Білки. Амінокислоти. 10 клас тренування

Додано: 29 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 423 рази
24 запитання
Запитання 1

Пептидний звязок формує та підтримує

варіанти відповідей

первинну структуру білка

вторинну структуру білка

третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 2

Ферменти це білкові речовини

варіанти відповідей

каталізатори

інгібітори

гормони

антитіла

Запитання 3

Позначте групу атомів, що має назву пептидний зв'язок.


варіанти відповідей

 −СH=N−

 −CH2−NH−

 −CO−NH−

  −O−СH=N−

Запитання 4

В результаті ксантопротеїнової проби на білок спостерігаємо:


варіанти відповідей

фіолетове забарвлення

 жовте забарвлення

зелене забарвлення

червоне забарвлення

синє забарвлення

Запитання 5

Формула амінопропанової кислоти:


варіанти відповідей

СH3 - COOH

NH2 - C2H5

NH2 - CH2-СН2 - COOH

NH2 - CH2 - COOH

Запитання 6

До складу білків входять залишки:

варіанти відповідей

 будь-яких амінокислот

 α-амінокислот

 β-амінокислот

 γ-амінокислот

Запитання 7

Амінокислоти добувають

·     

варіанти відповідей

 спиртовим бродінням вуглеводів   

  гідролізом білків 

гідролізом глікогену

нітруванням алканів

Запитання 8

Загальна формула амінокислот:


варіанти відповідей

  CH3COOH

NH2 - CH(R) - COOH

  NH2 - CH2 - CH3

CH3COH

Запитання 9

Біуретова реакція - це: 

варіанти відповідей

 поява фіолетового забарвлення при дії на білок розчину лугу та купрум(ІІ) сульфату

 поява жовтого забарвлення при дії на білок концентрованої нітратної кислоти

випадання темно-бурого осаду внаслідок дії на білок плюмбум(ІІ) ацетату в лужному середовищі

 поява малинового забарвлення під час дії на білок фенолфталеїну

Запитання 10

Виберіть твердження, які характеризують білки:

варіанти відповідей

 складаються з залишків амінокислот

  є мономерами

  є органічними речовинами

 є біополімерами

є поліпептидами

  є простими речовинами

Запитання 11

Білок крові людини називається:


 

варіанти відповідей

 гліцерол

 цукор

гемоглобін

  плазма

Запитання 12

Ксантопротеїнова реакція — це взаємодія білка з:


варіанти відповідей

зі спиртовим розчином йоду

з розчином калій перманганату

з купрум (ІІ) гідроксидом

нітратною кислотою

Запитання 13

Первинна структура білка:

варіанти відповідей
Запитання 14

Вторинна структура білка:

варіанти відповідей
Запитання 15

Білок можливо відновити у разі збереження структури:

варіанти відповідей

первинної

вторинної

третинної

четвертинної

Запитання 16

Які фактори впливають на денатурацію білка:

варіанти відповідей

опромінювання

дія солей важких металів

кисень

висока температура

азот

луги та кислоти

вода

Запитання 17

Незворотній процес порушення первинної структури білків називається:

варіанти відповідей

адсорбція

денатурацією

деструкція

ренатурацією

Запитання 18

Хімічний зв’язок, що з’єднує

залишки амінокислот у молекулі білка,

називають -

варіанти відповідей

ковалентним

пептидним

йонним

водневим

Запитання 19

Розрізняють структури білка:

варіанти відповідей

четвертинну

первинну

третинну

вторинну

усі відповіді є правильними

Запитання 20

Білки фібриногени і тромбіни беруть участь у згортанні крові. Яка функція білків характеризує цей процес?

варіанти відповідей

захисна

транспортна

сигнальна

структурна

Запитання 21

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:


варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

 яблука, горіхи, апельсини

 картопля, мука, риба

Запитання 22

Укажіть усі правильні твердження щодо α-амінокислот:

варіанти відповідей

є кінцевим продуктом гідролізу білків

відносяться до оксигеновмісних органічних сполук

є амфотерними органічними сполуками

гідролізуються у кислому середовищі

Запитання 23

Укажіть речовини, з якими реагують амінокислоти за рахунок групи -NH2:

варіанти відповідей

з оксидами металів

з кислотами

з лугами

з іншими амінокислотами

Запитання 24

До складу білків входять залишки 20 амінокислот. При цьому білків багато і вони дуже різняться за своїми властивостями. Чим це пояснюється в першу чергу?

варіанти відповідей

Різними властивостями амінокислот, які утворюють молекули білків

Різними типами зв’язків, які виникають між окремими амінокислотами у молекулі білка

Різними хімічними елементами, які утворюють амінокислоти

 Різним порядком амінокислот у молекулі білка

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест