Карбонові кислоти. Мило. Жири.

Додано: 4 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 112 разів
11 запитань
Запитання 1

Якщо в молекулі карбонової кислоти більше 10 атомів Карбону, то така кислота належить до:

варіанти відповідей

 насичених кислот

ненасичених кислот

вищих кислот

нижчих кислот

Запитання 2

Виберіть формулу пальмітинової кислоти:

варіанти відповідей

С15Н31СООН


С17Н35СООН

С17Н33СООН

С17Н31СООН

Запитання 3

Виберіть правильні твердження:

1. Тверді жири утворені залишками переважно насичених карбонових кислот.

2. Суміш рідких жирів з водою називається емульсія

3. Температури плавлення твердих жирів нижчі за температури плавлення рідких.

варіанти відповідей

1 та 2

2 та 3

1 та 3

всі тверджння правильні

Запитання 4

Оберіть характеристики, що ілюструють фізичні властивості жирів:

варіанти відповідей

 рідкі або тверді

гарно розчиняються у воді


добре розчиняються в органічних розчинниках

рідкі жири мають тільки рослинне походження

Запитання 5

До твердих жирів часто застосовують слова " ... "

варіанти відповідей
Запитання 6

Виберіть (2)формули зображених речовин:

варіанти відповідей

С17Н35СООNa


Н24

(СН3СОО)2Ca

Н2О

Запитання 7

Укажіть молярну масу гліцеролу:

варіанти відповідей

92

36

102

88

Запитання 8

Транс-жири -

варіанти відповідей

корисні

шкідливі

смачні

Запитання 9

Позначте сполуку, яка становить основу рідкого мила:

варіанти відповідей


калій стеарат


кальцій стеарат

натрій стеарат

калій ацетат

Запитання 10

До складу карбонових кислот входить характеристична (функціональна) група:

варіанти відповідей

 -ОН

-СОН

- СООН

Запитання 11

Який вчений синтезував жири?

варіанти відповідей

М. Ломоносов


М. Бертло

М. Шеврель


Д. Менделєєв

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест