Нітрогеновмісні органічні сполуки

Додано: 20 травня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 27 разів
18 запитань
Запитання 1

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

м'ясо, риба, бобові рослини

картопля, борошно, риба

Запитання 2

Знайдіть формулу ароматичного аміну:

варіанти відповідей

СН3NH2

С6Н52

С6Н5NH2

С2Н5NH2

Запитання 3

Знайдіть помилкове твердження щодо білків:

варіанти відповідей

Осадження білків, руйнування його структури називають денатурацією.

Реакція взаємодії білків із розчином купрум(ІІ) гідроксиду в лужному середовищі називається ксантопротеїнова.

Первинна структура білка – це поліпептидний ланцюг а- амінокислотних залишків.

Білки є біологічним матеріалом для будування клітин.

Запитання 4

Укажіть функціональні групи, які зумовлюють амфотерні властивості амінокислот.

варіанти відповідей

– ОН, - SН

- NН2, - СНО 

 - NН2, - СООН 

- NН2, - ОН

Запитання 5

Розщеплення молекули білка до амінокислот називається:

варіанти відповідей

денатурація

біуретова реакція

ксантопротеїнова реакція

гідроліз

ренатурація

Запитання 6

Ксантопротеїнова реакція характерна для ...?

Ознака даної реакції - ...?

варіанти відповідей

 вуглеводів, білий осад

спиртів, синій колір

 карбонових кислот, розчинення осаду

білків, жовтий колір

білків, фіолетовий колір

Запитання 7

Зазначте назву сполуки та клас органічних речовин, до якого вона належить:

варіанти відповідей

метиламін, насичені аміни

гексанамін, насичені аміни

феніламін, ароматичні аміни

гексан-1-амін, аміни

анілін, ароматичні аміни

Запитання 8

Первинна структура білків існує завдяки хімічному зв′язку між атомами...

варіанти відповідей

N, O

C,H,N

C,H

N,C

Запитання 9

Який процес відбувається під час нагрівання білків?

варіанти відповідей

гідроліз

розчинення

денатурація

втрата біологічної активності

утворюється білковий комплекс

Запитання 10

Обчисліть об′ єм кисню (н.у.), який знадобиться для згоряння метанаміну кількістю речовини 2 моль?

варіанти відповідей

44,8л

88л

100л

100,8л

Запитання 11

Оберіть вірні твердження для даної речовини

варіанти відповідей

первинний амін

амфотерна сполука

α-амінокислота

поліпептид

містить дві фукціональні групи

Запитання 12

Білки - це:

варіанти відповідей

естери вищих карбонових кислот і гліцеролу

природні високомолекулярні сполуки, які складаються із залишків амінокислот

природні полімери, що складаються із залишків глюкози

солі лужних елементів і вищих карбонових кислот

Запитання 13

Виберіть правильні твердження щодо хімічних властивостей білків:

варіанти відповідей

нерозчинні у воді              

в присутності нітратної кислоти набувають жовтого забарвлення              

під впливом сонячного світла розпадаються на забарвленні амінокислоти             

додавання лужного розчину купрум (II) сульфату приводить до появи фіолетового забарвлення             

Запитання 14

Обчисліть масову частку Натрію в продукті взаємодії аміноетанової кислоти з натрій гідроксидом.

варіанти відповідей

14,4            

23,7

30,7            

24,2            

Запитання 15

Яка структура білкової молекули утворена поліпептидною спіраллю, скрученою в глобулу?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 16

Вкажіть кількість пептидних зв'язків у молекулі трипептиду утвореного аміноетановою кислотою

варіанти відповідей

3

2

1

4

Запитання 17

Амінокислоти виявляють властивості:

варіанти відповідей

кислотні

основні

амфотерні

відновні

Запитання 18

До нітрогеновмісних органічних речовин належать:

варіанти відповідей

Метиламін

Аміак

Нітратна кислота

Анілін 

Диметиламін

Амінооцтова кислота

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест