Дисахариди. Сахароза: молекулярна формула, гідроліз.

1. Тест складений для учнів 10 кл, які вивчають хімію на рівні стандарту відповідно Програми з хімії для 10 – 11 класів закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту (затверджена наказом МОН України від 23.10.2017 № 1407)

 

2. Тест можна використовувати на уроці при

-  закріпленні нового матеріалу,

- перевірці Д/З,

- підготовці до ЗНО.

 

3. Загальна кількість завдань – 24.

4. На виконання роботи відведено 25-45 хв.

 

5. Робота містить завдання з вибором однієї ( або декілька ) правильної (- них) відповіді ( -дей). 

6. Завдання має основу та чотири варіанти відповіді, з яких:

-  один правильний ( завдання № 3-21,23);

- два правильних ( завдання № 1,2, 24);

- три та більше правильних ( завдання № 22) 

 

7. Максимальна кількість балів, що можна набрати, правильно виконавши всі завдання тестової роботи – 42.

 

8. Тест розроблений за матеріалами підручників та посібників, що входять до «Переліку програм, підручників та навчальних посібників, рекомендованих МОН України для використання у ЗНЗ»


Додано: 26 березня 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 808 разів
24 запитання
Запитання 1

Складні вуглеводи називають

 


варіанти відповідей

моносахариди 

дисахариди 

полісахариди 

 дезоксирибоза

Запитання 2

 До дисахаридів відносяться

  

 

варіанти відповідей

сахароза

мальтоза

лактоза

 целюлоза

Запитання 3

Під час гідролізу дисахариду 





 

варіанти відповідей

утворюється дві молекули моносахариду глюкоза та фруктоза

утворюються декілька молекул моносахаридів

утворюється лактоза та мальтоза

утворюється сахароза та целюлоза

Запитання 4

Фізичні властивості, які характеризують сахарозу:





варіанти відповідей

 Білий порошок, не розчинний у воді, набрякає у гарячій воді, утворюючи колоїдні розчини

 Волокниста речовина, не розчинна у воді, стійка до розчинів кислот, лугів й слабких окиснювачів

Безбарвна, кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак. При застиганні розплавленої маси утворюється прозора аморфна маса – карамель

 Безбарвна кристалічна солодка речовина,  без запаху, добре розчинна у воді. Її розчин не проводить електричний струм. При нагріванні не плавиться , а розкладається.

Запитання 5

 Склад сахарози виражається формулою

  

варіанти відповідей

 С6Н12О6 

  С12Н22О11

 ( С6Н10О5)n

   (-CH22 – CH2 -)n

Запитання 6

Лівій частині рівняння реакції С12Н22О11 + Н2О → ….   відповідає права частина:






варіанти відповідей

 С6Н12О6 + С6Н12О6

 С12Н22О11 ∙ СаО + Н2О 

 2 С6Н12О6

C6H12O6 + 6О2

Запитання 7

 Продуктами хімічної реакції   обвуглювання сахарози  є:






варіанти відповідей

  [С6Н10О5]n + nH2O

 6 C + 6 H2O  

 12 C + 11 H2O

12СО2 + 11Н2О

Запитання 8

 Укажіть  рівняння реакції, якe відбувається під час промислового виробництва цукру





                                                                           

варіанти відповідей

С12Н22О11 + Са(ОН)2→ С12Н22О11 ∙ СаО + Н2О

С12Н22О11 + Н2О → С6Н12О6 + С6Н12О6

С12Н22О11 + Cu(OH)2 → сполука синього кольору

С12Н22О11 + 12 О2→12СО2 + 11Н2О

Запитання 9

Сахароза не утворює червоного купрум (І) оксиду з купрум (ІІ) гідрооксидом при нагріванні, через відсутність:






варіанти відповідей

альдегідної групи

карбонільної групи

гідроксильної групи

карбоксильної групи 

Запитання 10

Сахароза входить до складу 






варіанти відповідей

фруктів, ягід, меду, патоки, крохмалю

рослинних клітин бавовни, льону та деревини

 соку цукрових буряків й цукрової тростини  

 картоплі,  пшениці,  рису

Запитання 11

 Укажіть правильні твердження щодо сахарози: 1) під час гідролізу утворюються молекули глюкози; 2) зараховують до дисахаридів; 3) ізомерами сахарози є мальтоза і лактоза; 4) реагує з амоніачним розчином Ag2O; 5) зараховують до шестиатомних спиртів; 6) реагує з купрум (ІІ) гідроксидом





 


варіанти відповідей

2,3,6

2,5,6

2,4,5

1,3,6

Запитання 12

 Укажіть речовину Х, яка є проміжним продуктом у ланцюжку перетворень: C12H22O11 → X → C2H5OH

   

  



варіанти відповідей

 (C6H10O5)n 

C5H10O5 

C6H12O7  

C6H12O6

Запитання 13

Розмістіть речовини за зростанням кількості гідроксильних груп у їх молекулах:

1) гліцерол; 2) сахароза; 3) етанол; 4) крохмаль






варіанти відповідей

3,1,2,4

3,1,4,2

4,3,2,1

4,2,3,1

Запитання 14

Укажіть групу, в якій усі речовини НЕ дають реакцію срібного дзеркала






варіанти відповідей

фруктоза, глюкоза, целюлоза

мальтоза , сахароза, глюкоза

сахароза, крохмаль, фруктоза

глюкоза, гліцин, α- аланін

Запитання 15

Укажіть вуглевод, з якого отримують глюкозу та фруктозу





 


варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

галактоза

целюлоза

Запитання 16

 У процесі отримання сахарози з метою очистки від домішок, її обробляють послідовно






варіанти відповідей

баритовою водою, вуглекислим газом

хлоридною кислотою, сірчистим газом

вуглекислим газом, вапняковою водою

вапняковим молоком та вуглекислим газом

Запитання 17

Укажіть формулу лактози (молочного цукру), якщо відомо, що вона є ізомером сахарози






варіанти відповідей

C6H12O6

 C12H22O11

 C10 H12O11

C12H20O10

Запитання 18

Укажіть пару речовин, які зазнають гідролізу під час нагрівання з розбавленими кислотами






варіанти відповідей

C6H12O6, C12H22O11

(C6H10O5)n, C12H22O11

(C6H10O5)n, C6H12O6,

CH3 -CH2 - CHOH - COOH, CH3 -CHOH - COOH

Запитання 19

Мальтоза (солодовий цукор) є ізомером сахарози. Укажіть її формулу.






варіанти відповідей

 C6H10O5

C6H12O6

C12H22O11

C12H20O10

Запитання 20

Укажіть суму індексів атомів елементів у вуглеводні, який зараховують до дисахаридів і складається із залишків глюкози та фруктози, сполучених через атом Оксигену



варіанти відповідей

45

47

49

51

Запитання 21

Укажіть речовину, за допомогою якої розчин глюкози можна відрізнити від розчину сахарози






варіанти відповідей

KOH

 Br2

HCl

Ag2O ( р-н NH3)

Запитання 22

Відходи виробництва цукру - меляса - використовують, як





варіанти відповідей

цінний кормовий продукт для худоби

сировину для виробництва пекарських дріжджів

сировину для виробництва етилового спирту та лимонної кислоти

сировину для виробництва чорного хліба

Запитання 23

Сахарозу застосовують





 


варіанти відповідей

в харчовій промисловості, її гідролізом отримують штучний мед.

як відновник у виготовленні дзеркал

у текстильній промисловості

у виробництві дієтичних продуктів та продуктів для діабетиків.

Запитання 24

Укажіть формули сахаратів (алканолятів)





 


варіанти відповідей

С12Н22О11 ∙ СаО

С12Н22О11 ∙ СuО

С12Н22О11 ∙ MgО

С12Н22О11 ∙ BаО

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест