Білки

Додано: 26 квітня 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Білки
Тест виконано: 38 разів
9 запитань
Запитання 1

Білки – поліпептиди, які складаються із залишків молекул:

варіанти відповідей

20 α-амінокслот

20 альдегідів

20 β-амінокислот

20 спиртів

Запитання 2

Укажіть правильне закінчення твердження:

Денатурація- це

варіанти відповідей

явище руйнування вторинної, третинної та четвертинної структур білкової молекули

явище руйнування третинної та четвертинної структур білкової молекули

явище руйнування вторинної та четвертинної структур білкової молекули

явище руйнування первинної, третинної та четвертинної структур білкової молекули

Запитання 3

Укажіть хімічні властивості білків

варіанти відповідей

денатурація

гідроліз

піроліз

полімерізація

Запитання 4

Доповнити речення: Реакція білка з концентрованою нітратною кислотою назівається 1)................. і доводить, що 2)..................:

варіанти відповідей

1) ксантопротеїновою, 2) у молекулі білка є ароматичні кільця

1) біуретовою, 2) молекула білка є поліпептидом

1) ксантопротеїновою, 2) у молекулі білка є водневі зв'язки

1) нейтралізації, 2) білкова молекула складається із залишків молекул амінокислот

Запитання 5

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

картопля, мука, риба

Запитання 6

Виявити білки в органічних речовинах можна за допомогою

варіанти відповідей

 реакції «срібного дзеркала»  

реакції Зініна

біуретової реакції

ксантопротеїнової реакції

Запитання 7

Доповнити речення: Реакція білка з свіжодобутим купрум (ІІ) гідроксидом назівається 1)................. і доводить, що 2)..................::

варіанти відповідей

1) ксантопротеїновою, 2) у молекулі білка є ароматичні кільця

1) біуретовою, 2) у молекулах білків є пептидні групи

1) біуретовою, 2) у молекулі білка є водневі зв'язки

1) нейтралізації, 2) білкова молекула складається із залишків молекул амінокислот

Запитання 8

Під первинною структурою білка розуміють:

варіанти відповідей

послідовність амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгу

просторову конфігурацію поліпептидного ланцюга

об'єм, форму та взаємне розташування ділянок ланцюга

сполучення білкових макромолекул

Запитання 9

Укажіть чинники, що можуть викликати денатурацію білка:

варіанти відповідей

висока температура, радіація

ультрафіолетове випромінювання, ультразвук

кислоти, луги, солi Сu (ІІ), Pb (II)

всі варіанти

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест