Естери. Жири. Вуглеводи

Додано: 13 травня 2020
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 455 разів
50 запитань
Запитання 1

Укажіть загальну формулу естерів:

варіанти відповідей

R - O - R1

R - COOH

R - COO -R1

R - CHO

Запитання 2

Укажіть, яка з наведених формул є формулою етилового естеру метанової кислоти:

варіанти відповідей

С2Н5 - СОО - СН3

С3Н7 - СОО - СН3

Н - СОО - С2Н5

Н - СОО - СН3

Запитання 3

Укажіть, до якого класу сполук належать жири:

варіанти відповідей

альдегідів

естерів

спиртів

карбонових кислот

Запитання 4

Під час захворювання на діабет у крові підвищується вміст


варіанти відповідей

мальтози

глюкози

фруктози

рибози

Запитання 5

Для виробництва мила використовують реакцію

варіанти відповідей

гідролізу крохмалю

взаємодії карбонових кислот з металами

окиснення спиртів

лужного гідролізу жирів

Запитання 6

В організмі людини процес перетворення жирів починається з реакції

варіанти відповідей

полімеризації

гідрогенізації

дегідрогенізації

гідролізу

Запитання 7

Природна сировина, яку використовують для одержання целюлози в промислових масштабах

варіанти відповідей

нафта

картопля

буряки

деревина

Запитання 8

Вкажіть клас органічних сполук, до яких відноситься тристеарат.

варіанти відповідей

спирти     

вуглеводи

карбонові кислоти

 жири

Запитання 9

Укажіть назву реакції взаємодії спирту з карбоновою кислотою

варіанти відповідей

реакція полімеризації 

реакція гідролізу  

реакція естерифікації

реакція гідрогенізації 

Запитання 10

Яка речовина є ізомером крохмалю:     

варіанти відповідей

сахароза

глюкоза

фруктоза

целюлоза

Запитання 11

Вкажіть властивості крохмалю:

варіанти відповідей

сірий, аморфний, розчинний у холодній воді

білий, аморфний порошок, що нерозчиняється у холодній воді

сірий, кристалічний порошок, що добре розчиняється у гарячій воді

порошок, що розчиняється в холодній воді, утворюючи клейстер

Запитання 12

При нагріванні розчину глюкози з купрум (ІІ) гідроксидом утворюється



варіанти відповідей

   безбарвний розчин

 

червоний осад

 блакитний осад

 

  фіолетовий розчин


Запитання 13

Перетворення рідкого жиру на твердий відбувається завдяки процесу:

варіанти відповідей

   гідролізу

   

  гідрування

 

 розкладу

   

 окиснення

Запитання 14

Вкажіть молекулярну формулу сахарози


варіанти відповідей

С12Н22О11

С6Н12О6

С2Н6О

6Н10О5)n

Запитання 15

Твердими є жири :

варіанти відповідей

рослинні

тваринні

ті ,що містять ненасичені кислоти

ті , що містять нижчі кислоти

Запитання 16

Рідким жиром тваринного походження є:

варіанти відповідей

риб'ячий жир

свинячий жир

гусячий жир

яловичий жир

Запитання 17

Вкажіть правильне визначення терміну «жири»:

варіанти відповідей

естери вищих карбонових кислот і етанолу

етери вищих карбонових кислот і гліцерину

естери вищих карбонових кислот і гліцерину

похідні спиртів

Запитання 18

Мила утворюються в результаті реакції:

варіанти відповідей

гідрування

гідратації

лужного гідролізу

окиснення

Запитання 19

Яка із реакцій належить до реакції етерифікації:


варіанти відповідей

СН3СООН + С2Н5ОН =

СН3СООН + СН3СООН =


СН3СООН + NaOH =

СН3СООН + СН3СНО=

Запитання 20

.Вкажіть формулу естеру:


варіанти відповідей

С3Н7ОН

СН3СООС2Н5  

СН3СООН

СН3СНО

Запитання 21

З якою метою проводять гідрування жирів:

 

варіанти відповідей

добування карбонових кислот

виготовлення маргарину 

виготовлення мила

виготовлення фруктових есенцій

Запитання 22

Глюкоза належить до:


варіанти відповідей

альдегідів 

спиртів  

кислот

альдегідоспиртів 

Запитання 23

Продукти гідролізу сахарози:

 

варіанти відповідей

глюкоза      

фруктоза

фруктоза та глюкоза

α- і β-глюкоза

Запитання 24

Властивості целюлози:


варіанти відповідей

волокниста речовина

не гідролізується  

молекули лінійні 

не розчиняється

Запитання 25

Естери добувають з:

 

варіанти відповідей

альдегідів 

карбонових кислот

алкенів 

карбонових кислот і спиртів

Запитання 26

До полісахаридів відносяться:

варіанти відповідей

крохмаль

целюлоза

лактоза

сахароза

глюкоза

Запитання 27

Якісним реактивом на глюкозу є ...

варіанти відповідей

йод

купрум (ІІ) гідроксид

бромна вода

калій перманганат

натрій гідроксид

Запитання 28

Яка з кислот не входить до складу жирів:

варіанти відповідей

стеаринова

пальмітинова

олеїнова

етанова

Запитання 29

Формула сахарози:  

варіанти відповідей

С3Н5(ОН)3

С12Н22О11

СН3СООН

С6Н12О6

Запитання 30

Формула крохмалю:  

варіанти відповідей

С3Н5(ОН)3

С12Н22О11

СН3СООН

6Н10О5)п

Запитання 31

Яка речовина є природним полімером:   

варіанти відповідей

целюлоза

глюкоза

сахароза

гліцерин

крохмаль

Запитання 32

Глюкоза належить до:

варіанти відповідей

моносахаридів;                    

дисахаридів;

трисахаридів;    

полісахаридів

Запитання 33

Вуглеводи поділяють на:

варіанти відповідей

оксигеновмісні, безоксигенові

основні, подвійні, комплексні

одноосновні, двоосновні, триосновні

моносахариди, дисахариди, полісахариди

Запитання 34

Вкажіть, яка з поданих речовин має назву «виноградний цукор»:

варіанти відповідей

сахароза

глюкоза

гліцерол

фруктоза

Запитання 35

Вуглеводи - це речовини, які синтезуються рослинами під час:

варіанти відповідей

дихання

фотосинтезу

випаровування води

Запитання 36

Глюкоза і сахароза для організму людини є:

варіанти відповідей

джерело енергії

джерело води

будівельний матеріал клітин

Запитання 37

Сахароза – це: 

варіанти відповідей

фруктовий цукор

молочний цукор

буряковий цукор

виноградний цукор

Запитання 38

Укажіть вуглевод, якому не властива реакція гідролізу:

варіанти відповідей

сахароза

глюкоза

целюлоза

крохмаль

Запитання 39

Який об'єм вуглекислого газу виділиться у процесі повного окиснення глюкози масою 60 г?

варіанти відповідей

22,4 л

11,2 л

44,8 л

67,2 л

Запитання 40

Укажіть речовину, розчин якої використовують для якісного виявлення крохмалю:

варіанти відповідей

купрум (ІІ) гідроксид

купрум (ІІ) сульфат

калій гідроксид

йод

Запитання 41

Укажіть формулу лактози (молочного цукру), якщо відомо, що вона має хімічний склад, аналогічний сахарозі

варіанти відповідей

С6Н12О6

С12Н22О11

С10Н12О11

6Н10О5)n

Запитання 42

Оберіть структурну формулу глюкози:

варіанти відповідей
Запитання 43

Укажіть продукти повного окиснення целюлози:

варіанти відповідей

карбон (IV)оксид та вода;

сахароза, CO2, H2O;

крохмаль, вода;

C2H5OH, H2O.

Запитання 44

Обчисліть масу сахарози кількістю речовини 0,5 моль:

варіанти відповідей

171г;

160 г;

172 г;

151 г.

Запитання 45

Укажіть суму індексів у формулі виноградного цукру:

варіанти відповідей

15,

24,

20,

19.

Запитання 46

Складіть рівняння фотосинтезу та вкажіть загальну суму коефіцієнтів у ньому:

варіанти відповідей

18;

19;

17;

20.

Запитання 47

Обчисліть, яку масу води (г) треба взяти для приготування розчину глюкози масою 500 г з масовою часткою глюкози 0,05.

варіанти відповідей

300 г

475 г

535 г

425 г.

Запитання 48

Обчисліть масу фруктози, яку можна одержати з 0,4 моль сахарози.

варіанти відповідей

72 г,

75 г,

78 г,

85 г.

Запитання 49

На відміну від крохмалю целюлоза:

варіанти відповідей

вуглевод

дає якісну реакцію з йодом

природний полімер

використовується для виготовлення волокон

Запитання 50

Особливою властивістю глюкози є реакція бродіння. Який вид бродіння відбувається за участю лактобактерій:

варіанти відповідей

спиртове

маслянокисле

молочнокисле

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест