Білки


Тестовіі завдання для контролю знань та засвоєння вивченого матеріалу з теми "Білки"

Додано: 26 квітня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 156 разів
12 запитань
Запитання 1

Вибери правильні твердження щодо білків

Визначте 4 правильні відповіді.

варіанти відповідей

природні біополімери

природні мономери

незамінні компоненти їжі

належать до високомолекулярних органічних речовин

 горять зі своєрідним запахом паленого пір'я

виявляють лише кислотні властивості

Запитання 2

Тимчасове або постійне порушення четвертинної, третинної і вторинної структури білка, яке може бути викликане нагріванням, дією радіації, струшуванням тощо, це....

варіанти відповідей

дегідратація

денатурація

дегідрування

декантація

Запитання 3

Український вчений біохімік, який одним з перших визначив амінокислотну природу білків.

варіанти відповідей
Запитання 4

Прості білки, які складаються лише з залишків амінокислот називають

варіанти відповідей

протеїни

протеїди

пептиди

поліпептиди

Запитання 5

Вкажіть фібрилярні(не розчинні у воді) білки

Визначте 3 правильні відповіді.

варіанти відповідей

колаген — основний білок сухожиля

альбуміни та глобуліни сироватки крові, білки молока, яєць, які мають форму кулі

кератин-білок волосся, вовни, ріг, копит, нігтів, луски, пір'я

гемоглобін

білок м’язів – міозин

Запитання 6

Вкажіть якісну (кольорову) реакцію на виявлення білків.

варіанти відповідей

Ксантопротеїнова

Гідролізу

Біуретова

Поліконденсації

Запитання 7

Послідовність амінокислот у складі поліпептидного ланцюга — це

варіанти відповідей

первинна структура білка 

вторинна структура білка 

третинна структура білка 

четвертинна структура білка 

Запитання 8

Укажіть ознаку ксантопротеїнової реакції.

Якісної реакції, яка застосовується для визначення наявності ароматичних амінокислот: фенілаланіну, тирозину і триптофану.

варіанти відповідей

випадання білого осаду

знебарвлення розчину

поява фіолетового забарвлення

поява жовтого забарвлення

Запитання 9

З наведеного переліку виберіть правильні твердження.

Визначте 3 правильні відповіді.

варіанти відповідей

для білків характерна реакція гідратації

всі білки розчинні у воді

До складу білків входять 20 α-амінокислот

невід'ємні складові всіх живих організмів, беруть участь чи не в кожному внутрішньому процесі клітини

для білків характерна реакція гідролізу

Запитання 10

Укажіть фактори, що викликають денатурацію білка.

Визначте 3 правильні відповіді.

варіанти відповідей

дія розчинів сильних кислот та лугів

дія вуглекислого газу

висока температура

радіоактивне випромінювання

благородні метали

Запитання 11

Вторинна структура білка підтримується наявністю наявністю в молекулі....

варіанти відповідей

пептидних зв'язків

водневих зв'язків

дисульфідних зв'язки

йонних зв'язків

Запитання 12

Під час повного гідролізу білків відбувається....

Визначте 2 правильні відповіді.

варіанти відповідей

розщеплення білка на амінокислоти

розрив пептидних зв'язків

розрив водневих зв'язків

утворення пептидних зв'язків

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест