Греська А.М. Флеш-картки до теми "Національне відродження в Західній Україні ХІХ ст."

Додано: 29 листопада 2021
Предмет: Історія України, 9 клас
Тест виконано: 1 раз
7 запитань
Запитання 1

Визначіть за описом якої території України стосується наведений опис: "Попри те, що цей край був одним із найбільших в імперії, він був і одним з найбідніших. Феодальні повинності змушували його жителів виживати і шукати кращого життя у інших землях, а місцева еліта була задоволена станом речей давно денаціоналізувавшись."

варіанти відповідей

Королівство Галичини та Лодомерії

Герцогство Буковина

Комітати Закарпаття

Запитання 2

Визначіть, стосовно якої території йдеться у наведеному описі: "Цей край найшвидше опинився під контролем Австрії. Він так і не був виділений окремо в одну адміністративну одиницю. Національне відродження тут почалося найшвидше, але з часом сповільнилося."?

варіанти відповідей

Закарпаття

Буковина

Галичина

Запитання 3

Коли і де постало перше товариство у Австрійській Імперії, яке об’єднало навколо себе вчених представників кліру, які розпочали національне відродження з осідком у місті, яке тепер Україні не належить? 

варіанти відповідей

«Товариство галицьких греко-католицьких священиків для поширення письма, просвіти і культури серед вірних на основі християнської релігії» у Перемишлі 1816 р. 

"Товариство з вивчення історії оборони Львова" у Львові 1923 р.

"Товариство "Дністер" для суспільного страхування і охорони майна" 1898 р. Станиславів;

Запитання 4

Що лежить у центрі національного відродження, заради чого проводилися дослідження у сфері історії, етнології та мовознавтва?

варіанти відповідей

Свідомість, національна ідентичність;

Амбіції, сеператизм;

Пиха, радикалізм;

Запитання 5

Коли внаслідок провокації австрійських військ відбулося повстання, яке завершилося розгромом його лідерів та великою руйнацією Львова?

варіанти відповідей

Львівське повстання 1848 р.

Російська каральна операція на повстання 1830 р.

Угорська інтервенція у Галичину 1848 р.

Запитання 6

Цей греко-католицький священик прагнучи покращити становище українців в Австрійській імперії запропонував перевести українську мову на латинську абетку, і написав кілька праць про українську етнографію і мовознавство на ній. Попри те, що цю ідею схвалили урядові та польські кола, решта духовенства його розкритикувала, і йому довелося відмовитися від своєї ідеї. Хто це? 

варіанти відповідей

Йосип Лозинський

Андрей Шептицький

Яків Головацький

Запитання 7

Цей священик був і етнографом, і мовознавцем, та працював і в історичній сфері. Спершу ревний українофіл, співавтор "Русалки Дінстрової". В подальшому розчарувався, перейшов на полонофільські позиції, проте і там себе не зумів реалізувати. Хто це?

варіанти відповідей

Іван Вагилевич

Яків Головацький

Маркіян Шашкевич

Ніхто з перелічених

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест