Білки як високомолекулярні сполуки

Додано: 12 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 912 разів
16 запитань
Запитання 1

Білки – поліпептиди, які складаються із фрагментів молекул:

варіанти відповідей

a-амінокислот

ᵦ- амінокислот

карбонових кислот

глюкози

Запитання 2

До складу молекули білка входять залишки:

варіанти відповідей

20 α-амінокслот

8 α-амінокслот

20 β-амінокислот

8 β-амінокислот

Запитання 3

Укажіть характеристики білків:

варіанти відповідей

складаються з амінокислот

є полімерами

є мономерами

є пептидами

є органічними речовинами

є простими речовинами

Запитання 4

Первинна структура білка – це:

варіанти відповідей

дволанцюгова спіраль  

одноланцюгова спіраль

глобула

послідовність амінокислот

Запитання 5

 Білки в організмах не виконують функції (кілька відповідей): 

варіанти відповідей

рухова, захисна

енергетична, транспортна

збереження спадкової інформації

запасаюча, теплоізоляція

Запитання 6

Укажіть білки, що є гормонами:

варіанти відповідей

міозин

міоглобін

гемоглобін

інсулін

інулін

тироксин

Запитання 7

Явище руйнування вторинної, третинної та четвертинної структур білкової молекули називається:

варіанти відповідей

полімерізація

денатурація

естерифікація

гідрогенізація

Запитання 8

Внаслідок якого процесу білки розкладаються на вихідні альфа-амінокислоти?

варіанти відповідей

денатурація

гідроліз

піроліз

полімерізація

Запитання 9

Денатурація білка може відбуватися при:

варіанти відповідей

дії на білки кислотами;

розчиненні білків у воді;

дії на білки воднем;

дії на білки вуглекислим газом;

Запитання 10

Додавши свіжоприготовлений осад купрум(ІІ) гідроксиду в лужному середовищі до білка , пройде реакція, яку називають:

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

біуретовою

протеїнова

нейтралізації

Запитання 11

Укажіть чинники, що можуть викликати денатурацію білка:

варіанти відповідей

висока температура

вода

розчин солі

кислота

амінокислоти

Запитання 12

Денатуралізація білка − це процес руйнування:  

варіанти відповідей

тільки первинної структури білка

тільки третинної структури білка

вторинної та третинної структури білка

тільки вторинної структури білка

четвертинної структури білка

Запитання 13

Укажіть білки, що є ферментами:

варіанти відповідей

амілаза

міоглобін

гемоглобін

пепсин

актин

ліпаза

Запитання 14

Укажіть речовини, що є кінцевими продуктами розпаду білка:

варіанти відповідей

амінокислоти

пептиди

гормони

вода

вуглекислий газ

декстрини

Запитання 15

Взаємодія концентрованої нітратної кислоти з розчином білка при нагріванні.

Реакція характерна для ароматичних кілецьу складі білків із ( жовтим забарвленням).

Вкажіть назву реакції -

варіанти відповідей

Кучерова

Біуретова

Ксантопротеїнова

Зініна

Запитання 16

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

картопля, мука, риба

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест