Естери, жири, вуглеводи

Додано: 5 лютого 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Естери, жири, вуглеводи
Тест виконано: 380 разів
20 запитань
Запитання 1

Укажіть назву вуглеводу, що є твердою волокнистою речовиною

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

целюлоза

глюкоза

Запитання 2

Вкажіть групу речовин, які належать до вуглеводів:

варіанти відповідей

СН3ОН, С12Н22О11, (С6Н10О5)n

С6Н12О6, (С6Н10О)n, С12Н22О11

С12Н22О11,6Н10О5)n, С2Н4О2 


С2Н6, С2Н6О, С2Н4

Запитання 3

Які функціональні групи входять до складу молекули глюкози:

варіанти відповідей

гідроксильна

естерна

карбоксильна

альдегідна

фенольна

Запитання 4

Що є якісним реактивом на глюкозу

варіанти відповідей

бромна вода

калій перманганат

 купрум (ІІ) гідроксид

 ферум (ІІІ) хлорид

Запитання 5

Жири добре розчинні у:

варіанти відповідей

Вода

Бензин

Гас

Органічні розчинники

Дистильована вода

Запитання 6

Яка з кислот не входить до складу жирів?

варіанти відповідей

пальмітинова

масляна

стеаринова

олеїнова

Запитання 7

Скільки треба картоплі,що містить 20% крохмалю, для отримання 45кг глюкози? 

варіанти відповідей

81 кг

101,25 кг

40,5 кг

202,5 кг

Запитання 8

Укажіть загальну формулу крохмалю і целюлози:

варіанти відповідей

Сn2О)m

6Н10О5)n

СnН2n+2

Запитання 9

Зазначте назву спирту, з якого утворюються жири.

варіанти відповідей

Метанол

Пропанол

Гліцерол

Бутанол

Запитання 10

Вказати формулу вищої насиченої карбонової кислоти:

варіанти відповідей

СН3СООН

 С2Н5ОН

С17Н35СООН

НСООН

Запитання 11

У якому рядку є назви лише вуглеводів

1. крохмаль, гліцерол, глюкоза, фруктоза

2. целюлоза, лактоза, глюкоза, сахароза

3. сахароза, глюкоза, крохмаль, етанол

4. Фруктоза, рибоза, етанол, крохмаль

варіанти відповідей

3

4

1

2

Запитання 12

Якісна реакція на крохмаль відбувається за участю

варіанти відповідей

купрум (ІІ) гідроксиду

гліцеролу

йоду

Запитання 13

Вкажіть, який процес лежить в основі виробництва маргарину:


варіанти відповідей

гідроліз жирів

гідрогенізація (гідрування) жирів

дегідрування жирів

гідратація жирів

Запитання 14

Омилення жирів - процес утворення:

варіанти відповідей

Гліцерину та оцтової кислоти

Гліцерину та етанової кислоти

Гліцеролу та мурашиної кислоти

Гліцеролу і мила

Гліцеролу та карбонової кислоти

Запитання 15

До якого класу органічних сполук належать жири?

варіанти відповідей

спирти

карбонові кислоти

естери

солі

Запитання 16

За допомогою якої речовини можна відрізнити глюкозу від сахарози:

варіанти відповідей

Cu(OН)2 з нагріванням

I2

Ag2O

індикатор

Запитання 17

З якою речовиною глюкоза вступає у якісну реакцію як альдегід:

варіанти відповідей

Ag2O

індикатор

Cu(OН)2 з t

I2

Запитання 18

Фізичні властивості крохмалю

варіанти відповідей

солодкий на смак

не має запаху і смаку

не розчиняється у холодній воді

розчиняється у холодній воді

Запитання 19

Під час розчинення крохмалю у гарячій воді утворюється:

варіанти відповідей

суспензія

емульсія

осад

колоїдний розчин - клейстер

Запитання 20

Характерною ознакою реакції взаємодії глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом, без нагрівання є:

варіанти відповідей

утворення розчину синього кольору

утворення осаду червоного кольору

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест