Атеросклероз, ІХС та Гіпертонічна хвороба

Додано: 23 лютого
Предмет: Біологія
48 запитань
Запитання 1

При розтині трупа чоловіка 27 років, що помер раптово, в інтимі черевного відділу аорти знайдені вогнища жовтого кольору у вигляді плям і смуг, що не піднімаються над поверхнею інтими, а при фарбуванні суданом ІІІ дають жовтогарячий колір. Яка стадія морфогенезу атеросклерозу виявлена?

варіанти відповідей

Ліпоїдозу

Ліпосклерозу

Атероматозу

Атерокальцинозу

Доліпідна

Запитання 2

У хворого о З годині ранку з'явилися болі за грудиною, о 9 годині – в приймальному відділені за даними ЕКГ встановлено інфаркт міокарда.Через 10 хвилин хворий помер. Яку найбільш достовірну з морфологічну ознаку інфаркту міокарда знайдуть при гістологічному дослідженні?

варіанти відповідей

Вакуольну дистрофію кардіоміоцитів

Зникнення глікогену в кардіоміоцитах

Жирову інфільтрацію кардіоміоцитів

Падіння активності дегідрогеназ у фібробластах

Розслаблення міофібрилл кардіоміоцитів

Запитання 3

Під час розтину тіла чоловіка 68 років, що помер від серцевої декомпенсації, у міокарді передньої стінки лівого шлуночка виявлено неправильної форми вогнище розмірами 5х4 см, щільної консистенції, волокнистої структури, сіруватого кольору з чіткими границями.Який патологічний процес у міокарді знайшов патологоанатом?

варіанти відповідей

Постінфарктний кардіосклероз

Дрібновогнищевий кардіосклероз

Інфаркт

Міокардит

Ревматизм

Запитання 4

Хворий 56 років поступив в клініку з нападом стенокардії. На ЕКГ змін, характерних для інфаркту міокарда не виявлено. Через 15 хвилин з моменту початку нападу стенокардії хворий помер від фібриляції шлуночків. На розтині виявлено стенозуючий (до 90%) атеросклероз всіх гілок коронарних артерій, гіпертрофія міокарда. Який найбільш вірогідний патологоанатомічний діагноз?

варіанти відповідей

Раптова коронарна смерть на фоні гіпертонічної хвороби

Гостра вогнищева ішемічна дистрофія міокарда на фоні атеросклерозу

Гостра вогнищева ішемічна дистрофія міокарда на фоні гіпертонічної хвороби

Раптова коронарна смерть на фоні атеросклерозу

Гіпертрофічна кардіоміопатія

Запитання 5

У хворого, померлого від гіпертонічної хвороби, на розтині виявлене збільшене серце масою 600г з потовщеною до 2 см стінкою лівого шлуночка і розширеною порожниною шлуночка. Уточніть різновид пристосувальної перебудови серця.

варіанти відповідей

Ексцентрична гіпертрофія

Ексцентрична атрофія

Концентрична гіпертрофія

Вакатна гіпертрофія

Вікарна гіпертрофія

Запитання 6

Чоловік віком 75 років поступив у клініку із скаргами на різкі болі в черевній порожнині, слабкість, ниткоподібний пульс. Під час операції виявлено, що  парааортальна клітковина просякнута кров'ю. В черевному відділі аорта міхоподібно вибухає. Стінка її потовщена. В центрі її вияляється дефект з нерівними краями.

Яке захворювання викликало дане ускладнення:

варіанти відповідей

Атеросклероз

Ішемічна хвороба серця

Гіпертонічна хвороба

Кардіміопатія

Системний васкуліт

Запитання 7

На аутопсії трупа чоловіка віком 74 років,підвищеного живлення, який помер від гострого інфаркту міокарда, виявлено, що в інтимі коронарних, ниркових і стегнових артерій є велика кількість жовтуватих, щільних утворень,які вибухають в просвіт і різко його звужують.Поверхня деяких з них безструктурна, брудного кольору. В просвіті лівої стегнової артерії сухий, темно-червоного кольору,шаруватий, тьмяний згусток крові,який спаяний із стінкою судини і кришиться. Якій стадії атеросклерозу відповідають деструктивні зміни деяких бляшок?

варіанти відповідей

Виразки

Еластофіброзу

Атероматозу

Атерокальцинозу

Еластозу

Запитання 8

Назвіть одне з найважчих ускладнень інфаркту міокарда, який розвинувся у хворого :

варіанти відповідей

Гостра аневризма серця

Крупно-вогнищевий кардіосклероз

Розвиток повторного інфаркту

Утворення рубця

Розрив міокарду з тампонадою

Запитання 9

Ішемічна хвороба серця (ІХС) обумовлена недостатністю коронарного кровообігу і проявляється:

варіанти відповідей

Інфарктом міокарду

Дистрофія міокардіоцитів

Крововиливи в міокард

Гіпертрофією міокарду

Продуктивним міокардитом

Запитання 10

 Чоловік 66 років помер на 3-ій день захворювання від гострого масивного трансмурального інфаркту міокарду лівого шлуночку серця. Під час секції знайдено, що стінка лівої вінцевої артерії значно потовщена, ріжеться з  хрустом, просвіт звужений, заповнений  бурувато-сірими масами. Які мікроскопічні зміни привели до розвитку інфаркту міокарду в цьому випадку.

варіанти відповідей

Склероз інтими

Атероматоз

Атерокальциноз

Тромбоз

Виразкування

Запитання 11

Під час дослідження коронарних артерій виявлені атеросклеротичні бляшки з кальцинозом, що закривають просвіт судин на 1/3. В м'язі дрібні множинні білуваті прошарки сполучної тканини.  Як називаєтьсяпроцес,виявлений у міокарді?

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Міокардит

Післяінфарктний кардіосклероз 

«Тигрове серце»

Дифузний кардіосклероз

Запитання 12

Чоловік 38 років раптово помер,на розтині у задній стінці лівого шлуночку серця знайдено інфаркт міокарду. Якінайбільш вірогідні зміни у будові міокардіоцитів можна побачити у вогнищі інфаркту мікроскопічно?

варіанти відповідей

Каріолізис

Жирова дистрофія

Вуглеводна дистрофія

Обвапнення

Білкова дистрофія

Запитання 13

Хворий 70 років поступив у кардіологічне відділення в тяжкому стані. З анамнезу відомо,що 2 роки тому переніс трансмуральний інфаркт міокарду. При обстеженні - значне розширення границь серця, пульсація серця в ділянці верхівки, задишка, кашель із іржавим мокротинням, збільшення розмірів печінки та селезінки. На тлі прогресуючої серцевої хворий помер. Які морфологічні зміни в міокарді характерні у даному випадку?

варіанти відповідей

Коагуляційний некроз

Дезінтеграція некротизованих кардіоміоцитів

Розвиток грануляційної тканини

Розвиток сполучної тканини

Атрофія міокарду

Запитання 14

При розтині чоловіка 70 років, померлого від серцево-судинної недостатності, знайдено хронічне венозне повнокрів'я органів, гіпертрофія лівого шлуночка серця з дрібноосередковим кардіосклерозом, об'ємні жовтувато-білуваті бляшки в інтимі аорти з кашоподібними масами у центрі, які заглиблюються у товщу стінки. Який патологічний процес найбільш вірогідний у аорті?

варіанти відповідей

Атероматоз

Ліпоїдоз

Ліпосклероз

Артеріолосклероз

Кальциноз

Запитання 15

При розтині померлого від набряку легень, в міокарді знайдено велике вогнище жовто-сірого кольору,а в коронарній артерії—свіжий тромб.

Уточніть діагноз:

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Кардіосклероз

Міокардит

Амілоїдоз

Кардіоміопатія

Запитання 16

При розтині трупу чоловіка 62 років,який хворів на атеросклероз і помер від гострої серцевої недостатності, у передній стінці лівого шлуночка серця виявлена щільна ділянка біло-жовтого кольору розміром 6х5 см, неправильної форми, чітко відмежована від навколишніх тканин гемарагічним вінчиком. Встановить діагноз.

варіанти відповідей

Інфаркт міокарду

Постінфарктний кардіосклероз

Дрібно-осередковий кардіосклероз

Міокардит

-//-

Запитання 17

При розтині померлої в комі молодої людини виявлено поширений тромбоемболічний інфаркт лівої півкулі мозку, а також велика септична селезінка, імунокомплексний гломерулонефрит, виразки в стулках аортального клапану, прикриті поліпоподібними  тромбами з колоніями стафілококів. Яке захворювання привело до церебральної тромбоемболії?

варіанти відповідей

Септичний бактеріальний ендокардит

Септицемія

Гострий ревматичний вальвулит

Септикопіємія

Ревматичний тромбендокардит

Запитання 18

Огрядний чоловік 68 років, злісний курець(викурював більше 2 пачок цигарок на добу), поступив в хірургічне відділення у вкрай важкому стані з клінікою гострого живота. Під час операції лапаротомії виявлено, що петля тонкої кишки на протязі 50 см багряна, вкрита фібринозними нашаруваннями, у верхній брижовій артерії множинні біляві щільні утвори,які на 25%  звужують її просвіт. Назвіть захворювання, що викликало дані зміни в тонкій кишці.

варіанти відповідей

Вузликовий периартериїт

Хвороба крона

Ендартериїт брижових артерій

Атеросклероз з ураженням брижових артерій

Сифілітичне ураження брижових артерій

Запитання 19

При розтині тіла 75 річного чоловіка, який на протязі довгого часу страждав від гіпертонічної хвороби та генералізованого атеросклерозу і помер від серцевої декомпенсації, у черевному відділі аорти виявленні щільні, неправильної форми бляшки, які виступають у просвіт аорти,

поверхня їх горбиста, з виразками та тромботичними нашаруваннями. Для якої стадії атеросклерозу характерні дані морфологічні зміни?


варіанти відповідей

Жовті плями.

Жовті смуги.

Фіброзно-ліпідні бляшки.

Ускладнені фіброзні бляшки.

Запитання 20

Хворого із болями за грудниною було госпіталізовано до кардіологічного відділення, на ЕКГ ознаки гострого інфаркту міокарда. Через 12 годин пацієнт помер. Які мікроскопічні зміни будуть у міокарді?

варіанти відповідей

Змін не буде.

Виражений коагуляційний некроз.

Варіабельна хвилястість м'язових волокон та виражений набряк інтерстицію.

Дезінтеграція мертвих кадіоміоцитів.

Виражений нейтрофільний інтерстиційний інфільтрат.

Запитання 21

Через 10 годин після початку приступу болю за грудниною хвора 59 померла. На електрокардіограмі, зробленій за годину до смерті, виявлено зміни, характерні для гострого інфаркту міокарда. У якій стадії інфаркту міокарда наступила смерть хворої?

варіанти відповідей

Ішемічна

Некрозу

Рубцювання

Кардіосклерозу

Формування грануляційної тканини


Запитання 22

Під час мікроскопічного дослідження стінки аорти виявлена осередкова інфільтрація інтими ліпідами,білками. Ліпіди просочують інтиму і накопичуються в м‘язових клітинах і макрофагах.

Встановіть стадію атеросклерозу.

варіанти відповідей

Ліпосклероз

Ліпоїдоз

Атероматоз

Атерокальциноз

Доліпідна

Запитання 23

При розтині тіла чоловіка 66 років,що помер від гострої серцевої недостатності,знайдено гостре венозне повнокрів‘я внутрішніх органів. Порожнини серця розширені, у передній стінці лівого шлуночка на розрізі міокарду визначається тьмяне вогнище жовтуватого кольору розмірами 3,5 х 4 см. Коронарні (вінцеві)артерії зі стенозуючими атеросклеротичними бляшками. Укажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Міокардит

Жирова дистрофія міокарда

Дрібновогнищевий кардіосклероз

Великовогнищевий кардіосклероз

Інфаркт міокарда

Запитання 24

При макроскопічному дослідженні аорти в інтимі виявлено жовті плями та смужки, фіброзні бляшки, виразки. При якому захворюванні в великих судинах розвивається такі зміни?

варіанти відповідей

Ревматизм

Туберкульоз

Дифтерія

Черевний тиф

Атеросклероз

Запитання 25

Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий мужчина. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно—зниження вмісту глікогену. Електронно мікроскопічно—деструкція мітохондрій,контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

варіанти відповідей

Гостра ішемія

Хронічна ішемія

Вакатна артеріальна гіперемія

Гостра венозна гіперемія

Ангіоневротична артеріальна гіперемія

Запитання 26

Мікроскопічне дослідження коронарної артерії у померлого 53 років виявило звуження просвіту судини за рахунок фіброзної бляшки з домішками ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:

варіанти відповідей

Ліпоїдоз

Ліпосклероз

Доліпідна

Атероматоз

Виразкування

Запитання 27

У хворого на гіпертонічну хворобу розвинувся гіпертонічний криз. Помер від гострої ниркової недостатності. Які найбільш ймовірні морфологічні зміни в артеріолах нирки?

варіанти відповідей

Фібриноїдний некроз

Стенозуючий атеросклероз

Гіпереластоз

Гіаліноз

Склероз

Запитання 28

На розтині нирки зменшені до 5,5х3,2х1,9 см,щільні, капсула знімається важко, поверхня нерівна, дрібнозерниста. На розрізі: атрофія паренхіми, особливо кіркової речовини, малюнок стертий. Кровоносні судини у вигляді товстих,білих трубочок, не спадають. Гістологічно: гіаліноз та склероз дрібних артерій, гіаліноз та склероз більшої частини клубочків, зменшення кількості канальців, розростання сполучної тканини в стромі. Деякі із клубочків компенсаторно гіпертрофовані, а канальці розширені. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Первинно зморщена нирка (атеросклеротичний нефросклероз)

Вторинно зморщена нирка

Амілоїдоз нирок

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 29

55-річний чоловік помер від масивного крововиливу у головний мозок, який виник внаслідок гіпертонічної хвороби. При аутопсійному дослідженні виявлені типові патоморфологічні ознаки артеріальної гіпертензії. Вкажіть найдостовірнішу морфологічну ознаку її:

варіанти відповідей

Розповсюджений артеріоло-капілярогіаліноз внутрішніх органів і головного мозку

Розповсюджений артеріосклероз внутрішніх органів і головного мозку

Гіпертрофія міокарду лівого шлуночка серця

Дифузний гломерулогіаліноз

Плазматичне просякання мікроциркуляторного русла

Запитання 30

При розтині тіла померлого 56 років у правій скроневій частині головного мозку виявлено великий осередок розм'якшеної сірої речовини - кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Абсцес мозку

Набряк мозку

Кровилів

Ішемічний інсульт

Геморагічний інсульт

Запитання 31

33-річний чоловік, який протягом 1,5 року хворів на гіпертонічну хворобу з практично постійно підвищеним артеріальним тиском до  220/130 мм.рт.ст., госпіталізований з приводу гострої ниркової недостатності, яка виникла раптово. Незважаючи на розпочате лікування, наступила смерть.  Як називаються зміни у нирках при даній патології?

варіанти відповідей

Атеросклеротично зморщена нірка

Первинно зморщена нирка

Вторинно зморщена нирка

Гострий некронефроз

Запитання 32

При розтині трупа пацієнта 47 років, який помер від запалення ниркової недостатності, виявлена ​​гіпертрофія лівого шлуночка.  Який макроскопічний опис найбільш повно відповідає даному діагнозу?

варіанти відповідей

Маса серця 360,0 товщина стінки лівого шлуночка 0,9см, правого —0,8см


Маса серця 450,0 порожнини серця розширені, сосочкові і трабекулярні м'язи потовщені, товщина м'яза лівого шлуночка 2 см, правого 1 см.


Маса серця 220,0.  Товщина стінки лівого шлуночка 0,6 см, правого 0,3 см

Маса серця 400,0 товщина стінки лівого шлуночка 2 см, правого 0,4 см.

Маса серця 280,0 товщина стінки лівого шлуночка 1 см, правого шлуночка 0,3 см.

Запитання 33

У хворого похилого віку виникло гостре порушення мозкового кровообігу з коматозним станом і смертельним результатом.  На розтині в правій півкулі головного мозку виявлена ​​велика порожнина, заповнена кров'ю. Який патологічний процес в головному мозку?



варіанти відповідей

Діапедезні крововиливи

Пухлина мозку

Геморагічна інфільтрація

Гематома

Інфаркт мозку

Запитання 34

У хворого на гіпертонічну хворобу діагностовано багаторічний гіпертонічний криз.  Які патоморфологічні зміни в стінках артеріол виникають під час гіпертонічного кризу?



Запитання 35

У хворого на гіпертонічну хворобу діагностовано багаторічний гіпертонічний криз.  Які патоморфологічні зміни в стінках артеріол виникають під час гіпертонічного кризу?


варіанти відповідей

Гіаліноз

Амілоїдоз

Фібриноїдний некроз

Склероз

Кальциноз

Запитання 36

Хворий тривалий час працював на шахті забійником де видобував свинцеву руду.  При явищах хронічної серцево-судинної недостатності хворий помер.  На розтині помірна гіпертрофія міокарда, розширення серця.  Міокард глинистого виду.  При мікроскопічному дослідженні гідропічна дистрофія кардіоміоцитів, вогнища лізису кардіоміоцитів і склерозу.  Захворювання якої етіології призвело до смерті?

варіанти відповідей

Кардіоміопатія при отруєнні солями важких металів

Кардіоміопатія при алкоголізмі

Кардіоміопатія при цирозах

Кардіоміопатія при порушеннях спадкового обміну

Кардіоміопатія при трихінельозі

Запитання 37

Літній хворий, тривалий час страждає гіпертонічною хворобою, помер  при явищах уремії.  На аутопсії виявлено: гіпертрофоване серце і дифузний кардіосклероз;  нирки маленькі, щільні, з дрібнозернистою поверхнею, капсула важко знімається.  Гістологічно в нирках відзначається колапс артеріол клубочків і їх склероз.  Деякі клубочки замінені однорідною еозинофільною речовиною, не фарбується Конгорот;  канальці атрофовані.  Як слід назвати описані вище зміни нирок?

варіанти відповідей

Амілоїдно-зморщені нирки

Хронічний пієлонефрит

Вторинно-зморщені нирки

Хронічний гломерулонефрит

Первинно-зморщені нирки

Запитання 38

На розтині померлого 64 років виявлено зміни, характерні для гіпертонічної хвороби та атеросклерозу.  У правій гемісфері головного мозку знайдена ​​порожнина 3х3 см, яка заповнена прозорою рідиною, стінка порожнини має жовтувато-коричневий колір. Найбільш вірогідно це: 

варіанти відповідей

Інфаркт

Кіста

Абсцес

Пухлина

Кровилив

Запитання 39

Хворий, який протягом 20 років страждав гіпертонічою хворобою, помер під час гіпертонічного кризу. Вкажіть найбільш можливу причину смерті. 

варіанти відповідей

Плазморагія

Ішемічний інсульт

Тромбоз церебральної артерії

Атеросклероз церебральної артерії

Геморагічний інсульт

Запитання 40

На розтині трупа серце значно збільшене в розмірах, всі камери розтягнуті, товщина шлуночків звичайна, міокард в'ялий, на розрізі містить окремі білі прожилки, клапани без патології, ендокард чистий, коронарні артерії рівномірно звужені.  Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Міокардит

Дилятаційна кардіоміопатія

Міокардіодистрофія

Дифузний кардіосклероз

Ревмокардит

Запитання 41

55-річний чоловік помер від масивного крововиливу в головний мозок, який виник внаслідок гіпертонічної хвороби.  При аутопсійному дослідженні виявлено типові патоморфологічні ознаки артеріальної гіпертензії.  Вкажіть найбільшу достовірну морфологічну ознаку:

варіанти відповідей

Поширений артеріо-капілярний гіаліноз внутрішніх органів і головного мозку

Поширений артеріосклероз внутрішніх органів і головного мозку

Гіпертрофія міокарда лівого шлуночка серця

Дифузний гломерулогіаліноз

Плазматичне просочування мікроциркуляторного русла 

Запитання 42

При розтині трупа, померлого від крововиливу в мозок, виявлені різко зменшені в розмірах нирки 6х3х2хсм, вагою 60.0, щільні, недокривні з рівномірно дрібнозернистою поверхнею, на розрізі з рівномірно стоншеним кірковим шаром.  Зміни в нирках є проявом:

варіанти відповідей

Артеріолосклеротичного нефросклерозу

Атеросклеротичного нефросклерозу

Вторинно-зморщеної нирки

Подагричні нирки

Амілоїдно-зморщеної нирки

Запитання 43

Хворий, який страждав хронічним алкоголізмом помер від тромбоемболії судин головного мозку.  На розтині серця збільшене, в основному, за рахунок гіпертрофії лівого шлуночка, міокарда в'ялий, глинистого виду.  У порожнині серця тромб.  Коронарні артерії інтактні.  Назвіть патологію серця.

варіанти відповідей

Ендокардит

Інфаркт міокарда

Перикардит

Кардіосклероз

Кардіоміопатія

Запитання 44

Хвора, 75 років, протягом 15 років ускладнюється бронхіальну астму, ішемічну хворобу серця, підвищення артеріального тиску в період останніх 2 років.  Встановлена ​​гіпертрофія лівого шлуночка.  Яка причина гіпертрофії?

варіанти відповідей

Легенева недостатність

Артеріальна гіпертензія

Хронічна ішемія серцевого м‘яза

Бронхіальна астма

Емфізема легень

Запитання 45

Хворий тривалий час хворів на гіпертонічну хворобу і помер від крововиливу в мозок.  На розрізі нирки зменшені в розмірах, щільної консистенції, поверхня дрібнозерниста, кіркова речовина дещо стоншена.  Які мікроскопічні зміни характерні для нирки?

варіанти відповідей

Вторинно зморщена нирка

Первинно зморщена нирка

Пієлонефротично зморщена нирка

Амілоїдоз нирки

Інфаркт нирки

Запитання 46

На розтині тіла хворого 57 років, який страждав гіпертонічною хворобою і помер від серцевої компенсації, знайдено збільшене серце з розширеними порожнинами (маса його 550 г, товщина стінки лівого шлунка 2,5 см), мікроскопічно кардіоміоцити значно збільшені в розмірах, з жировою  дистрофією і гіперхромними бочкоподібними ядрами.  Який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний у серці?

варіанти відповідей

Концентрична гіпертрофія

Кардіоміопатія

Ангіогенний кардіосклероз

Міокардит

Ексцентрична гіпертрофія

Запитання 47

На розтині хворого, померлого від серцевої недостатності, виявлено збільшене серце масою 550 г, фібринозний перикардит, а також зморщені, щільні нирки масою по 50 г, з дрібнозернистою поверхнею і вираженим гіалінозом артеріол і клубочків.  Назвіть основне захворювання.

варіанти відповідей

Атеросклероз

Гіпертонічна хвороба

Ревматизм

Перикардит

Кардіоміопатія

Запитання 48

На розтині нирки зменшені до 5,5х3,2х1,5 см, щільні, капсула знімається важко, поверхня нерівна, дрібнозерниста.  На розрізі: атрофія паренхіми, кіркові речовини, малюнок стертий.  Кровоносні судини у вигляді товстих, білих трубочок, не спадаються.  Гістологічно - гіаліноз і склероз дрібних артерій, гіаліноз і склероз здебільшого клубочків, зменшення кількості канальців, розростання сполучної тканини в стромі. Деякі з клубочків компенсаторно гіпертрофовані, а канальці розширені.

Ваш діагноз? 


варіанти відповідей

Вторинно-зморщена нирка

Амілоїдоз нирок

Первинно-зморщена нирка (артеріолосклеротичний нефросклероз)

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест