Текст. Стилі, типи і жанри мовлення.

Додано: 4 вересня 2022
Предмет: Українська мова, 8 клас
Тест виконано: 708 разів
6 запитань
Запитання 1

1. Текст - це...

варіанти відповідей

група речень, пов'язаних між собою тільки граматично

група речень, зв'язаних між собою за змістом

група речень,які не пов'язані між собою взагалі

Запитання 2

Скільки стилів мовлення налічує українська мова?

варіанти відповідей

3

5

7

6

Запитання 3

Визначте стиль наступного тексту:

Неймовірна подія! У глухому селі Костилівка Рахівського району Закарпатської області жителі виявили послання від позаземної цивілізації! Вчені багатьох країн світу намагаються вийти на зв’язок з інопланетними істотами. Нарешті буде зроблений перший крок до зближення міжгалактичних планет! Ми пишаємося, що ця подія відбулася саме в нашій країні. Саме завдяки нашим вченим вперше вдасться налагодити позаземне спілкування. Нові відкриття стабілізують економіку нашої країни та зміцнять її позиції на світовому ринку.

варіанти відповідей

розмовний

епістолярний

художній

публіцистичний

Запитання 4

Визначте стиль тексту:

У статті на основі дослідження зв’язку між обсягами господарської діяльності і величиною комерційного (товарного) кредиту зроблено методологічний висновок, що відстрочка платежу в рамках технологічно-господарського циклу та її збільшення є цілком нормальним явищем. На основі припущення, що обсяг емісії корпоративних комерційних паперів підприємств реального сектору є певним показником зростання комерційного кредиту, проілюстровано зв’язок між зростанням заборгованості підприємств та фазами економічного циклу (на прикладі економіки США). Вказано на головні відмінності фінансових ринків України та США, на деформації українського фінансового ринку з точки зору неможливості повноцінного фінансування заборгованості підприємств. Запропоновано загальні напрямки реструктуризації грошового та фінансового ринку України.

варіанти відповідей

науковий

офіційно - діловий

розмовний

публіцистичний

Запитання 5

Визначте тип мовлення тексту:

Невеличкий ліс теж золотиться, багряніє, палає і з кожним ранком заливається все блискучішим вогнем. А після дощику з кущів вилазять гриби… кумедні, товсті. На старих пеньках туляться один до одного тонконогі опеньки. Розсипалися по галявинах червоноголові підосичники, зеленуваті й рожеві сироїжки, запашні рижики. Особливо поважними здаються серед них товсті гриби під червоною шапкою з білими крапочками – мухомори. Намистинками розсипалися по кущах різнокольорові ягідки. Барви лісу доповнює і волохатий зеленувато-сірий мох на деревах. Пахне грибами, чебрецем, дощем і ще чимось дивним, приємним.

варіанти відповідей

розповідь

опис

роздум

Запитання 6

Визначте тип мовлення тексту:

Кожна людина починаючи зі свого народження має право на особисте щастя у своєму житті. Але ж чому одні його отримують, а інших щаслива доля минає стороною? Та й що таке щастя для кожного з нас і як його знайти? Відповіді на ці питання у кожного різні, і врешті-решт це кожен з нас з’ясовує для себе сам. Як сказав перший президент Америки А. Лінкольн – «Більшість людей щасливі настільки, наскільки вони вирішили бути щасливими».

Кажуть, що «Щасливими не народжуються, ними стають». Мабуть, воно й насправді так. І досить важливу роль у цьому відіграє родина. Це підтверджується багатьма мудрими висловами: «Де в сім’ї лад, там без вад», «З родини йде життя людини», «В сім’ї наймолодше — найсолодше», «Без сім’ї нема щастя на землі», «Сім’я — не церква, а люди — не ангели, усяко буває», «Сім’я без Бога — убога». І я повністю згоден з тим, що особисте щастя людини повністю залежить від того, наскільки щасливі його близькі та рідні. Крім того, саме сім’я формує погляди людини на те, що таке справжнє щастя та як його здобути.

варіанти відповідей

опис

розповідь

роздум

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест