Спеціальна бактеріологія

Додано: 16 червня
Предмет: Біологія, 11 клас
35 запитань
Запитання 1

Пацієнт віком 42 роки захворів за тиждень після того, як обробляв шкірку лисиці. Захворювання проявилося нервовим збудженням, гідрофобією та судомами. Під час аутопсії виявлено енцефаліт із ураженням стовбурової частини головного мозку стінок III шлуночка та гіпокампа. Проявами енцефаліту було скупчення лімфоцитів та мікрогліальних клітин довкола загиблих нейронів і судин. У нервових клітинах гіпокамна виявлено еозинофільні включення — тільця Бабеша-Негрі. Яке захворювання діагностовано у померлого?

варіанти відповідей

Туляремія

Сказ

Сибірка

Бруцельоз

Запитання 2

Лікар встановив пацієнту діагноз: менінгококовий назофарингіт. Який метод лабораторної діагностики раціональніше провести для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Бактеріологічний

Серологічний

Біологічний

Мікроскопічний

Запитання 3

До інфекційного відділення надійшла пацієнтка з діагнозом: дизентерія. Під час лабораторного дослідження встановлено, що збудником є Entamoeba histolytica. Який препарат треба призначити пацієнтці?

варіанти відповідей

Ізоніазид

Метронідазол

Хінгамін

Бензилпеніциліну натрієву сіль

Запитання 4

До травматологічного відділення шпиталізовано дитину з глибокою раною на нозі. Після поранення пройшло З доби. Який препарат необхідно застосувати для профілактики від правця?

варіанти відповідей

Вакцину АКДП

Дифтерійно-правцевий анатоксин

Антибіотики

Протиправцеву сироватку

Запитання 5

Під час проведення бактеріоскопії мазка з уретри у пацієнта виявлено гонорею. Враховуючи, що препаратами вибору для лікування гонореї є фторхінолони, який лікарський засіб із нижченаведених треба призначити пацієнту?

варіанти відповідей

Уросульфан

Фторурацил

Ципрофлоксацин

Фуразолідон

 


Запитання 6

В організмі самки комара роду Anopheles, малярійний плазмодій розмножується копуляцією

(різновид статевого процесу). Яким хазяїном є ця комаха для малярійного плазмодія?


варіанти відповідей

Проміжним

Додатковим

Факультативним

Остаточним

Запитання 7

За 8 днів після хірургічної операції у пацієнта розвинувся правець. Лікар припустив, що збудником правця став контамінований шовний матеріал, який відправили до бактеріологічної лабораторії для проведення мікробіологічного дослідження. Яке живильне середовище треба використати для первинного посіву шовного матеріалу?

варіанти відповідей

Гіса

Кітта-Тароцці

Сабуро

ЖСА

Запитання 8

У чоловіка, який хворіє на туберкульоз та перебуває на лікуванні, погіршився слух. Який препарат міг викликати таку побічну дію?

варіанти відповідей

Стрептоміцин

Етіонамід

Канаміцину сульфат

Рифампіцин

Запитання 9

Під час бактеріоскопічного дослідження мазків спинномозкової рідини, забарвлених за Романовським-Гімзою, виявлено найпростіших у формі півмісяця з загостреними кінцями, блакитною цитоплазмою та рубіново-червоним ядром. Для збудника якого захворювання характерні ці ознаки?

варіанти відповідей

Лейшманіоз

Токсоплазмоз

Малярія

Амебіаз

Запитання 10

Який метод мікробіологічної діагностики треба використати, щоб підтвердити або спростувати діагноз: холера?

варіанти відповідей

Вірусологічний

Біологічний

Бактеріологічний

Бактеріоскопічний

Запитання 11

Під час забарвлення методом Ціля-Нільсена бакпрепаратів, виготовлених із мокротиння, було виявлено наявність яскраво-червоних тонких паличок, які розміщуються поодиноко або групами та нечутливі до дії кислот. На живильних середовищах перші ознаки росту з’являються на 10-15 добу До якої родини відносяться ці бактерії?

варіанти відповідей

Yersinia pseudotuberculosis

Micobacterium tuberculosis

Klebsiella rhinoscleromatis

Histoplasma dubrosii

Запитання 12

Який представник типу Членистоногі є переносником збудників бубонної чуми?

варіанти відповідей

Клоп

Москіт

Воша

Блоха

Запитання 13

Чоловік захворів гостро: висока температура, збільшена та болісна селезінка. На 10-й день на шкірі живота з’явився розеольозно-папульозний висип. На 21-й день настала смерть від перитоніту. Під час патологоанатомічного дослідження тіла у здухвинній кишці виявлено глибокі виразки в ділянці некротизованих групових лімфоїдних фолікулів (пейєрових бляшок). Одна з виразок перфорувала, наявний фібринозно- гнійний розлитий перитоніт. Яке захворювання можна припустити у цьому разі?

варіанти відповідей

Черевний тиф

Холера

Сальмонельоз

Дизентерія

Запитання 14

Деякими регіонами України поширилися місцеві випадки малярії. З якими комахами це пов’язано?

варіанти відповідей

Мошки роду Simullium

Комарі роду Anofeles

Москіти роду Phlebotomus

Мокреці родини Ceratopogonidae

 


Запитання 15

У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечника, печінки та легень. Який препарат слід застосувати?

варіанти відповідей

Хініофон

Хінгамін

Метронідазол

Тетрациклін

Запитання 16

Робітник тваринницької ферми 43 років звернувся до хірурга зі скаргами на високу температуру, нездужання і запальні ураження кистей і передпліч. За 2 тижні до надходження у клініку спостерігав маленькі безболісні папули, що свербіли, швидко збільшувалися і утворювали пухирці. Після цього пухирці розкривалися, утворюючи ерозії, на місці яких з’явилися безболісні некротичні виразки із чорним струпом. Забарвлення вмісту виразок за Грамом виявило грампозитивні палички- спороутворювачі. Яке захворювання, найімовірніше, стало причиною виявлених відхилень?

варіанти відповідей

Сифіліс

Вітряна віспа

Сибірка

Чума

Запитання 17

У пацієнта діагностували виразкову хворобу шлунка та призначили антибактеріальне лікування. На який збудник воно спрямоване?

варіанти відповідей

Е. colli

Cl. trachomatis

Н. pylori

Cl. perfringens

Запитання 18

У жінки народилася хвора на токсоплазмоз дитина. Жінка вважає, що заразилася токсоплазмою від подруги, яка нещодавно також народила хвору дитину. Який спосіб зараження людини токсоплазмою є НЕМОЖЛИВИМ?

варіанти відповідей

 Пиття води, зараженої ооцитами

Контакт з кішкою

Контакт з хворою людиною

Споживання немитих овочів

Запитання 19

У хворого діагностована пневмонія мікоплазмової етіології. Які антибіотики за механізмом дії НЕ СЛІДвикористовувати для лікування?

варіанти відповідей

Антибіотики, які порушують синтез нуклеїнових кислот

Антибіотики, які пригнічують синтезкомпонентів клітинної стінки

Антибіотики, які порушують проникність цитоплазматичної мембрани

Антибіотики, які порушують процеси окислювального фосфорилювання

Запитання 20

До гастроентеролога звернулась мама з дитиною 12-ти років зі скаргами на зниження апетиту в дитини, метеоризм. При ендоскопічному обстеженні діагностовано дискінезію жовчних проток, а у дуоденальному вмісті виявлено найпростіші грушоподібної форми з двома ядрами та багатьма джгутиками. Яке захворювання найбільш імовірно у дитини?

варіанти відповідей

Балантидіаз

Трихомоноз

Лямбліоз

Токсоплазмоз

Запитання 21

До лікарні надійшла дитина з діагнозом дифтерія. Якими препаратами для специфічної терапії Ви скористуєтесь?

варіанти відповідей

Протидифтерійна антитоксична сироватка, антибіотики

Дифтерійний анатоксин, антибіотики

Дифтерійні вакцини: АКДП, АДП, АД

Дифтерійний бактеріофаг

Запитання 22

В інфекційне відділення лікарні госпіталізовано хворого зі скаргами на нудоту, рідкі випорожнення зі слизом і прожилками крові, підвищення температури, слабкість. Лікар запідозрив дизентерію. Який метод лабораторної діагностики найдоцільніше призначити для підтвердження діагнозу?


варіанти відповідей

Бактеріологічний

Мікологічний

Мікроскопічний

Серологічний

Запитання 23

У хворого мисливця через 2 днi пiсля роздiлки тушки ховраха пiдвищилась температура тiла до 39oC, збiльшились лiмфовузли. У подальшому у нього розвинулася пневмонiя з серозно-геморагiчним ексудатом, у якому виявленi овоїдної форми мiкроорганiзми з бiполярним забарвленням. Який дiагноз можна припустити у даного хворого?

варіанти відповідей

Чума

Псевдотуберкульоз

Правець

Бруцельоз

Запитання 24

У хворого скарги на гострий бiль в животi переймоподiбного характеру, частi позиви на дефекацiю, рiдкi кров’янистi випорожнення iз слизом. Лабораторним дослiдженням мазкiв фекалiй виявлено органiзми непостiйної форми, що мiстять еритроцити. Яке можливе захворювання?

варіанти відповідей

Амебiаз

Шистосомоз

Балантидiаз

Лямблiоз

Запитання 25

В бактерiологiчну лабораторiю з вогнища харчового отруєння доставлена в’ялена риба, при дослiдженнi якої на середовищi Кiтта-Тароццi бактерiолог виявив мiкроорганiзми, подiбнi до ”тенiсної ракетки”. Збудником якої хвороби вони могли бути?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Ботулiзм

Дифтерiя

Черевний тиф

 


Запитання 26

Дитинi вiком 6-ти рокiв, у якої запiдозрено активний туберкульозний процес, проведено дiагностичну реакцiю Манту. Який iмунобiологiчний препарат при цьому було введено?

варіанти відповідей

Вакцина АКДП

Туберкулiн

Вакцина БЦЖ

Вакцина АДП

Запитання 27

Лiкар-стоматолог пiд час огляду пацiєнта побачив ”бiлi зони” демiнералiзацiї зубiв. Який мiкроорганiзм мiг спричинити такi змiни емалi?

варіанти відповідей

Streptococcus pyogenes

Staphylococcus aureus

Streptococcus mutans

Staphylococcus epidermidis

Запитання 28

В закритому колективi виникла необхiднiсть перевiрити стан iмунiтету проти дифтерiї, щоб обґрунтувати необхiднiсть вакцинацiї. Якi дослiдження слiд провести з такою метою?

варіанти відповідей

Встановити рiвень антитiл проти дифтерiйної палички

Перевiрити членiв колективу на носiйство палички дифтерiї

Встановити титр антитоксинiв в РНГА

Перевiрити стан iмунiтету щодо дифтерiйної палички

 


Запитання 29

За даними ВООЗ, щорiчно на Землi на малярiю хворiють приблизно 250 млн. чоловiк. Ця хвороба зустрiчається переважно у тропiчних i субтропiчних областях. Межi її розповсюдження спiвпадають з ареалами комарiв роду:

варіанти відповідей

Анофелес

Кулекс

Аедес

Кулiзета

 


Запитання 30

Хворий 53-х рокiв страждає на множинний карiєс зубiв. Що з перерахованого може бути причиною даного захворювання?

варіанти відповідей

Гiперсалiвацiя

 Гiпосалiвацiя

Стрептокок групи А

Харчування переважно вуглеводною їжею

 


Запитання 31

Вiд хворого видiленi нерухомi бактерiї овоїдної форми з бiполярним забарвленням. В органiзмi утворюють нiжну капсулу. На агарi утворюють колонiї з мутно-бiлим центром, оточеним фестончатою облямiвкою, що нагадують мереживо. Продукують ”мишачий токсин”. Данi властивостi притаманнi для збудника:

варіанти відповідей

Туляремiї

Чуми

Коклюшу

Бруцельозу

Запитання 32

Хворий звернувся до стоматолога iз симптомами запалення слизової оболонки ротової порожнини. У мазках, отриманих з пародонтальних кишень, виявлено найпростiшi з непостiйною формою тiла, розмiром 6-60 мкм, здатнi утворювати псевдоподiї. Якi це найпростiшi?

варіанти відповідей

Entamoeba histolytica

Entamoeba gingivalis

Entamoeba coli

Lamblia intestinalis

Запитання 33

При мiкроскопiчному дослiдженнi фекалiй вiд хворого з явищами профузного проносу, багаторазового блювання та наростаючої iнтоксикацiї, було виявлено грамнегативнi палички, що нагадували кому i розташовувались групами у виглядi табунцiв риб. Культура збудника була видiлена через середовище накопичення - 1% пептонну воду, де вона утворювала нiжну плiвку. Збудник якого захворювання був видiлений з фекалiй хворого?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Шигельоз

Кишковий єрсинiоз

Холера

Запитання 34

У жiнки, що тривало приймала антибiотики з приводу кишкової iнфекцiї, розвинулося ускладнення з боку слизової порожнини рота у виглядi запального процесу i бiлого нальоту, у якому при бактерiологiчному дослiдженнi були виявленi дрiжджеподiбнi грибки Candida albicans. Який з перерахованих препаратiв показаний для лiкування цього ускладнення?

варіанти відповідей

Бiсептол

Флуконазол

Фуразолiдон

Полiмiксин

 


Запитання 35

У дитини 13-ти рокiв набряк в областi гiлки нижньої щелепи. Збiльшенi та малоболючi пiдщелепнi та шийнi лiмфовузли. Реакцiя Манту позитивна. На рентгенограмi гiлки нижньої щелепи вiдмiчається резорбцiя кiстки з чiткими контурами, дрiбнi секвестри. При гiстологiчному дослiдженнi бiоптату одного з лiмфатичних вузлiв виявлено вогнища казеозного некрозу, якi оточенi валами з епiтелiоїдних клiтин i лiмфоцитiв, мiж якими розташованi гiгантськi клiтини Пирогова-Лангханса. Яка хвороба гiлки нижньої щелепи у дитини?

варіанти відповідей

Туберкульоз

Саркома Юїнга

Гострий остеомiєлiт

Остеобластокластома

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест