Амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти

Додано: 9 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 59 разів
30 запитань
Запитання 1

Амінокислоти- це органічні речовини. які мають функціональнІ групи

варіанти відповідей

-NH2 та -COOH

-NH2 та -COH

- NO2 та -OH

NH3 та -COOH

Запитання 2

До складу білків входять залишки

варіанти відповідей

карбонових кислот

амінокислот

вищих карбонових кислот

амінів

Запитання 3

Денатурація білка - це процес руйнування

варіанти відповідей

первинної структури

вторинної структури

третинної структури

вторинної та третинної структури

Запитання 4

Які властивості харктеризують амінокислоти

варіанти відповідей

тверді кристалічні речовини

погано розчиняються у воді

деякі солодкі на смак

мають запах

Запитання 5

Укажіть формули сполук. що належать до класу амінокислот

варіанти відповідей

NH2- CH2 -COOH

CH3 -CHNH2 -COOH

CH3 -CO -NH2

CH3 - NH -CH3

Запитання 6

Яка хімічна властивість характерна для білків

варіанти відповідей

реакція гідрування

реакція гідратації

реакцій гідролізу

реакція дегідрування

Запитання 7

Які з наведених функціональних груп входять до складу амінокислот

варіанти відповідей

-COH

-COOH

- OH

-NH2

Запитання 8

Для проведення якісної (ксантопротеїнової) реакції на білки потрібно мати такі реактиви

варіанти відповідей

натрій гідроксид

калій гідроксид і купрум (II ) сульфат

конц. нітратна кислота

амоніак і розб. нітратна кислота

Запитання 9

Амінокислоти у воді:

варіанти відповідей

 добре розчиняються

нерозчинні

розкладаються водою

Запитання 10

Денатурація білка може відбуватися при:

варіанти відповідей

дії на білки кислотами;

розчиненні білків у воді;

дії на білки воднем;

дії на білки вуглекислим газом;

Запитання 11

Гліцин - це:

варіанти відповідей

дипептид аміноетанової кислоти;

аміноетанова кислота;

дипептид аланіну;

трипептид аміноетанової кислоти;

Запитання 12

Вкажіть речовину, яка належить до біополімерів

варіанти відповідей

глюкоза;

фруктоза;

фенол;

білок курячого яйця;

Запитання 13

Кольорова реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить, що:

варіанти відповідей

у структурі білка є бензольні кільця;

білок - поліпептид;

у структурі білка є водневі зв`язки;

білок містить залишки амінокислот;

Запитання 14

Під дією мікроорганізмів білки розкладаються з виділенням:

варіанти відповідей

амінокислот і амоніаку;

амоніаку,сірководню та фенолу;

гліцину та сірководню;

фенолу та амінокислот;

Запитання 15

Амінокислоти - це

варіанти відповідей

похідні вуглеводнів, у молекулах яких містяться альдегідні і гідроксильні групи

похідні вуглеводнів, у молекулах яких містяться аміно- і карбоксильні групи

похідні вуглеводнів, у молекулах яких містяться аміно- і карбонільні групи

похідні вуглеводнів, у молекулах яких містяться гідроксильні групи

Запитання 16

Амінокислоти це -

варіанти відповідей

кристалічні речовини, які не розчиняються у воді

газоподібні речовини, які гарно розчиняються у воді

 кристалічні речовини, які добре розчиняються у воді

рідини

Запитання 17

Амінокислоти проявляють ___________ властивості

варіанти відповідей

 кислотні

основні

нейтральні

амфотерні

Запитання 18

Укажіть фізичні властивості амінокислот:

варіанти відповідей

1. розчинні у воді

2. нерозчинні у воді

3. рідини

4. кристалічні речовини

5. мають солодкий або гіркий смак

6. отруйні

Запитання 19

Амінокислоти, які людина і тварина отримує разом з їжею:

варіанти відповідей

 замінні

синтезовані

незамінні

 штучні

Запитання 20

Аміногрупа обумовлює ___________ властивості амінокислот

варіанти відповідей

нейтральні

кислотні

 основні

ніякі

Запитання 21

Позначте назву органічної сполуки, яка виявляє амфотерні властивості.

варіанти відповідей

 етанова кислота

аміноетанова кислота

фенол


метанамін

Запитання 22

Зв`язок між залишками амінокислот у молекулі білка називається:

варіанти відповідей

водневим;

пептидним;

полярним ковалентним;

йонним;

Запитання 23

Первинна структура білка - це

варіанти відповідей

просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний ланцюг;

послідовність чергування карбоксильних груп;

послідовність чергування аміногруп;

послідовність, у якій залишки амінокислот сполучені у молекулі білків;

Запитання 24

Скільки амінокислот може брати участь в побудові білкової макромолекули:

варіанти відповідей

2;

близько 20;

3;

4;

Запитання 25

Амінокислоти проявляють ___________ властивості

варіанти відповідей

 кислотні

основні

нейтральні

амфотерні

Запитання 26

Позначте назву органічної сполуки, яка виявляє амфотерні властивості.

варіанти відповідей

 етанова кислота

аміноетанова кислота

фенол


метанамін

Запитання 27

До складу білків входять залишки

варіанти відповідей

карбонових кислот

амінокислот

вищих карбонових кислот

амінів

Запитання 28

залишки амінокислот у білках сполучені звязками

варіанти відповідей

йонними

пептидними

водневими

ковалентними полярними

Запитання 29

За складом білки поділяються на

варіанти відповідей

протеїни

продуктали

протеїди

пропаноли

Запитання 30

Процес денатурації білка відбувається під дією

варіанти відповідей

води

кисню

температури

розчинів солей кислот. лугів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест