністю в них :               

варіанти відповідей

а) карбоксильної групи ;

 б) гідроксильної групи;

;в)  аміногрупи.

Запитання 7

.Ізомерія амінокислот зумовлюється: 


варіанти відповідей

а) положенням аміногрупи відносно карбоксильної групи;

  б) розгалуженням карбонового ланцюга;

в) положенням аміногрупи відносно карбоксильної групи та розгалуженням карбонового ланцюга.

Запитання 8

Пептидний зв’ язок утворюється внаслідок :  

варіанти відповідей

 а) взаємодії карбоксильної і аміногрупи всередині однієї молекули;  

:б) взаємодії між аміногрупою однієї кислоти та карбоксильною групою іншої;

в)  інший варіант.

Запитання 9

Первинна структура білка визначається зв ‘язком:


варіанти відповідей

 а) пептидним; 

б) водневим ; 

 в) йонним.

Запитання 10

Спіралевидна просторова конфігурація , якої набуває  поліпептидний ланцюг називається : 

;

варіанти відповідей

а) первинною структурою білкової молекули;

 б) вторинною структурою білкової молекули;

в) третинною.структурою білкової молекули;

Запитання 11

Третинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв ‘язків : 

варіанти відповідей

а)  пептидних;

б) водневих ,йонних:

в) дисульфідних.

Запитання 12

Позначте , дія якого з наведених факторів викликає оборотну денатурацію білка:

варіанти відповідей

 а) нагрівання до високих температур; 

б) дія концентрованих кислот; 

в) дія ,слабких кислот, механічна дія.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест