Білки як біологічні полімери

Додано: 13 травня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 250 разів
19 запитань
Запитання 1

Денатурація білків – це реакція руйнування структури:

варіанти відповідей

а) первинної;

б) вторинної

в) третинної

г) четвертинної.

Запитання 2

Амінокислоти – це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:

варіанти відповідей

а) аміно- й гідроксильна; 

б) карбоксильна й гідроксильна.

в) аміно- й карбоксильна.

г) карбонільна й гідроксильна.

Запитання 3

Амінокислоти – це:

варіанти відповідей

а) природні полімери; 

б) штучні полімери,

в) мономери для синтезу білка.

г) мономери для синтезу жирів

Запитання 4

Виявити наявність домішок крохмалю у продуктах харчування можна за допомогою розчину:


варіанти відповідей

а) етену, 

б) бромної води, 

в) розчину йоду, 

б) етину

Запитання 5

Укажіть характеристики білків:

варіанти відповідей

складаються з амінокислот

є мономерами

є органічними речовинами

є полімерами

є поліпептидами

є простими речовинами

Запитання 6

До складу молекули білка входять залишки:

варіанти відповідей

20 α-амінокислот

20 β-амінокислот

8 α-амінокслот

8 β-амінокислот

Запитання 7

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

дволанцюгова спіраль

одноланцюгова спіраль

глобула

послідовність амінокислот

Запитання 8

Явище руйнування вторинної, третинної та четвертинної структур білкової молекули називається:

варіанти відповідей

полімерізація

денатурація

деструкція

гідроліз

Запитання 9

Пептидні зв’язки утворюються при взаємодії амінокислот з:  

варіанти відповідей

металами

лугами

іншими амінокислотами

спиртами

Запитання 10

Визначіть значення відносної молекулярної маси амінооцтової кислоти

варіанти відповідей

75

73

78

71

Запитання 11

Амінокислоти містять такі функціональні групи


варіанти відповідей

тільки-СООН

-СООН та -NH2

тільки -NH2

-СООН та-NО2

Запитання 12

Які властивості характерні для амінокислот?

варіанти відповідей

основні

кислотні

амфотерні

несолетворні

Запитання 13

Пептидний зв'язок має вигляд:


варіанти відповідей

-COOH

-CO-NH-

-NO-CH-

-CO2-NH3-

Запитання 14

Масова частка Нітрогену в аміноетановій кислоті складає ( у %)

варіанти відповідей

13,7%

42,7%

18,7%

8,7%

Запитання 15

Вкажіть, з яких речовин побудовані молекули білків




варіанти відповідей

  із залишків глюкози


  із залишків етилену

 

 із залишків сахарози

із залишків амінокислот

Запитання 16

Вкажіть чинники, що викликають руйнування структури білка


варіанти відповідей

розчин кухонної солі

голосний звук

висока температура

радіоактивні промені

Запитання 17

Укажіть рядок продуктів найбагатших на білки.

варіанти відповідей

картопля, пшенична крупа, м'ясо

яблука, горіхи, апельсини

м'ясо, риба, бобові

риба. буряк . морква

Запитання 18

Укажіть, як називається процес, що відбувається під час приготування яєчні.

варіанти відповідей

гідроліз

естерифікація

денатурація

гідрування

Запитання 19

Вкажіть кількість пептидних звязків у дипептиді.

варіанти відповідей

1

2

3

4

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест