Визначення науково обґрунтованих норм затрат часу на виробництво якогось продукту:
Норма, встановлена, виходячи із раціонального технологічного процесу виконання роботи і наукової організації праці:
Кількість обладнання, робочих місць, тварин і т.д., яку повинен обслуговувати один або декілька робітників:
Штат працівників необхідний і достатній при даних організаційно-технічних умовах і об'ємі робіт для обслуговування певного обладнання:
Кількість продукції, виробленої працівником відповідної професії і кваліфікації за одиницю часу і при даних засобах праці:
Кількість робочого часу, встановленого для даних засобів праці на виробництво одиниці продукції працівником відповідної професії і кваліфікації:
Середнє навантаження на одного електромонтера в умовних одиницях електрообладнання:
Здатність конкретної праці створювати певну кількість продукції чи виконувати певний об’єм робіт за одиницю робочого часу:
Здатність конкретної праці витрачати певну кількість робочого часу для створення одиниці продукції чи виконувати певний об’єм робіт:
Кількістю продукції, що виробляє один працівник за одиницю робочого часу, визначається:
Показник продуктивності праці, якій визначається відношенням обсягу випущеної продукції до середньоспискової чисельності промислово-виробничого персоналу:
Показник продуктивності праці, якій визначається відношенням обсягу випущеної продукції до кільккості відпрацьованих людино-днів:
Показник продуктивності праці, якій визначається відношенням обсягу випущеної продукції до середньогодинного виробітку на одного робітника:
На підвищення продуктивності праці діє внутрішній фактор:
На величину зростання продуктивності праці впливає зовнішній фактор:
На величину зростання продуктивності праці впливає фактор внутрішнього характеру:
Основними резервами зростання продуктивності праці є:
Персонал, який виконує ряд обслуговуючих функцій: прибиральники, кур'єри і т.п:
Вид трудової діяльності людини, що володіє спеціальними знаннями та навиками для виконання певної роботи:
Ступінь та вид професійної підготовки працівника, наявність в нього знань, вмінь та навиків для виконання певної роботи:
Персонал підприємства формується та змінюється під впливом факторів технічного рівня виробництва:
Персонал підприємства формується та змінюється під впливом факторів організаційного рівня виробництва:
Грошова винагорода, яка сплачується організацією працівникові за виконану роботу:
На формування величини заробітної плати впливають наступні зовнішні фактори:
На формування величини заробітної плати впливають наступні внутрішні фактори:
Система оплати праці, при якій заробіток залежить від виробленої продукції або об'єму виконаної роботи певної якості і розцінки:
Система оплати праці базується на визначенні заробітної плати по годинній тарифній ставці присвоєного розряду або складу і кількості фактично відпрацьованого робочого часу:
Винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці:
Винагорода за працю понад установлених норм, за трудові успіхи та винахідливість та за особливі умови праці:
Установлений законодавством розмір заробітної плати за просту некваліфіковану роботу, нижче за якого не можна платити працівникові за виконану ним норму роботи:
Оплата праці робітників регламентується комплексом взаємозв'язаних нормативних документів, які називається:
Збірник нормативних актів, що містить кваліфікаційні характеристики робіт і професій, згруповані за виробництвами та видами робіт:
Шкала, яка складається з тарифних розрядів та тарифних коефіцієнтів, які визначають у скільки разів тарифна ставка даного розряду більше тарифної ставки першого розряду:
Норма оплати праці за одиницю відпрацьованого часу:
Двостороння угода щодо умов найму, прав та обов’язків сторін та зазначенням стимулів короткострокової дії:
Абсолютний розмір заробітної плати, встановлений відповідно до конкретної посади за штатним розкладом:
Продуктивна цілеспрямована діяльність людини задля створення корисних продуктів з метою задоволення своїх людських потреб:
Трудова діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих і суспільних потреб:
Працівники, які виконують інженерно-технічні, економічні та ін. роботи:
Працівники, які здійснюють підготовку та оформлення документації, облік, контроль та господарське обслуговування:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома