Складне речення з різними видами зв'язку

Додано: 15 квітня 2021
Предмет: Українська мова, 9 клас
Тест виконано: 565 разів
12 запитань
Запитання 1

Минає літо, осінь вже бреде, лісів багрянець торкнувсь вересневий, і пахне чебрецем, і листя де-не-де, кружляючи, лягає під деревами.

У реченні наявні такі види синтаксичного зв'язку:

варіанти відповідей

безсполучниковий та сурядний

безсполучниковий, сурядний та підрядний

сурядний та підрядний

тільки безсполучниковий

Запитання 2

Дайте характеристику реченню:

Здається, горить по обріях сама земля, потріскана від пожарів, і тривожним, багрянистим світлом виповнює всю цю вітряну степову ніч.


варіанти відповідей

Речення з безсполучниковим і сурядним зв'язком

Безсполучникове складне речення

Складносурядне речення

Просте речення

Запитання 3

Укажіть речення, у якому правильно розставлені розділові знаки:

варіанти відповідей

Чорта крути за хвіст - а він радий: довший хвіст виросте.

Чорта крути за хвіст, а він радий - довший хвіст виросте.

Чорта крути за хвіст, а він радий: довший хвіст виросте.

Чорта крути за хвіст, а він радий, довший хвіст виросте.

Запитання 4

Укажіть кількість частин у реченні:

Помилку свою я вже знав, але не сподівався, що вона так дорого мені коштуватиме, бо раніше думав, що борюся, як бореться кожна людина за те, ким вона хоче бути і як хоче жити, а тепер збагнув, що тільки борсався в ятерині дрібниць та принижувався. 

варіанти відповідей

вісім

дев'ять

десять

сім

Запитання 5

У якому реченні неправильно розставлені розділові знаки?

варіанти відповідей

Є прадавні скарби, що намертво лежать у землі, і є живі скарби, що йдуть по землі від покоління до покоління, огортаючи глибинним чаром людську душу.

Крізь шибки вікон стежили за рекрутом сиві бабусі і він, вітаючись із сусідами, йшов вузенькою вулицею, де поряд з іншими убогими хатами стояла його хата з трьома вікнами і такою давньою покрівлею, що вже замість соломи виднівся суцільний мох з, якого буйно росли окремі стеблини жита.

Погортайте сторінки сивих віків, і вам відкриється багато поетичних таємниць, і ви почуєте голоси творців, імена яких так розгубила історія, що вже навряд чи знайдемо багатьох сіячів, чия поетична нива, ставши народною, квітує й сьогодні.

У гущавину бору долітали з міста передзвони, і, можливо, не один звір, нашорошившись, слухав одноманітне гудіння і мчав потім, сполоханий, в такі хащі, де давно не ступала людська нога.

Запитання 6

У якому реченні неправильно розставлені розділові знаки?

варіанти відповідей

Передвечірня далина, весняне червоноводдя та прощальні гуки сонячної заграви, що поволі стихають, завжди будять у мені щось святе і тоді я розумію язичників, їхню релігію, таку просту і близьку людській душі.

Але заходить сонце, стають до варти сутінки, я вмикаю світло й опиняюся серед праху (теж Ісусове слівце) дрібниць: чищу картоплю, мию під краном і розмірковую про те, що краще приготувати — картоплю товчену, смажену, тушковану чи юшку?

Річ у тім, що кімната ця не моя, а, просто кажучи, крадена, хоч і за гроші; робота, крім заробітку, нічого мені не дає: навіть місто, яке я так любив студентом, розчарувало, бо я знав його, виявляється, лише з парадного боку.

Якщо сонце вже височенько, хрести відбиваються на вицвілих стінах моєї кімнати і ледь помітно тремтять серед сріблястого хатнього пороху, а я дивлюся на хрести і уявляю собі, куди сягала їхня тінь, коли сонце тільки-но зійшло. 

Запитання 7

Укажіть складне речення з різними видами зв’язку, яке складається з чотирьох частин 

варіанти відповідей

Поза центральною вулицею, де світять чотири газові ліхтарі на все місто, скоро зайде ранній осінній вечір, лягає непроглядна тьма, яку не можуть здолати кволі вогники гасівок, що тьмяно поблискують крізь вікна старосвітських одноповерхових будиночків. 

 Перший напад на громадські права було відбито, але тухольці не радувалися завчасно, вони добре знали, що се тільки перший напад і що за ним треба чекати інших. 

Незабаром скінчиться навчання, і я знову матиму змогу ходити купатися на Ворсклу, ловити вудкою рибу, збирати суниці; не встигнеш оглянутися, як уже поспіють у саду яблука, грушки, а там далі покличуть у ліс гриби та горіхи. 

 Яким дивився запаленими очима на витвір рук своїх, а довкола нього розливалося голубе світання, над головою яснішало й промивалося небо, а там, на сході, вже затремтіла рожева пасмуга. 

Запитання 8

Укажіть складне речення з різними видами зв’язку, яке складається з п’яти частин. 

варіанти відповідей

Збираючи книжки, я почув, як надворі загуркотів віз, як заскрипіла наша хвіртка, обізвалась радісно качка, загупали швидко кроки, забряжчали одні й другі двері, і на порозі, наче весняночка, стала розрум’янена і осяйна Мар’яна. 

А коли виїхав із лісу на широку поляну, що високим пагорбом обривалась над Ірпенем, із грудей вирвався радісний стогін-клекіт: на тому березі, за широкою, приметеною снігом Ірпінською заплавою, темніли знайомі хатини, з димарів піднімалися в небо сизо-бурі передвечірні дими. 

 Ось і наша сіножать, вона тулиться до річечки, за якою починаються луги сусіднього села, отого, що у війну було спалене вщент. 

Долгорукий ждав, поки вгамується завірюха, тим часом князь Ростислав мав готувати в Суздалі дружину для походу на південь, добирати коней, ладнати сани й лижви для воїнів, яких князь Юрій щоразу набирав з простого люду. 



Запитання 9

Укажіть схему, яка співвідноситься з реченням: Він говоривпро речі, повні жаху для мене, так просто й спокійно, як жайворонок кидав на поле пісню, а я стояв та слухав, і щось тремтіло в мені. 

варіанти відповідей

[ ], ( ), [ ], [ ].

[ ], ( ), ( ), [ ], ( ).

[ ], ( ), ( ), [ ]. 

 [ ], ( ), ( ), [ ], [ ]. 

Запитання 10

Укажіть складне речення зі збігом двох сполучників, у якому правильно розставлено розділові знаки. 

варіанти відповідей

Між лісом і струмком простелилась долонька лугу й, коли йти по траві, то з-під ніг весь час вискакують прозорокрилі коники. 

 А Батий думав щось своє, він ховав ці думи в собі або, коли опівдні пригрівало сонце виходив з юрти, сідав у зручне ромейське крісло і надовго втуплював свій зір у синю морську далечінь. 

Небо аж дзвенить, і, хоч сонця ще нема, а ці дівчата вже передчувають його.

Чабан — це той, хто все життя на ногах, кого спека продублює і осінні мряки пронизують до кісток, і, коли інші ще сплять, він уже з отарою виходить з кошар у мокрі поля на свої цілоденні вахти. 

Запитання 11

Виберіть характеристики, які відповідають реченню: Смішно й соромно було дивитися, як наші курсові старости й підстарости, відмінники активісти і активісти-невідмінники, що п'ять років на всіх зборах з таким ентузіазмом виховували в нас, своїх товаришах, високу моральність і самовідданість, пхалися тепер один з-поперед одного до дверей комісії, щоб одержати кращі призначення хоча б у передміську зону; інші, ще вчора такі запеклі романтики, яким, здавалося, крім "зеленого моря тайги", нічого від життя більше не треба, виходили з аудиторії, де засідала комісія, в сльозах або смертельно бліді, бо їм відмовили у вільному дипломі; ще інші снували по коридору од гурту до гурту й заводили реготи з молодшокурсниками, бо знали, що їхню справу "влагоджено".

варіанти відповідей

Складне речення з безсполучниковим та підрядним зв'язком

Складне речення з безсполучниковим, сурядним та підрядним зв'язком

Речення складається з тринадцяти частин

Речення складається з одинадцяти частин

Третя частина ускладнена відокремленою прикладкою.

Третя частина ускладнена відокремленим додатком.

Запитання 12

Виберіть характеристики, які відповідають реченню (розділові знаки пропущено):  Йому було якось не по собі і Тимко знав що (1)коли він ляже спати то це тяжке почуття буде мучити його ще дуже довго і тому він хотів зараз якнайшвидше заглушити його хоча й не знав чим.

варіанти відповідей

Складне речення з сурядним, підрядним та безсполучниковим зв'язком.

Складне речення з сурядним та підрядним зв'язком.

Речення складається з шести частин.

Речення складається з п'яти частин.

На місці цифри (1) потрібно поставити кому.

На місці цифри (1) не потрібно поставити коми.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест