Естери. Вуглеводи.

Додано: 12 лютого
Предмет: Хімія, 10 клас
12 запитань
Запитання 1

Яка назва сполук, які складаються з естерів гліцеролу та вищих карбонових кислот?

варіанти відповідей

Карбонові кислоти

Жири

Вуглеводи

Альдегіди

Запитання 2

Для жирів характерні наступні хімічні властивості:

варіанти відповідей

реакція гідрування та лужного гідролізу (омилення)

галогенування, нітрування

гідрування, галогенування, нітрування

Запитання 3

Обчисліть та позначте масу утвореного естеру, якщо піддали естерифікації бутанову кислоту масою 200 г з масовою часткою домішок 22 % і етанол.

варіанти відповідей

205 г

190 г

199 г

192,9 г

Запитання 4

Сахароза належить до

варіанти відповідей

полісахаридів

моносахаридів

 дисахаридів

  

Запитання 5

Мономерами є

варіанти відповідей

фруктоза

 хітин

 глюкоза

крохмаль

Запитання 6

Якісним реактивом на глюкозу є

варіанти відповідей

 бромна вода

купрум(ІІ)гідроксид

 йод

 індикатор фенолфталеїн

Запитання 7

Укажіть правильне твердження. Реакція естерифікації – це

варіанти відповідей

 реакція взаємодії спирту та карбонатної кислоти.

 реакція взаємодії естеру з водою в присутності сульфатної кислоти.

 реакція взаємодії естеру з розчином лугу.

 реакція взаємодії спирту та карбонової кислоти в присутності сульфатної кислоти.

Запитання 8

Укажіть реакцію, що належить до реакції естерифікації

варіанти відповідей

СН3СООН + С2Н5ОН =СН3СООС2Н5 + Н2О

 СН3СООН + NaOH =СН3СООNa + Н2О

СН3СООН + СН3СООН =СН3СОООССН3 + Н2О


2СН3СООН + Na2СO3 = 2СН3СООNa + СО2 + Н2О

Запитання 9

Для одержання твердого жиру з рідкого потрібно провести реакцію...

варіанти відповідей

 гідратації

 гідрування

 галогенування

дегідратації

Запитання 10

Глюко́за - це

варіанти відповідей

 вуглевод групи дисахаридів. Застосовують для приготування живильних середовищ, наприклад при виробництві пеніциліну.

икористовується в кулінарії і переважно складається з хлориду натрію та являє собою речовину у вигляді світлих кристаликів.

важливий моносахарид; безбарвні кристали солодкі на смак, легко розчиняються у воді.

один з простих цукрів, моносахарид.Міститься в тваринних і рослинних організмах, у тому числі в деяких мікроорганізмах. Входить до складу молочного цукру. При окисненні утворює галактонову, галактуронову та слизову кислоти.

Запитання 11

Під час фотосинтезу (6СО2+6Н2О→ С6Н12О6+6О2 )було поглинуто 44,8 л вуглекислого газу. Яка маса утвореної глюкози?

варіанти відповідей

20 г

60 г

80 г

100 г

Запитання 12

Яка масова частка Карбону в сахарозі?

варіанти відповідей

25%

90%

38%

50%

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест