Фізіологія харчування ,тематична

Додано: 27 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 88 разів
20 запитань
Запитання 1

Лікувально-профілактичне харчування - це:

варіанти відповідей

спеціальне харчування для працівників шкідливих виробництв

фізіологічна потреба організму

сукупність правил споживання їжі людиною або іншим живим організмом

Запитання 2

В Україні не функціонують такі види лікувально-профілактичного харчування на шкідливих виробництвах:

варіанти відповідей

лікувально-профілактичні раціони

молоко

синтетичні препарати вітамінів

овочеві продукти

Запитання 3

При лікувально-профілактичному харчуванні заміна одних продуктів на інші:

варіанти відповідей

не дозволяється

в окремих випадках

дозволяється

частково дозволяється

Запитання 4

Раціональне харчування - це:

варіанти відповідей

коли кількість більша, ніж потрібно організму

коли якість не враховується

 коли якість і кількість їжі відповідає потребам організму

коли певну їжу замінюють на іншу

Запитання 5

Назвіть ознаки збалансованого харчування :

варіанти відповідей

 Різноманітні страви, регулярність

Пити багато кави, чаю, їсти солодощі

 Враховувати вік і спосіб життя

  Їсти один раз на день, але багато

Запитання 6

 Із названих речовин не є поживними:

варіанти відповідей

білки

  жири

 вуглеводи

  вітаміни

Запитання 7

Пряма калориметрія - це:

варіанти відповідей

метод визначення кількості виділеної теплоти за кількістю спожитого кисню та виділеного вуглекислого газу

метод визначення жирової тканини в організмі людини

 метод вимірювання газообміну в камеральних умовах

  метод визначення зайвої ваги

Запитання 8

Яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів є оптимальним при помірному фізичному навантаженні?

варіанти відповідей

1:1:5 

 2:2:4

 1:1:6

4:1:1

Запитання 9

Раціональне харчування дітей у віці 13-14 років передбачає вживання їжі:

варіанти відповідей

один раз на день  

три рази на день

два рази на день

чотири рази на день

Запитання 10

Яке твердження НЕ є принципом здорового харчування?

варіанти відповідей

харчуватися регулярно    

 контролювати розмір порцій

збільшити вживання жирів

 пити достатню кількість води 

Запитання 11

Збалансоване харчування-це:харчування,під час якого..

варіанти відповідей

людина відчуває себе ситою і жвавою, в хорошому настрої

задовольняється добова потреба організму в енергії, а також підтримується оптимальний баланс мікроелементів і вітамінів

досягається певне співвідношення білків, жирів і вуглеводів, яке визначають за формулою 1:1:3

Запитання 12

Оберіть правильне твердження:

варіанти відповідей

білкові молекули складаються з трьох елементів: вуглицю, кисню, азоту

амінокислоти які організм виробляє сам, називають незамінними

 амінокислоти які організм виробляє сам,називають замінними

Запитання 13

Раціональне харчування базується на трьох принципах:

варіанти відповідей

помірність, одноманітність, збалансованість 

помірність, різноманітність, збалансованість

калорійність,різноманітність, збалансованість 

помірність, різноманітність, незбалансованість

Запитання 14

Дайте визначення поняттю “режим харчування”:

варіанти відповідей

Різноманітне харчування, приємні органолептичні властивості, відповідні умови прийому їжі  

Кратність прийому їжі протягом доби, інтервали між ними, розподіл енергетичної цінності та харчових речовин по окремим прийомам їжі

 План харчування колективу, перелік готових страв, розподілених по прийомах їжі, з перерахуванням харчових продуктів, зазначенням їх кількості, енергетичної цінності та хімічного складу

Раціональне, здорове, повноцінне харчування, яке забезпечує нормальний ріст та розвиток організму

Запитання 15

Хворому була призначена дієта №5. Що з перерахованих продуктів не можна хворому?  

варіанти відповідей

 білковий омлет 

кефір

варена курка

копчена курка

Запитання 16

Дієту за яким номером призначають при діагнозі цукровий діабет?

варіанти відповідей

 № 3  

№ 8 

№ 9

 № 10а  

Запитання 17

 Вкажіть продукт, який бажано вживати при цукровому діабеті:  

варіанти відповідей

білий хліб

гречана каша

манна каша  

картопля

Запитання 18

Які рекомендації по складанню харчового раціону Ви б дали хворому з нирковою недостатністю:  

варіанти відповідей

Збільшення вмісту білка

Зменшення вмісту білків і споживаної рідини

 Збільшення вмісту вуглеводів і споживаної рідини

Зменшення вмісту вуглеводів і споживаної рідини  

Запитання 19

При захворюванні серцево-судинної системи рекомендується дієта №:  

варіанти відповідей

1

7

10

9

Запитання 20

Хворому призначено дієту №1. Дайте характеристику цієї дієти?  

варіанти відповідей

Помірне механічне і хімічне щадіння шлунка, їжа варена, 5-6 раз на добу

 Розвантажувальні дні. Обмеження приймання рідини  

Включення до раціону жирних страв

Збільшення у харчовому раціоні рослинної клітковини  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест