Патфіз ПК

Додано: 12 березня
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
50 запитань
Запитання 1

На щурах моделювали опіки. Збільшилось утворення гістаміну, серотоніну, кінінів, оксиду азоту. Який тип причинно-наслідкових відносин у патогенезі єднає ці зміни з розвитком артеріальної гіперемії та підвищення проникності судин?


варіанти відповідей

Пряма лінія

Саногенез

Конвергенція

Запитання 2

У чоловіка 36 років, який прибув на відпочинок в гори, на висоті понад 2000 м над рівнем моря спостерігались збільшення частоти дихання, тахікардія та незначне запаморочення, які нормалізувалися через дві доби. Цей процес називається: 


варіанти відповідей

компенсація

гульмування

регенерація

Запитання 3

Під час пошкодження клітини іонізуючим випромінюванням вмикаються механізми захисту і адаптації. Який механізм відновлення порушеного внутрішньоклітинного гомеостазу реалізується у цьому разі? 


варіанти відповідей

Активація антиоксидантної системи 


Пригнічення аденілатциклази 


Активація Са-опосередкованих клинних функцій 


Запитання 4

Жінка віком 52 роки з діагнозом: рак грудної залози, пройшла курс променевої терапії. Розмір пухлини зменшився. Який механізм ушкодження клітини найімовірніше обумовлює ефективність променевої терапії ?


варіанти відповідей

Утворення вільних радикалів 


Тромбоз судин 


Лізис NK-клітинами 


Запитання 5

У дитини, яка часто хворіє на ангіни та фарингіти, відзначається збільшення лімфовузлів і селезінки. Зовнішній вигляд характеризується пастозністю та блідністю, мʼязова тканина розвинена слабко. у крові спостерігається лімфоцитоз. Як називається такий вид діатезу? 


варіанти відповідей

Лімфатико-гіпопластичний 


Ексудативно-катаральний 


Астенічний 


Запитання 6

В експерименті у кролика було видалено верхній шийний вузол симпатичного стовбура. На боці видалення спостерігається почервоніння і підвищення температури шкіри голови. Яка форма порушень периферичного кровообігу розвинулась у кроля


варіанти відповідей

Нейропаралітична артеріальна гіперемія 


Стаз  


Запитання 7

У 25-річного пацієнта на тлі гострого запалення легень із температурою тіла 40,1°С визначено лейкоцитоз 14,9 Г/л із чітким зсувом лейкоформули вліво. Який із наведених чинників безпосередньо підвищує в кістковому мозку і проліферацію, і диференціацію лейкоцитів? 


варіанти відповідей

Колонієстимулюючий чинник 


Інтерлейкін-1 


Пухлинний некротичний чинник 


Запитання 8

Для розвитку гарячкових станів характерним є зростання рівня білків "гострої фази" - церулоплазміну, фібриногену, С-реактивного протеїну. Укажіть можливий механізм цього явища: 


варіанти відповідей

Стимулювальний вплив ІЛ-1 на гепатоцити 


Руйнівна дія підвищеної температури на клітини організму 


Проліферативна дія ІЛ-2 на Т-лімфоцити 


Запитання 9

У пацієнта з діагнозом: пневмонія, спостерігається підвищення температури тіла. Яка біологічно активна речовина відіграє провідну роль у виникненні цього симптому захворювання?

{

варіанти відповідей

Гістамін 


інтерлейкін-І  


Брадикінін 


Запитання 10

Під час запальних процесів в організмі починається синтез білків «гострої фази». Які речовини є стимуляторами їх синтезу?

{

варіанти відповідей

Інтерлсйкін-1


Біогенні аміни


Запитання 11

Пацієнту, у якого закритий перелом плечової кістки, накладено гіпсову пов’язку. Наступного дня з’явилися припухлість, синюшність і похолодніння кисті травмованої руки. Про який розлад периферичного кровообігу свідчать ці ознаки?


варіанти відповідей

Венозна гіперемія 


Тромбоз


Ішемія

Запитання 12

Моделюючи запалення на брижі жаби, спостерігали крайове стояння лейкоцитів та їх еміграцію крізь судинну стінку. Який із наведених факторів обумовлює цей процес? 


варіанти відповідей

Вплив хемотаксичних речовин 


Збільшення онкотичного тиску в осередку запалення 


Запитання 13

Людину 35-ти років вкусила бджола. На місці укусу комахи визначається набряк, гіперемія, підвищення температури. Назвіть ініціальний патогенетичний фактор запального набряку:


варіанти відповідей

Підвищення проникності мікросудин 


Підвищення осмотичного тиску у вогнищі запалення 


Порушення лімфовідтоку 


Запитання 14

Кухар на робочому місці під час приготування їжі отримав опік руки парою. Підвищення концентрації якої речовини викликає почервоніння, набряк та біль ураженої ділянки?  


варіанти відповідей

Гістаміну

Тіаміну

Запитання 15

Під час сінокосу в одного з робітників піднялася температура, зʼявилися озноб, сльозотеча та нежить. Робітник сказав, що у нього це спостерігається щорічно в таку пору. Який тип алергічної реакції за Кумбсом і Джеллом розвинувся у робітника? 


варіанти відповідей

тип 1

тип 4

тип 2

Запитання 16

У хворого після введення протиправцевої сироватки розвинувся анафілактичний шок. Які клітини виділяють медіатори при класичному варіанті перебігу анафілаксії? 


варіанти відповідей

Т-лімфоцити 


Нейтрофіли 


Опасисті клітини 


Запитання 17

Хворий 15 років надійшов до алергологічного відділення з діагнозом "бронхіальна астма" Надмірне утворення яких антитіл обумовлює розвиток основних клінічних симптомів? 


варіанти відповідей

IgM 


IgА 


IgЕ 


Запитання 18

Під час проведення хірургічних маніпуляцій було використано новокаїн з метою знеболення. Через 10 хвилин у хворого з’явилися блідість шкірних покривів, задишка, гіпотензія. Яку алергічну реакцію можна припустити

{

варіанти відповідей

Стимулююча


Імунокомплексна


Анафілактична


Запитання 19

Введення пацієнту знеболювального перед екстракцією зуба призвело до розвитку анафілактичного шоку, який супроводжувався розвитком олігурії. Який патогенетичний механізм зумовив зменшення діурезу в даній клінічній ситуації?


варіанти відповідей

Зменшення кількості функціонуючих нефронів


Зниження гідростатичного тиску в капілярах клубочків


Запитання 20

При обстеженні у алерголога хворому поставлено діагноз "поліноз". Яким способом можна виконати специфічну десенсибілізацию?

{

варіанти відповідей

Антигістамінні препарати 


Введення алергену в мікродозах 


Запитання 21

У крові хворого з лейкопенією виявлено антилейкоцитарні антитіла. Який тип алергічної реакції за Кумбсом і Джеллом виник у цьому разі? 


варіанти відповідей

Імунокомплексний


Цитотоксичний  


Запитання 22


На 8-й день після введення протиправцевої сироватки у пацієнта піднялась температура, він став скаржитися на біль у суглобах та свербіж шкіри. Який механізм цього ускладнення? 


варіанти відповідей

Гіперчутливість уповільненого типу 


Імунокомплексна гіперчутливість  


Запитання 23

У жінки 30 років після тривалого використання губної помади з флюорисцентною речовиною на облямівці губів розвинулися обмежена еритема та незначне лущення, а пізніше зʼявилися поперечні дрібні борозни та тріщини. Після застосування спеціальних методик при мікросконічному дослідженні цієї зони ураження в сполучній тканині спостерігаються сенсибілізовані лімфоцити і макрофаги, відбуваються явища цитолізу. Який тип імунологічної гіперчутливості розвинувся на губах пацієнтки? 


варіанти відповідей

IV тип (клітинна цитотоксичність)  


I тип (рсагіновий тиц) 


Запитання 24

У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб установлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку цього імунопатологічного стану?


варіанти відповідей

Сенсибілізовані Т-лімфоцити  


IgE


Запитання 25

У дитини з підозрою на туберкульоз за 24 години після проби Манту у місці введення алергену з’явилися припухлість, гіперемія і біль. Які компоненти клітинного імунітету спричиняють таку реакцію організму? 


варіанти відповідей

Мононуклеари, Т-лімфоцити та лімфокіни  


Плазматичні клітини, Т-лімфоцити та лімфокіни


Запитання 26

Чоловік 40 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, кашель із виділенням мокротиння, задишку. Після клінічного огляду й обстоження поставлено діагноз "пневмоні" Який тип гіпоксії має місце у хворого?

{

варіанти відповідей

Респіраторна  


Гіпоксична 


Запитання 27

Хворий надійшов у реанімацине відділення в стані гіпоксії, що виникла внаслідок аспірації блювотних мас. Обʼєктивно: стан важкий, шкірні покриви во- логі, бліді, з акроціанозом. Спостерігаються тахіпное, тахікардія, зниження АТ. Який із наведених симптомів гіпоксії, що розвивається гостро, належить до термінових захисно-пристосувальних реакцій організму? 


варіанти відповідей

Тахікардія  


Розвиток акроціанозу  


Запитання 28

Втомлений водій відпочивав у машині з ввімкненим двигуном, що призвело до отруєння чадним газом. Яка сполука утворилася в крові чоловіка і викликала такі важкі наслідки? 


варіанти відповідей

Карбоксигемоглобін 


Дезоксигемоглобін 


Метгемоглобін 


Запитання 29

A 50-year-old man suddenly developed intense palpitations, pain in the heart, acute weakness increased blood pressure, and an irregular pulse with pulse deficit. ECG shows f-waves instead of a P wave; R-R intervals are irregular. What heart rhythm disorder is observed in the patient?

{

варіанти відповідей

Paroxysmal tachycardia

Ciliary arrhythmia

Запитання 30

A 3-year-old child has an acute intestinal infection with profuse diarrhea, followed by the development of anhydremic shock. What is the leading link in the development of this complication?

{

варіанти відповідей

Decreased arterial pressure

Hypovolemia

Запитання 31

Five hours after eating seafood, a 22-year-old woman developed small itchy papules on the skin of her torso and distal parts of her limbs. The papules were partially merging with each other. 24 hours later, the rash spontaneously disappeared. What mechanism of hypersensitivity underlies these changes?

варіанти відповідей

Immune complex-mediated hypersensitivity

Atopy (local anaphylaxis)

Запитання 32

A 65-year-old man with liver cirrhosis developed a significant decrease in blood pressure. What mechanism can be the cause of arterial hypotension in this case?

{

варіанти відповідей

Reduced angiotensinogen synthesis in the liver

Reduced synthesis of transport proteins in the liver

Запитання 33

During a blood transfusion, intravascular hemolysis of erythrocytes started developing in the patient. What type of hypersensitivity has developed in this patient?

варіанти відповідей

Type I hypersensitivity (antibody-dependent)

Type Il hypersensitivity (immune complex)

Запитання 34

Пацієнт віком 34 роки звернувся до лікаря-стоматолога із приводу зубного болю. Після видалення декількох зубів почалася кровотеча, що тривала понад 15 хвилин. Із анамнезу відомо: у пацієнта хронічний гепатит ~ Яка ймовірна причина продовження кровотечі?

варіанти відповідей

Гіпокальціємія

Зниження вмісту фібриногену в крові

Запитання 35

Після введення великої дози антитіл до базальної мембрани клубочків нирок, у піддослідної тварини розвинувся гострий гломерулонефрит. Який вид алергічної реакції за класифікацією Кумбса і Джелла лежить в основі цієї патології?

{

варіанти відповідей

Імунокомплексний

Цитотоксичний

Запитання 36

Унаслідок отруєння чадним газом (CO) у людини виникли головний біль, задишка, запаморочення. Зниження вмісту якої сполуки в крові призвело до цього? 


варіанти відповідей

Оксигемоглобін 


Метгемоглобін  


Запитання 37


При дії окислювачив (перекис водню, оксиди азоту та інші), гемоглобін, до складу якого входить Fe2+, перетворюється на сполуку, що містить F3+. Ця сполука НЕ ЗДАТНА переносити кисень і має назву: 


варіанти відповідей

Метгемоглобін 


Оксигемоглобін 


Запитання 38

Людина постійно живе високо в горах. Яку зміну показників крові можна виявити у неї?


варіанти відповідей

Зменшення колірного показника


Еритроцитоз


Запитання 39

У жінки при профілактичному огляді виявили пухлину молочної залози. Результати біопсії підтвердили наявність злоякісної пухлини. Який основний механізм інфільтративного росту злоякісної пухлини?

{

варіанти відповідей

Порушення контактного гальмування  


Здатність пухлинних клітин до амебоїдного руху  


Запитання 40

Жінка 67 років страждає на рак шлунка з метастазами в печінці. Яка властивість пухлинних клітин обумовлює їх здатпість до мстастазувания? 


варіанти відповідей

Антигенна анаплазія 


Інфільтративний ріст 


Запитання 41

У хворого вміст глюкози в плазмі крові становить 15 ммоль/л, є спрага та поліурія. Дефіцит якого гормона в крові спричиняє такі зміни? 


варіанти відповідей

Глюкагон  


Інсулін  


Запитання 42

Цукровий діабет у хворої 35 років ускладнився виникненням і розвитком катаракти, ймовірною причиною якої є: 


варіанти відповідей

Глікозилювання білків кришталика і накопичення сорбіт


Зниження спорідненості білків з киснем 


Запитання 43

Дівчина, хвора на цукровий діабет, чекає на донорську нирку. Яке ускладнення діабету є в неї причиною хронічної ниркової недостатності? 


варіанти відповідей

Мікроангіопатія  


Макроангіопатія 


Запитання 44

An unconscious patient was brought into the hospital. The smell of acetone can be detected from the patient’s mouth. Blood glucose - 25 mmol/L, ketone bodies - 0.57 mmol/L. What hormone deficiency can result in the development of this condition?


варіанти відповідей

Aldosterone


Insulin


Запитання 45

Під час обстеження жінки віком 56 років з діагнозом: цукровий діабет 1-го типу, виявлено порушення білкового обміну, що під час лабораторного дослідження крові проявляється аміноацидемією, зменшенням синтезу антитіл, а клінічно - уповільненням загоєння ран. Який механізм розвитку аміноацидемії? 


варіанти відповідей

Глюконеогенез


Гіперпротеінемія 


Запитання 46

У дитини, якій діагностовано пілоростеноз, об`єктивно спостерігається часте блювання та ознаки зневоднення організму. Яка форма порушення кислотно-основного стану може розвинутися у цьому разі?  


варіанти відповідей

Негазовий алкалоз  


Газовий алкалоз 


Запитання 47

У чоловіка, хворого на цукровий діабет, виникли значна спрага, дисфагія та порушення психічної діяльності. Який тип розладів водно-електролітного балансу характеризує поява цих ознак?


варіанти відповідей

Дегідратація гіперосмотична


Дегідратація гіпоосмотична


Дегідратація ізоосмотична


Запитання 48

Під час обстеження у пацієнта спостерігається гіперглікемія, кетонурія, поліурія, гіперстенурія та глюкозурія. Яка форма порушення кислотно-лужної рівноваги спостерігається в цій ситуації?


варіанти відповідей

Метаболічний ацидоз 


Метаболічний алкалоз


Запитання 49

У вагітної жінки розвинувся токсикоз з тяжким повторним блюванням шлунковим вмістом протягом доби. Наприкінці доби почали проявлятися тетанічні судоми та зневоднення організму. Який розлад кислотно-лужної рівноваги викликав дані зміни?

{

варіанти відповідей

Негазовий видільний алкалоз


Негазовий видільний ацидоз

}

Запитання 50

В альпініста, який піднявся на висоту 5200 м, розвинувся газовий алкалоз. Що є причиною розвитку цього патологічного стану? 


варіанти відповідей

Гіпервентиляція легень 


Гіповентиляція легень 


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест