Чарівний та загадковий світ біології

Запрошуємо вас у дивовижну подорож до світу живої природи сповненого різних таємниць. Користуйтесь своїми знаннями та логікою і легко досягнете успіху.

Додано: 12 листопада 2020
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 201 раз
14 запитань
Запитання 1

Молода господиня посіяла на городі моркву, редиску, петрушку, кріп, огірки, квасолю, буряки, гарбузи, кукурудзу, кавуни, капусту, помідори. Все насіння під час висівання вона загортала на глибину близько 2 см. Укажіть умови, які мала врахувати молода господиня.

варіанти відповідей

глибина загортання насіння залежить від його розміру та властивостей грунту; що крупніше насіння, то глибше його висівають

глибина загортання насіннязалежить від того, наскільки рослина теплолюбна або холодостійка; що теплолюбніша рослина, то глибше її загортають

найголовнішими умовами для проростання насіння є достатня кількість органічних та мінеральних речовин у грунті

найголовнішими умовами для проростання насіння є наявність води, повітря, світла й тепла

Запитання 2

Одного разу Ч. Дарвіна запитали сусіди-селяни: «Кажуть, що Ви великий вчений, знаєте багато таємниць природи. А чи не порадите нам, що зробити, аби корови давали більше молока?» Селянам кортіло поглузувати з вченого. Замислився Дарвін і відповів: «Корови тим більше дають молока, чим більше поїдають конюшини. Тому раджу завести більше котів». Селяни вирішили, що вчений насміхається з них. Поясніть відповідь вченого.

варіанти відповідей

коти - священні тварини й фермери вірили, що вони сприятимуть врожайності

конюшину можуть запилювати лише джмелі; джмелині гнізда розорюють польові миші, ворогом яких, своєю чергою, є коти

коти охороняють посіви конюшини від голубів, які поїдають їх насіння

Запитання 3

Осадова порода, утворена рештками цих водоростей, має назву діатоміт. Якщо породу висушити та просочити певними речовинами, то можна отримати вибухівку - динаміт. Цей винахід належить шведському інженерові Альфреду Нобелю. Частину прибутків від виробництва вибухівки він заповів на фінансування міжнародної Нобелівської премії. Вкажіть водорості, яким мають завдячувати нобелевські лауреати.

варіанти відповідей
Запитання 4

Усі полюбляють ласувати виноградом. Купуючи його на ринку чи в торгівельній мережі, нас цікавить зазвичай, щоб він був солодкий та без гнилі. А вас не дивує те, що він ніколи не буває червивим? Чому?

варіанти відповідей

виноградини надто малі, щоб у них могли розвиватися личинки; окрім того, виноградний сік багатий на кислоти й цукри, які створюють середовище, непридатне для існування паразитів

виноград, уражений личинками, просто не потрапляє на базари та торгівельні мемежі

Черв’яки насправді — це личинки комах. Вони дихають повітрям, котре до них над­ходить по ходах, прогризених усередині плоду. У виноградинах міститься багато соку, що заповнює пустоти, тому личинці нічим дихати.

До того ж виноградний сік багатий на кислоти й цукри і створює несприятливе середовище для паразитів.

Запитання 5

Колись цю рослину називали "вогнем ланів". Відомо: що дрібніше пошматувати кореневища, то більше утвориться у полі нових рослин. Сила паростків така, що вони легко пробивають асфальт, піднімають кам'яні покриття, а картоплину чи бульби жоржини "прошивають" наскрізь.

варіанти відповідей

мак дикий

лобода дика

пирій повзучий

кульбаба лікарська

Запитання 6

Основна причина розміщення санаторно-оздоровчих закладів у хвойних лісах полягає у тому, що хвойні рослини:

варіанти відповідей

утворюють вітаміни, необхідні організму людини

захищають від надмірного сонячного випромінювання

виділяють більшу кількість кисню, ніж листяні

виділяють фітонциди, які пригнічують діяльність мікроорганізмів

Запитання 7

Мідії характеризується високою поживною цінністю і вмістом великої кількості вітамінів і корисних для організму мікроелементів. Мідія їстівна – один з найчисельніших молюсків. Вони населяють узбережжя в припливно-відпливній зоні, утворюючи так звані мідієві поля. Але для реалізації у торгових мережах їх не збирають у природі, а вирощують на спеціальних фермах, які є досить витратним виробництвом. Поясніть цей феномен.

варіанти відповідей

мідії так міцно кріпляться до каменів, що їх збір у природному середовищі надто утруднений

цей вид здатний утворювати гібриди із близькими видами, що живуть у тій самій водоймі, що призводить до втрати їстівної цінності

цей вид є потужним біологічним фільтром і накопичує забруднюючі природне середовище речовини, що призводить до отруєнь при вживанні їх у їжу

в природних умовах цей вид є проміжним хазяїном печінкового сисуна.


Запитання 8

Одним з архітекторів «Кришталевого палацу» в Лондоні був садівник Джозеф Пакстон, який використав схему жилкування найбільших у світі листків для проєктування балок, що підтримували скляні елементи даху. Який із наведених на світлинах листків був зразком для цього?

варіанти відповідей
Запитання 9

Навіщо їжаку яблука?

варіанти відповідей

яблука є харчовим делікатесом

джерело вітамінів перед зимовою сплячкою

джерело пектинів

засіб дезинфекції шкіри

Запитання 10

Як результат пристосування до польоту у птахів відбулися зміни в будові. Щоб максимально полегшити масу тіла у птахів відсутні зуби, кістки заповнені повітрям...і відсутній сечовий міхур. Але є один птах який має сечовий міхур. Назвіть його.

варіанти відповідей
Запитання 11

Ви багато разів бачили у місті таку рослину. Вона швидко росте, довго зелена, не потребує особливого догляду. Але мало хто знає, що рицина насправді є дуже отруйною рослиною. Вона містить токсичну речовину під назвою рицин. Дози в 70 мікрограмів досить, щоб убити лю­дину вагою 72 кг. Отрута міститься в білку насіння рицини, вона приблизно в 6000 разів сильніша від ціаніду й у 12 000 разів - від отрути гримучої змії. Виберіть зображення рицини звичайної.

варіанти відповідей
Запитання 12

Чому білі ведмеді не їдять пінгвінів?

варіанти відповідей

ведмедям не подобається запах пінгвінів

при вигляді ведмедя пінгвіни стрибають у воду і легко рятуються від білих хижаків

ведмідь з'їдає тільки шкіру і підшкірний жир, а у пінгвіна мізерні 2-3 сантиметри жиру , та й шкіра покрита пір'ям... такі реалії

пінгвіни живуть на південному полюсі в Антарктиді, а білі ведмеді на північному в Арктиці

Запитання 13

Для створення затишку в будинку люди прагнуть мати багато кімнатних рослин. Чому в кімнатах, де люди сплять,не радять ставити багато рослин?

варіанти відповідей

рослини виділяють багато кисню

рослини поглинають багато кисню

рослини виділяють токсини

Запитання 14

Ще в давнину, коли про генетику було мало відомо, людей цікавило, від кого з батьків залежить стать дитини. Пари практикували утримання від інтимного життя, акробатичні пози і навіть видалення одного яєчка, якщо важливо було народити спадкоємця. І тільки сьогодні генетики над усім цим тихенько посміюються, тому що точно знають, що стать дитини залежить від ...

варіанти відповідей

чоловіка, а саме його хромосом

харчування майбутньої мами

фази місяця під час зачаття

від того хто "головний" в сім'ї

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест