Тема 21 Початок укр. революції

Додано: 17 лютого 2022
Предмет: Історія України, 9 клас
Тест виконано: 7 разів
10 запитань
Запитання 1

Яке гасло українського національно-визвольного руху відповідає змісту Першого Універсалу Української Центральної Ради (УЦР)?

варіанти відповідей

А«Вся влада Радам!»

Б«Автономію Україні!»

Г«Хай живе самостійна Україна!»

Запитання 2

Завдання 74

Проаналізуйте фрагмент історичного документа

"Ми, українці-козаки, не хочемо мати свободи на папері або півсвободи. По проголошенні Першого Універсалу (Другий Універсал не визнаємо) ми приступаємо до заведення порядку на Україні."

У наведеній відозві відображено погляди самостійників. Хто очолив їх повстання?

варіанти відповідей
Запитання 3

Добровільні військово-міліцейські формування в Україні в 1917–1918 рр., створені за територіальним принципом для охорони правопорядку та підтримки місцевої української влади, називали



варіанти відповідей

А«Вільним козацтвом».

В«Похідними групами».

Г«Поліською Січчю».

Запитання 4

Наприкінці червня 1917 р. (Після І Універсалу) до Києва прибула делегація міністрів Тимчасового уряду. Під час переговорів із представниками Української Центральної Ради сторони дійшли компромісу.

У якому уривку з історичних джерел зафіксовано одну з умов досягнутого компромісу?

варіанти відповідей

А «Однині Україна стає Українською Народною Республікою. Не відділяючись від Російської Республіки, ми твердо станемо на нашій землі, щоб помогти, аби уся Російська Республіка стала федерацією вільних народів…»

Б «Влада на території Української республіки віднині належить виключно радам робітничих, солдатських і селянських депутатів; …в центрі — Всеукраїнському з’їздові рад… його Центральному виконавчому комітетові…»

В«…визнаючи, що доля всіх народів Росії міцно зв’язана, …ми рішуче ставимось проти замірів самовільного здійснення автономії України до Всеросійського Учредительного Зібрання…»

Запитання 5

Прочитай фрагмент історичного документа та виконай завдання.

«Пробувши кілька тижнів у Петрограді, втративши всяку надію одержати якусь відповідь від Временного Правительства, Делегація Центральної Ради після тих принижень, яких зазнала в передпокоях міністерських і Ради робітничих депутатів, повернулася, без всякої офіційної відповіді… до Києва.

Хто з діячів, зображених на фото, очолював делегацію Української Центральної Ради до Петрограда?

варіанти відповідей
Запитання 6

Якому діячеві належать такі факти біографії:


«Позитивно сприйнявши повалення царизму революцією 1917 р., став одним із ініціаторів створення Української Центральної Ради (УЦР). Став заступником голови УЦР, членом Малої ради, генеральним секретарем міжнаціональних справ у Генеральному секретаріаті УЦР. У червні 1917 р. очолив Українську партію соціалістів-федералістів»?

варіанти відповідей

А) С. Єфремову

Б) В. Винниченку

В) С. Петлюрі

Запитання 7

Прочитай фрагмент історичного документа та виконай завдання.

«Після довгих міркувань і сумнівів Генеральний секретаріат прийшов до тої думки, що для того, аби крайова влада стала справжньою фактичною владою, під нею має бути міцна підвалина, і такою підвалиною може бути тільки проголошення Української Народної Республіки, яка буде повноправним тілом у міцній спілці народів Росії…»


Укажи картосхему, на якій відображено територіальні межі Української Народної Республіки на момент її проголошення.

варіанти відповідей
Запитання 8

Зображені світлини є свідченням:

варіанти відповідей

А вступу військ Директорії в Київ.

Б процесу українізації частин російської армії.

В проголошення П. Скоропадського гетьманом України

Запитання 9

Які документи, цитовані нижче, були оприлюднені у липні-серпні 1917 р.?

варіанти відповідей

«На час до вирішення справи... Установчими Зборами по справах місцевого врядування Україною вищим органом Тимчасового уряду є Генеральний Секретаріат, котрого призначає ...уряд по пропозиціям Центральної Ради».

«...визнаючи, що доля всіх народів Росії міцно зв’язана..., ми рішуче ставимось проти замірів самовільного здійснення автономії України до Всеросійського Учредительного Зібрання».


«Неможливо одночасно визнавати право на самовизначення і водночас робити грубий замах на це право, накидаючи свої форми політичного ладу, як це робить Рада Народних Комісарів Великоросії щодо Народної Української Республіки».

Запитання 10

Якого договору стосується цитований документ?


«Строго таємно. З огляду на сучасний брак харчових продуктів… мир з Україною мусить бути підписаний якнайскоріше… На випадок, якби Україна попросила військової допомоги проти російських максималістів, то таке прохання можливо задовольнити. За це Україна зобов’язується до якнайскорішої поставки хліба…»

варіанти відповідей

А Варшавського договору між Директорією УНР і Польською Республікою

Б Ризького договору між Польщею та радянськими республіками

В Брест-Литовського договору між УНР, Німеччиною та її союзниками

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест