Історія України ХІХ ст.

Додано: 14 квітня 2021
Предмет: Історія України, 9 клас
Тест виконано: 91 раз
15 запитань
Запитання 1

Видатний український науковець, енциклопедист, фольклорист, історик, філолог, етнограф, ботанік, поет, архівознавець і природознавець зі старшинського козацького роду Полтавщини, перший ректор університету Св. Володимира,член історичного товариства імені Нестора-Літописця,уклав підручники "Основи біології" та "Основи зоології ".

варіанти відповідей
Запитання 2

Був одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. У 1844 р. вийшов альбом офортів «Живописна Україна», де представлені роботи художника на історичну тематику («Дари в Чигирині», «Смерть Б. Хмельницького»).

варіанти відповідей
Запитання 3

У 1812 р. під час російсько-французької війни сформував український козацький полк. У 1817 – 1821 рр., був директором Полтавського театру. Із 1818 р. брав участь у діяльності полтавської масонської ложі «Любов до істини». Створив п’єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-Чарівник».

варіанти відповідей
Запитання 4

У 1845 р. став викладачем Київського університету ;

Співзасновник Кирило - Мефодіївського братства ;

У 1857 р. видав свою першу ґрунтовну працю «Богдан Хмельницький» з історії українського козацтва першої половини та середини XVII століття.

варіанти відповідей
Запитання 5

Автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису та мовлення.

Іван Франко називав его «перворядною зіркою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури». Відомий найбільше як перекладач Біблії та як автор першого українського історичного роману.

варіанти відповідей
Запитання 6

Знайдіть стислу характеристику

варіанти відповідей

За життя була визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

Писала в жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики, розвинула жанр драматичної поеми в українській літературі. Працювала в галузі фольклористики (наспівала 220 народних мелодій) і активно долучалася до процесів українського національного відродження.

Серед мистецької спадщини — збірки поезій «На крилах пісень» (1893), «Думи і мрії» (1899), «Відгуки» (1902).

Українська акторка і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть. Їй споруджено пам'ятники у Києві і Ніжині. У 2004 року НБУ випустив пам'ятну монету, присвячену 150-річчю від дня народження актриси.


Напівлегендарна українська народна співачка та поетеса , яка, за переказами, жила в Полтаві. Їй приписують авторство низки відомих у народі пісень: «Ой не ходи, Грицю», «Котилися вози з гори», «Засвіт встали козаченьки» та інші.

Запитання 7

Один з організаторів Київської громади, очолював в ній «хлопоманський» гурток, члени якого вважали, що український народ має право на своє національне відродження.Особливу реакцію української і польської громадськості викликала його стаття «Моя сповідь». У 1873–1876 роках — член Південно-західного відділу Російського географічного товариства, а в 1875–1876 роках — його голова.

варіанти відповідей
Запитання 8

Галицький «Будитель», письменник, поет, духовний просвітитель, натхненник національного пробудження Галичини. Зачинатель нової української літератури в Галичині, священник УГКЦ, релігійний та культурно-громадський діяч. Перший в нових часах речник відродження західноукраїнських земель. Ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837).


варіанти відповідей
Запитання 9

Знайдіть стислу характеристику

варіанти відповідей

Історик, археолог, археограф, етнограф, нумізмат та громадсько-політичний діяч; член-кореспондент Петербурзької АН, фундатор київської школи істориків, співзасновник та голова Історичного товариства імені Нестора Літописця, одна з чільних постатей українського національного руху 2-ї половини 19 ст.Став одним з ініціаторів заснування першого в Україні історичного журналу "Киевская старина" (1882). 

Український політичний і громадський діяч, прозаїк, драматург і художник. Його спадщина вважається приналежною до золотого фонду України. Він — автор одного з перших утопічних романів, «Сонячна машина» (написаний у 1922—1924 роках), який започаткував новий напрям в українській літературі. Появу перших його творів вітали Іван Франко і Леся Українка. 

Український публіцист, історик, філософ, економіст,літературознавець,

громадський діяч, засновник українського соціалізму.

Один із організаторів «Старої громади» у Києві. Доцент Київського університету (1864–1875). Після звільнення за політичну неблагонадійність емігрував до Женеви, де очолював осередок української політичної еміграції.

Перший український політик. Співзасновник першої української політичної партії – Русько-Української радикальної партії (1890) і її перший голова. Знав 14 мов. Писав твори не лише українською, а й польською, німецькою, іншими мовами. Перекладав українською із 48 мов, у тому числі східних. Сучасники називали його «академія в одній особі».

Запитання 10

Письменник, публіцист, видавець, учений-гуманітарій ,громадський і політичний діяч, член Наукового товариства імені Шевченка .У творчій діяльності використовував близько сотні псевдонімів і криптонімів: Руслан, Невідомий, Іван Живий, Не-Теофраст, Один з молодіжи, Один з русинів міста Львова, Non severus, Vivus та багато інших. Найвідоміший і найпопулярніший з них – Мирон (у численних варіантах написання). Проте першим у цьому довгому списку псевдонімів було загадкове ім’я Джеджалик. Саме Джеджалик здобув першу славу серед галицької освіченої молоді і навіть став у Львові, за власними словами,"якимсь куріозом або знаменитостію".

варіанти відповідей
Запитання 11

Автор понад двох тисяч наукових праць.Найбільш цінною вершиною діяльності саме й стало видання «Історії України-Руси», перший том якого світ побачив у 1898 році. Його ім'я носить багато вулиць, проспектів та площ в Україні зокрема в Києві. На цій столичній вулиці розташовані будівлі Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. Є проспект в Кам'янціПодільському та Луцьку, вулиці в Хмельницькому, Одесі, Львові, Дрогобичі, Вінниці, Івано-Франківську, Житомирі, Дніпрі, Чернівцях.

варіанти відповідей
Запитання 12

Український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору, громадський діяч.

До його найвідоміших творів належать музика гімнів «Молитва за Україну» та «Вічний революціонер», котрі зокрема виконував хор Кирила Стеценка під час Свята Злуки, опери «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка» та інші. Він створив численні аранжування народної музики для голосу й фортепіано, для хору та мішаного складу, а також написав значну кількість творів на слова Тараса Шевченка.

варіанти відповідей
Запитання 13

Письменниця, перекладачка, видавниця. Її твори мали антикріпацьке спрямування та описували історичне минуле України.Наприкінці 50-х років ХІХ століття  була єдиною в українській літературі жінкою-письменницею .

Знала близько 10 іноземних мов, серед яких французька, англійська, польська, чеська, німецька, українська та інші. Здобула значної літературної слави в Україні після публікації в 1857 році україномовної збірки «Народні оповідання». Збагатила українську літературою низкою нових жанрів, зокрема, соціальною повістю.

варіанти відповідей
Запитання 14

Хто є автором брошури?

варіанти відповідей
Запитання 15

Василь Андрійович Тропінін - художник-портретист, представник класицизму, до 1823 — кріпак,був автором :

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест