Склад і будова білків. Біологічна роль амінокислот та білків

Додано: 9 травня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 387 разів
14 запитань
Запитання 1

До незамінних амінокислот належать:

варіанти відповідей

аспарагін, гліцин, серин

аланін, гідроксипролін, глутамінову кислоту

валін, лейцин, метіонін

аргінін, гідроксилізин, аспарагінову кислоту

Запитання 2

Амінокислоти містять у своєму складі функціональні групи:

варіанти відповідей

—NH2, —COOH

—NH, —COOH

—NH2, —COH

—NH3, —COOH

Запитання 3

Атом Нітрогену в аміногрупі має ступень окиснення:

варіанти відповідей

+3

–3

–2

–1

Запитання 4

Указати властивості, притаманні аміногрупі:

варіанти відповідей

кислотні

комплексні

амфотерні

основні 

Запитання 5

Серед наведених фрагментів молекул указати той, у якому є пептидний зв’язок:

варіанти відповідей

—CO—O—

—CO—CH2

—CO—NH—

—CH2—NH—

Запитання 6

До факторів денатурації не належить:

варіанти відповідей

йонізуюче випромінювання

вологість повітря

дія розчинів кислот та лугів

температура

Запитання 7

Білок – це:

варіанти відповідей

полімерна молекула, яка складається із залишків амінокислот одного виду

органічні сполуки, які містять у своєму складі залишки карбонових кислот

суміш різних амінокислот

полімерна молекула, яка складається із залишків 20 різних амінокислот

Запитання 8

Денатурація білка – це:

варіанти відповідей

незворотне порушення структури білкових молекул при нагріванні, опроміненні, дії кислот та лугів

утворення білків із залишків амінокислот при нагріванні

осадження білків під впливом розведеного розчину натрій хлориду

стабілізація білкових молекул за рахунок виникнення хімічних зв’язків

Запитання 9

До функцій білків не належить:

варіанти відповідей

транспортна

терморегуляторна

рухова

ферментативна

Запитання 10

При ренатурації білків неможливо відновити:

варіанти відповідей

вторинну, третинну та четвертинну структури

будь-яку структуру

четвертинну структуру

первинну, вторинну, третинну структури

Запитання 11

Первинна структура білка – це:

варіанти відповідей

рівень організації білкової макромолекули з певною молекулярною масою

кількість, якість та порядок розміщення залишків амінокислот у поліпептидному ланцюзі, розташованому у просторі

об’ємна тривимірна конформація поліпептидного ланцюга

спіральна або складчаста просторова конфігурація поліпептидного ланцюга

Запитання 12

Вторинна структура білка – це:

варіанти відповідей

сполучення білкових субодиниць у макромолекулу, єдину в структурному та функціональному відношеннях

об’ємна тривимірна конформація поліпептидного ланцюга

рівень організації білкової макромолекули з певною молекулярною масою

спіральна або складчаста просторова конфігурація поліпептидного ланцюга

Запитання 13

Третинна структура білка – це:

варіанти відповідей

спіральна або складчаста просторова конфігурація поліпептидного ланцюга

кількість, якість та порядок розміщення залишків амінокислот у поліпептидному ланцюзі, розташованому у просторі

об’ємна тривимірна конформація поліпептидного ланцюга

рівень організації білкової макромолекули з певною молекулярною масою

Запитання 14

Четвертинна структура білка – це:

варіанти відповідей

об’ємна тривимірна конформація поліпептидного ланцюга

рівень організації білкової макромолекули з певною молекулярною масою

кількість, якість та порядок розміщення залишків амінокислот у поліпептидному ланцюзі, розташованому у просторі

сполучення білкових субодиниць у макромолекулу, єдину в структурному та функціональному відношеннях

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест