Амінокислоти. Білки

Додано: 30 березня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 67 разів
20 запитань
Запитання 1

Молекули білків складаються із залишків

варіанти відповідей

спиртів

α-амінокислот

карбонових кислот

β-амінокислот

Запитання 2

Позначте правильне визначення первинної структури білка

варіанти відповідей

послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

глобула

певне чергування карбоксильної та аміногрупи

спіралеподібна конфігурація

Запитання 3

Для білків характерні властивості

варіанти відповідей

денатурація

кольорові реакції

гідроліз

все вище назване

Запитання 4

Денатурація - це:

варіанти відповідей

оборотний процес зсідання білків

розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

втрата природних властивостей білка при його розчиненні у воді

руйнування всіх структур білка, за винятком первинної, що призводить до втрати ним біологічної активності

Запитання 5

Характерна ознака кольорової реакції білка з Сu(OH)2:

варіанти відповідей

утворення червоного осаду

утврення розчину жовтого кольору

утворення розчину фіолетового забарвлення

поява запаху

Запитання 6

Характерна ознака кольорової реакції білка з концентрованою нітратною кислотою:

варіанти відповідей

поява запаху

утворення осаду червоного кольору

утворення розчину синього кольору

утворення забарвлення жовтого кольору

Запитання 7

Аміногрупа в складі молекули амінокислоти проявляє властивості

варіанти відповідей

основні

кислотні

ароматичні

Запитання 8

Карбоксильна група в складі молекули амінокислоти проявляє властивості

варіанти відповідей

основні

кислотні

ароматичні

Запитання 9

Формула аміноетанової кислоти

варіанти відповідей

H2N-(CH2)2-COOH

H2N-(CH2)4-COOH

H2N-CH2-COOH

H2N-CH2-CH2-COOH

Запитання 10

Структурна формула

H3C-CH(NH2)-CH(CH3)-COOH

відповідає:

варіанти відповідей

3-аміно-3-метилбутанова кислота

3-аміно-2-метилбутанова кислота

2-аміно-3,4-диметилбутанова кислота

2-аміно-3-метилбутанова кислота

Запитання 11

Які функціональні групи містяться в складі амінокислот

варіанти відповідей

-СООН

-NH2

-NO2

-COH

Запитання 12

Визначити об'єм газу, що виділяється під час взаємодії 7,5 г аміноетанової кислоти з кальцієм

варіанти відповідей

22,4 л

1,12 л

11,2 л

2,24 л

Запитання 13

Позначте, дія яких факторів призводить до денатурації білка

варіанти відповідей

при струщуванні

при взаємодії з кислотами, лугами, солями важких металів, органічними розчинниками

при розчиненні у воді

при дії радіоактивного випромінювання

при нагріванні до високих температур

Запитання 14

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

ланцюг з амінокислот

глобула

розміщення у просторі декількох глобул

Запитання 15

Руйнування первинної структури білка - це:

варіанти відповідей

деструкція

репарація

денатурація

Запитання 16

Добова потреба в білках складає

варіанти відповідей

200-300 г

450-550 г

100-110 г

320-450 г

Запитання 17

Поява осаду під час скисання молока пояснюється:

варіанти відповідей

дією молочної кислоти, що утворюється в молоці під час скисання

дією сонячних променів

дією бактерій

струшуванням під час транспортування

Запитання 18

Яку масу амінооцтової кислоти потрібно розчинити у 50 мл води, щоб виготовити розчин із масовою часткою сполуки 16,7 %?

варіанти відповідей

20 г

10 г

15 г

28 г

Запитання 19

Змішали однакові кількості речовини гліцину й аланіну. Обчисліть масові частки амінокислот у суміші.

варіанти відповідей

52,5 і 47,5

45,7 і 54,3

58,2 і 41,8

48,5 і 51,5

Запитання 20

Масова частка білків у квасолі становить 21 %, а середнє значення масової частки Нітрогену в білках дорівнює 16%. Яка приблизна маса Нітрогену міститься в 100 г квасолі?

варіанти відповідей

2 г

4

3,36

2,5

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест