Обмін речовин -це:
Біологічно активні речовини, що здатні впливати на швидкість перебігу реакцій
Найбільша кількість енергії виділяється при розщепленні
Укажіть процеси, з якими пов’язані утворення й розщеплення органічних сполук в організмі людини:
Укажіть продукт харчування, у якому переважають жири:
З переліку виберіть жиророзчинні вітаміни
Із переліку продуктів харчування виберіть ті, які містять багато білків
Виберіть ряд харчових продуктів з найбільшим умістом вітаміну С:
Нестача цього вітаміну в організмі викликає захворювання, відоме як "куряча сліпота" - порушення зору в сутінках.
Оберіть назву вітаміну, який застосовують для профілактики і лікування рахіту у дітей
Укажіть співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:
Відкриття цього вітаміну пов'язане із захворюванням під назвою "цинга". Він міститься переважно в фруктах і овочах, під час термічної обробки їжі руйнується. Протидіє застудним захворюванням
Потреба людини в поживних речовинах та енергії визначається такими факторами, як:
Вітамін, який може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів
Поживні речовини - це
Основне джерело енергії для організму
Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин
Вітаміни
Найбільше в організмі людини міститься?
чому важливо пити воду
З 1г білка виділяється ___ кДж енергії
Серед поживних речовин найбільшу добову потребу людини становлять:
варіанти відповідей
Речовини штучного походження, які додають у продукти харчування для їх зберігання і подовження терміну придатності?
Який основний принцип збалансованого харчування?
Речовини, що є основним компонентом ферментів, антитіл, входять до складу деяких гормонів?
Речовини білкової природи, що забезпечують швидкий перебіг біохімічних процесів в організмі це
Білки, жири, вуглеводи, які необхідні для росту і життєдіяльності організму синтезуються в результаті процесів:
Процеси розпаду органічних речовин на прості з виділенням енергії?
Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, який вимірюється в
Значення обміну речовин та перетворення енергії в організмі людини:
Гіповітаміноз це
Вітаміном А багаті
Вітаміном С багаті
Вітаміни бувають
Вітаміни це
Серед продуктів харчування виберіть той, де найбільша кількість вітаміну С.
Критична нестача вітаміну проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті і паралічу).
При дефіциті якого вітаміну в організмі розвивається "куряча сліпота". Хвороба, внаслідок якої людина не може бачити в умовах недостатньої освітленості.
Нестача вітамінів (авітаміноз) призводить до таких хвороб:
Свою назву вони отримали через те, що для прийняття їх організмом необхідно попереднє розчинення в якому-небудь жирному середовищі. Ще одна особливість — збереження в організмі протягом великого часового проміжку.З даного переліку виберіть жиророзчинні вітаміни.
У 1912 році американський біохімік польського походження вперше ввів поняття вітамінів. Він називав їх «vital amines» тобто «аміни життя», вважаючи, що всі життєво необхідні харчові чинники є амінами. Це був ...
Сприяє нормальному зсіданню крові:
Майже повна відсутність одного з вітамінів називається:
При надлишку цього вітаміна виникають труднощі під час ходіння, ушкодження нервів:
Оберіть назву вітаміну, який застосовують для профілактики і лікування рахіту у дітей
Хто ввів термін "вітамін"?
Хімічна назва вітаміну А.
Вітамін,що синтезується у клітинах шкіри людини
Оберіть джерело вітаміну В1 ( тіаміну ):
Оберіть джерело вітаміну А:
Оберіть джерело вітаміну С:
При нестачі ( або надлишку ) якого вітаміну спостерігаються нудота, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки та селезінки, анорексія:
Яку роль відіграють вітаміни у ферментах:
При надлишку цього вітаміна виникають труднощі під час ходіння, ушкодження нервів:
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.
Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін
Антимутагенну дію виявляють
Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
Яку природу можуть мати ферменти?
Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну D
Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів
Який вітамін входить до складу зорового пігмента родопсина:
Авітаміноз якого вітаміну викликає цингу? А нестача була причиною захворювань у мореплавателів та піратів.
Активність дії ферментів залежить від
До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?
"Хвороба підкралась непомітно. Спочатку в тілі відчувалась млявість, погіршилась пам'ять, зник інтерес до життя. Згодом з'явились болючі кроваві виразки в роті, різкі болі проймали корчами живіт Шкіра на обличчі, руках, ногах зробилася шорсткою, червонувато-сірою, лущилась і розтріскувалась...".
Укажіть, назву хвороби та вітамін, нестачею якого вона спричинена:
Втановіть відповідність між захворюванням та вітаміном, нестача якого його викликає
А. Бері-бері 1. вітамін С
Б. Куряча сліпота 2. вітамін Д
В. Цинга 3. вітамін В6
Г. Рахіт 4.вітамін А
Назвіть чотири елементи, вміст яких у клітині найбільший:
До водорозчинних відносяться вітаміни
Який вітамін є антиоксидантом, підвищує стійкість до інфекцій?
Які вітаміни відносяться до водорозчинних?
Специфічність ферментів полягає в тому, що
Оберіть джерело вітаміну В1 ( тіаміну ):
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома