Контрольна робота по темі "Нітрогеновмісні органічні сполуки" Варіант 2

Додано: 5 квітня 2023
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 22 рази
25 запитань
Запитання 1

Аміни - це органічні нітрогенвмісні сполуки, які є похідними

варіанти відповідей

амоніаку

азоту

нітратної кислоти

води 

Запитання 2

Яким амінам відповідає загальна формула

варіанти відповідей

первинним

вторинним

третинним 

четвертинним

Запитання 3

Виберіть правильну назву (за систематичною номенклатурою) сполуки, зображеної на малюнку

варіанти відповідей

2-метил-пропан-2-амін

 2-метил-бутан-2-амін

2-метил-бутан-1-амін

2-метил-пропан-1-амін

Запитання 4

Через їх специфічні властивості аміни ще називають

варіанти відповідей

органічними оксидами

 органічними кислотами

органічними солями

органічними основами

Запитання 5

 Серед перелічених варіантів виберіть назву представника ароматичних амінів

варіанти відповідей

гліцин


етиламін

азот

анілін

Запитання 6

. Виберіть формулу сполуки із якою метанамін буде реагувати

варіанти відповідей

NaOН

NH3

HCl

CO

Запитання 7

Серед перелічених варіантів виберіть формулу аміноетанової кислоти

варіанти відповідей

NH2-CH2-COOH

CH3-NH2


CH3-COOH

 C6H5-NH2

Запитання 8

Амінокислоти є структурною одиницею

варіанти відповідей

білків

амінів

нуклеїнових кислот

жирів

Запитання 9

Яким зв'язком з'єднуються структурні ланки в білковій молекулі?

варіанти відповідей

карбоксильним

водневим

пепетидним

ковалентним

Запитання 10

Четвертинна структура білкових молекул це

варіанти відповідей

послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі

просторова конфігурація, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок 

 поєднання у просторі кількох білкових макромолекул

Запитання 11

Послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 12

 Що є продуктами гідролізу білків?

варіанти відповідей

суміш амінів

суміш амінокислот

вуглекислий газ і вода

аміак та солі амонію

Запитання 13

Що відбувається з білком при дії концентрованих кислот?

варіанти відповідей

гідроліз

 денатурація

пептизація

якісна реакція

Запитання 14

 Розташуйте у порядку спрощення (від найскладнішого до найпростішого) рівні структурної організації білків.

А) це певна просторова форма, якої набуває поліпептидний ланцюг (може бути ниткоподібною або спіралеподібною);

Б) поєднання у просторі кількох білкових макромолекул (білкові комплекси);

В) послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі;

Г) дана структура формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок.

варіанти відповідей

Г-Б-В-А

В-А-Г-Б

А-Г-В-Б

Б-Г-А-В

Запитання 15

Якісна реакція на білок з утворенням синьо-фіолетового забарвлення це взаємодія білків з ... яка називається...

А. амінокислотами 1. ксантопротеїнова Б. нітратною кислотою 2. гідроліз

В. купрум сульфатом 3. біуретова Г. бромною водою 4. реакція Зініна

варіанти відповідей

А-2

Б-1

В-3

Г-4

А-1

Б-3

В-4

Г-2

Запитання 16

Яка з даних речовин проявляє найсильніші основні властивості?

варіанти відповідей

анілін

аміак

етанамін

метанамін

Запитання 17

Однією із якісних реакцій на анілін є його взаємодія із бромною водою. Якого кольору в даній реакції випадає осад?

варіанти відповідей

жовтувато-білий

синій

зелений

червоний

Запитання 18

 Виберіть назву сполуки із якою амінокислоти НЕ вступають в реакцію

варіанти відповідей

натрій гідроксид

хлоридна кислота

етанол

вода

Запитання 19

Складіть структурну формулу 2-аміно-2-метилпропанової кислоти та вкажіть загальну кількість атомів у молекулі.

варіанти відповідей

14

17

19

22

Запитання 20

Яка із структур білкових макромолекул зберігається під час їх денатурації?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 21

Вкажіть функціональні групи, які характерні для амінокислот

варіанти відповідей

-COOH

-ОН

-СОН

-NH2

Запитання 22

Виберіть речовини, які утворюються при горінні амінокислот

варіанти відповідей

вода

аміак

вуглекислий газ

водень

азот

кисень

чадний газ

Запитання 23

Проаналізуйте твердження й оберіть правильний варіант відповіді.

Твердження 1. Унаслідок денатурації в молекулах білків руйнуються всі структури, окрім первинної.

Твердження 2. Ароматичні аміни відрізняються від насичених наявністю бензенового кільця.

варіанти відповідей

правильне лише твердження 1

правильне лише твердження 2

правильні обидва твердження

неправильні обидва твердження

Запитання 24

До нітрогеновмісних сполук належать:

варіанти відповідей

 жири

спирти

естери

вуглеводи

аміни 

 білки

Запитання 25

Назвіть амін, виражений формулою CH3-CH (C2H5) - CH2 - NH2

варіанти відповідей

2-етилбутан-1-амін

2- етилпропан-1-амін

2-етилпропан-3-амін

3-етилбутан-2-амін

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест