Тема 6. (ХХ) Роль вітамінів у харчуванні людинита проблема забезпечення ними організму.

Додано: 7 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 6 разів
75 запитань
Запитання 1

Обмін речовин -це:

варіанти відповідей

асиміляція 

метаболізм

дисиміляція

ферментація

Запитання 2

Біологічно активні речовини, що здатні впливати на швидкість перебігу реакцій

варіанти відповідей

гормони

вітаміни

ферменти

 вуглеводи

Запитання 3

Найбільша кількість енергії виділяється при розщепленні

варіанти відповідей

білків

жирів

вуглеводів

нуклеїнових кислот

Запитання 4

Укажіть процеси, з якими пов’язані утворення й розщеплення органічних сполук в організмі людини:

варіанти відповідей

Фотосинтез і дихання

Катаболізм та анаболізм

Дихання та виділення

Дисиміляція та дихання

Запитання 5

Укажіть продукт харчування, у якому переважають жири:

варіанти відповідей

Оливки

Персик

Рис

Картопля

Запитання 6

З переліку виберіть жиророзчинні вітаміни

варіанти відповідей

А

Р

С

D

К

Е

Запитання 7

Із переліку продуктів харчування виберіть ті, які містять багато білків

варіанти відповідей

квасоля

хліб

овочі

масло

Запитання 8

Виберіть ряд харчових продуктів з найбільшим умістом вітаміну С:

варіанти відповідей

 Морква, печінка, шипшина

Яєчний білок, лимон, рис

Чорна смородина, лимон, шипшина

Аґрус, риба, масло

Запитання 9

Нестача цього вітаміну в організмі викликає захворювання, відоме як "куряча сліпота" - порушення зору в сутінках.

варіанти відповідей

А

С

В1

Е

Запитання 10

Оберіть назву вітаміну, який застосовують для профілактики і лікування рахіту у дітей

варіанти відповідей

B12

D

A

E

Запитання 11

Укажіть співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:

варіанти відповідей

1:2:1

1:1:4

1:1:2

2:1:2

Запитання 12

Відкриття цього вітаміну пов'язане із захворюванням під назвою "цинга". Він міститься переважно в фруктах і овочах, під час термічної обробки їжі руйнується. Протидіє застудним захворюванням

варіанти відповідей

 В1

С

А

Е

Запитання 13

Потреба людини в поживних речовинах та енергії визначається такими факторами, як:

варіанти відповідей

вік людини

стать

маса тіла

рівень рухової активності.

Запитання 14

Вітамін, який може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів

варіанти відповідей

B12

D

A

E

Запитання 15

 Поживні речовини - це

варіанти відповідей

білки

хліб

вуглеводи

мінеральні речовини

жири

сало

вітаміни

Запитання 16

Основне джерело енергії для організму

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

вітаміни

Запитання 17

Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

жири

вітаміни

Запитання 18

Вітаміни

варіанти відповідей

беруть участь в обміні речовин

основне джерело енергії

відіграють роль у кровотворенні

впливають на формування кісток

Запитання 19

Найбільше в організмі людини міститься?

варіанти відповідей

крові

жирів

води

білків

Запитання 20

чому важливо пити воду

варіанти відповідей

вона підвищує опірність організму хворобам

впливає на міцність кісток

забезпечує всі процеси життєдіяльності

бере участь у кровотворенні

Запитання 21

З 1г білка виділяється ___ кДж енергії

варіанти відповідей

17,2

18,6

39,2

38,2

Запитання 22

Серед поживних речовин найбільшу добову потребу людини становлять:

варіанти відповідей

варіанти відповідей

білки


вуглеводи

жири

вітаміни

Запитання 23

Речовини штучного походження, які додають у продукти харчування для їх зберігання і подовження терміну придатності?

варіанти відповідей

 стабілізатори

  розпушувачі

ферменти

  консерванти

Запитання 24

Який основний принцип збалансованого харчування?

варіанти відповідей

 Норма харчування

Потреби організму

Енергетичний баланс

Поласувати найсмачнішим

Запитання 25

Речовини, що є основним компонентом ферментів, антитіл, входять до складу деяких гормонів?

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

жири

вітаміни

Запитання 26


Речовини білкової природи, що забезпечують швидкий перебіг біохімічних процесів в організмі це

варіанти відповідей

ферменти

вуглеводи

жири

вітаміни

гормони

Запитання 27

Білки, жири, вуглеводи, які необхідні для росту і життєдіяльності організму синтезуються в результаті процесів:

варіанти відповідей

катаболізму

фотосинтезу

анаболізму

метаболізму

Запитання 28

Процеси розпаду органічних речовин на прості з виділенням енергії?

варіанти відповідей

катаболізму

фотосинтезу

анаболізму

метаболізму

Запитання 29

Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, який вимірюєть­ся в

варіанти відповідей

 кілокалоріях (ккал)

  в грамах

  кількості енергії

кілоджоулях (кДж)

Запитання 30

Значення обміну речовин та перетворення енергії в організмі людини:

варіанти відповідей

підтримання оптимальних умов для життєдіяльності клітин (гомеостатична функція).

забезпечення потреб організму в енергії (енергетична функція);

забезпечення харчових потреб організмів у речовинах (харчова функція);

виділення токсинів

Запитання 31

Гіповітаміноз це

варіанти відповідей

нестача вітамінів

надлишок вітамінів

відсутність вітамінів

Запитання 32

Вітаміном А багаті

варіанти відповідей

морква, абрикос

м'ясо, сало

хліб, булочки

Запитання 33

Вітаміном С багаті

варіанти відповідей

смородина, квашена капуста

вершкове масло, олія

хліб, морозиво

Запитання 34

Вітаміни бувають

варіанти відповідей

жиророзчинні, водорозчинні

водорозчинні, активні

активні, неактивні

Запитання 35

Вітаміни це

варіанти відповідей

низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах

поживні речовини, які приймають участь в перетравленні їжі

корисні речовини

Запитання 36

Серед продуктів харчування виберіть той, де найбільша кількість вітаміну С.

варіанти відповідей
Запитання 37

Критична нестача вітаміну проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті і паралічу).

варіанти відповідей

С

В1

В12

А

Запитання 38

При дефіциті якого вітаміну в організмі розвивається "куряча сліпота". Хвороба, внаслідок якої людина не може бачити в умовах недостатньої освітленості.

варіанти відповідей

А

С

Д

К

Запитання 39

Нестача вітамінів (авітаміноз) призводить до таких хвороб:

варіанти відповідей

Цинга

Грип

Рахіт

Сколіоз

Запитання 40

Свою назву вони отримали через те, що для прийняття їх організмом необхідно попереднє розчинення в якому-небудь жирному середовищі. Ще одна особливість — збереження в організмі протягом великого часового проміжку.З даного переліку виберіть жиророзчинні вітаміни.

варіанти відповідей

А

Д

Е

С

Запитання 41

У 1912 році американський біохімік польського походження вперше ввів поняття вітамінів. Він називав їх «vital amines» тобто «аміни життя», вважаючи, що всі життєво необхідні харчові чинники є амінами. Це був ...

варіанти відповідей

Казимир Функ

Теодор Рузвельт

 Маттіас Шлейден

Івановський Дмитро

Запитання 42

Сприяє нормальному зсіданню крові:

варіанти відповідей

Вітамін А

Втамін D

Вітамін К

Запитання 43

Майже повна відсутність одного з вітамінів називається:

варіанти відповідей

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

анемія

авітаміноз

Запитання 44

При надлишку цього вітаміна виникають труднощі під час ходіння, ушкодження нервів:

варіанти відповідей

вітаміну В6

вітаміну В9

вітаміну А

вітаміну С

Запитання 45

Оберіть назву вітаміну, який застосовують для профілактики і лікування рахіту у дітей

варіанти відповідей

D

В

С

К

Запитання 46

 Хто ввів термін "вітамін"?

варіанти відповідей
Запитання 47

Хімічна назва вітаміну А.

варіанти відповідей

ретинол

аскорбоніва кислота

рибофлавін

тіамін

Запитання 48

Вітамін,що синтезується у клітинах шкіри людини

варіанти відповідей

А

С

РР

D

Запитання 49

Оберіть джерело вітаміну В1 ( тіаміну ):

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Запитання 50

Оберіть джерело вітаміну А:

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Запитання 51

Оберіть джерело вітаміну С:

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Запитання 52

При нестачі ( або надлишку ) якого вітаміну спостерігаються нудота, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки та селезінки, анорексія:

варіанти відповідей

вітаміну В3 ( РР )

вітаміну D

вітаміну А

вітаміну Н

Запитання 53

Яку роль відіграють вітаміни у ферментах:

варіанти відповідей

роль простетичних груп - певних атомів, які входять до складу активного центра ферменту

підтримують на потрібному рівні концентрацію ферментів

підвищують кислотність шлункового соку

входять до складу мікроелементів

Запитання 54

При надлишку цього вітаміна виникають труднощі під час ходіння, ушкодження нервів:

варіанти відповідей

вітаміну В6

вітаміну В9

вітаміну А

вітаміну С

Запитання 55

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 56

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.

варіанти відповідей

мити до нарізання

зберігати охолодженими

варити в окропі

Запитання 57

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін

варіанти відповідей

А

В12

С

D

Запитання 58

Антимутагенну дію виявляють

варіанти відповідей

вітаміни А, С, Е

антибіотики, які порушують синтез клітинної стінки бактерій

алкалоїди

ультрафіолетове та рентгенівське випромінювання

Запитання 59

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.

варіанти відповідей

протиневритний фактор

протицинготний фактор

протистерильний фактор

протианемічний фактор

Запитання 60

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 61

Яку природу можуть мати ферменти?

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

ліпіди

неорганічні сполуки

Запитання 62

Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну D

варіанти відповідей

Лосось

Печінка

Яєчний жовток

Пшениця

Запитання 63

Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів

варіанти відповідей

рахіт

поліомієліт

дизентерія

ендемічний зоб

Запитання 64

Який вітамін входить до складу зорового пігмента родопсина:

варіанти відповідей

вітамін А

вітамін D

вітамін C

вітамін Н

Запитання 65

Авітаміноз якого вітаміну викликає цингу? А нестача була причиною захворювань у мореплавателів та піратів.

варіанти відповідей

A

 В1

C

D

E

Запитання 66

Активність дії ферментів залежить від

варіанти відповідей

агрегатного стану

температури

тиску

рН - середовища

Запитання 67

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин? 

варіанти відповідей

фермети

вітаміни

стероїди

гормони

Запитання 68

"Хвороба підкралась непомітно.  Спочатку в тілі відчувалась млявість, погіршилась пам'ять, зник інтерес до життя. Згодом з'явились болючі кроваві виразки в роті, різкі болі проймали корчами живіт Шкіра на обличчі, руках, ногах зробилася шорсткою, червонувато-сірою, лущилась і розтріскувалась...".

Укажіть, назву хвороби та вітамін, нестачею якого вона спричинена:

варіанти відповідей

Вітамін С

Вітамін К

Цинга

Вітамін А

"Бері-бері"

Куряча сліпота

Запитання 69

Втановіть відповідність між захворюванням та вітаміном, нестача якого його викликає

А. Бері-бері 1. вітамін С

Б. Куряча сліпота 2. вітамін Д

В. Цинга 3. вітамін В6

Г. Рахіт 4.вітамін А

варіанти відповідей

А-3; Б-4; В-1; Г-2

А-2; Б-1; В-4; Г-3

А-3; Б-2; В-1; Г-4

А-4; Б-3; В-1; Г-2

Запитання 70

Назвіть чотири елементи, вміст яких у клітині найбільший:

варіанти відповідей

а) К;

 б) О;

  в) С;

 г) Н;

д) N;

є) S.

Запитання 71

До водорозчинних відносяться вітаміни

варіанти відповідей

С і А

вітаміни групи В


А і D 

Запитання 72

Який вітамін є антиоксидантом, підвищує стійкість до інфекцій?

варіанти відповідей

А

В

С

D

Е

К

Запитання 73

Які вітаміни відносяться до водорозчинних?

варіанти відповідей

A

В12

C

D

E

K

H

Запитання 74

Специфічність ферментів полягає в тому, що

варіанти відповідей

кожен фермент діє на певний субстрат, каталізує лише одну свою реакцію

на велику кількість субстрату використовується мала кількість ферменту

активність ферментів залежить від температури

оптимальна дія більшості ферментів спостерігається в середовищі близькому до нейтрального

Запитання 75

Оберіть джерело вітаміну В1 ( тіаміну ):

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест