Текст Стилі і типи мовлення

Додано: 15 лютого
Предмет: Українська мова, 9 клас
9 запитань
Запитання 1

Які в українській мові є стилі мовлення?

варіанти відповідей

Веселий, сумний, святковий, ошатний, бадьорий

Художній, науковий, публіцистичний, офіційно-діловий, розмовний

Геометричний, фігурний, квадратний, овальний, гострий

Запитання 2

Знайдіть текст публіцистичного стилю мовлення

варіанти відповідей

-Грицю!- сказав батько.

-Га!- сказав Гриць.

-Видиш оту хату?

-Видзу.

-Пам'ятай собі, се школа.

-Ба,- сказав Гриць.

-Сюди будеш ходити вчитися.

-Ба,- сказав Гриць. 


Жили собі дід та баба. Вже й старі стали, а дітей нема. Журяться дід та баба: "Хто нашої й смерті догляне, що в нас дітей нема?"

Вирішив дід піти в ліс, вирубати там деревинку, та зробити колисочку.

Результати загальнонаціонального соціального дослідження "Земельна реформа", проведеного Центром соціальних експертиз Інституту соціології Національної академії наук, були несподіваними.

Всього 20 відсотків селян хочуть господарювати на своїй землі. Кількість прихильників земельної реформи з позаторішніх 22 відсотків зросла до 38 у минулому році.

Запитання 3

До якого стилю належить даний текст? Стаття 383. Порядок розглядання касаційною інстанцією приватних скарг та протестів.

Приватні скарги та протести розглядаються в такому ж порядку, як і касаційні скарги та протести.

варіанти відповідей

Офіційно-діловий

Розмовний

Художній

Запитання 4

Розповідь, опис, роздум - це

варіанти відповідей

Стилі мовлення

Типи мовлення

Другорядні члени речення

Запитання 5

Визначте тип мовлення тексту Кіт Димок великий і пухнастий. Шерсть у нього сіра, як дим. Хвіст довгий і розкішний. У кота великі чорні очі і маленькі гострі вушка. А ще в Димка пишні білі вуса. Текст –розповідьЄ у мене кіт Димок. Він полюбляє сидіти на вікні. А ще котові подобається гратися м’ячиком. Мені цікаво дивитися, як Димок язичком вмивається, а лапками втирається.

варіанти відповідей

Розповідь(що відбувається?)

Роздум(чому так?)

Опис(який ?)

Запитання 6

Знайдіть текст - опис природи

варіанти відповідей

Оленці подарували перед Великоднем маленького кролика. Він був іграшковий, гарний. Біленький, вушка всередині рожеві. Оченятка зелені, мов коштовні камінчики. Хвостик пухнастий. На шиї червоний бантик.

Серед лісу видніється невелике озеро. Вода в озері чиста й прозора. У спокійний день вона схожа на дзеркало, в якому відбиваються дерева та чисте блакитне небо з хмарами. Часом, коли раптом подує легкий вітерець, по озеру пробігають дрібні брижі, тоді вода починає іскритися на сонці, немов у ній живуть маленькі світлячки.

У нашому класі є хлопчик на ім’я Микола. Він середнього зросту з коротким волоссям світло-русого кольору. Його очі сині, видають теплоту й доброзичливість. Ніс невеликий і витончений.

Миколка завжди одягнутий у чисту та охайну шкільну форму. 

Запитання 7

Визначте тип мовлення тексту.

Один дуже відомий письменник Антуан де Сент-Екзюпері сказав: «Ми відповідальні за тих, кого приручили». Я повністю погоджуюся з цією думкою, адже, приносячи додому хатнього улюбленця, ми беремо на себе відповідальність за його життя.

По-перше, тварини- це частина нашого життя. Люди тримають вдома собак, кішечок, морських свинок та інших тварин, вважаючи їх повноцінними членами своєї родини. По-друге, присутність домашнього вихованця стала частиною багатьох культур.

 Отже, вважаю, що звичка піклуватися про домашніх тварин є невід'ємною, вродженою рисою людини. Чим сильніший зв’язок власника з його домашнім улюбленцем, тим більшу емоційну підтримку він від нього отримує.

варіанти відповідей

Роздум

Розповідь

Опис

Запитання 8

Визначте тип мовлення тексту

Теплого літнього вечора ми з собакою Дружком гуляли у парку. Дружок весело бігав біля мене, а потім раптом насторожився — і побіг у протилежний бік, де почав весело гавкати. Коли я підійшов, то відчув, що щось дряпає мені ногу. Я опустив очі до ніг і побачив, як по штанині дерлося злякане маленьке кошеня. Я взяв його на руки, приголубив.

Додому ми повернулися втрьох.

варіанти відповідей

Опис

Роздум

Розповідь

Запитання 9

Що описано у тексті

Моя кімната невелика, але дуже затишна. Мені дуже приємно і зручно тут, бо є все, що мені необхідно. Кімната квадратної форми, дуже світла, тому що велике вікно виходить на південь.

Перед вікном стоїть тасьмовий стіл з настільною лампою, поряд з нею — підставка для ручок і олівців. У шухлядах столу я зберігаю зошити та інші шкільні речі. Біля столу — стілець, на якому я сиджу, коли роблю домашнє завдання.


варіанти відповідей

Приміщення

Людину

Природу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест