Вищі карбонові кислоти. Мала. Жири

Додано: 2 квітня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 89 разів
21 запитання
Запитання 1

Функціональна група карбонових кислот – СОН

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 2

До якого класу органічних сполук належать жири?

                                          

варіанти відповідей

спирти

  естери

  карбонові кислоти

кислоти

Запитання 3

Вкажіть правильне твердження:" До складу рідких жирів входять залишки...":

варіанти відповідей

Ненасичених карбонових кислот

Ненасичених вуглеводнів

Спиртів

Насичених карбонових кислот

Запитання 4

Яка з кислот не входить до складу жирів?

варіанти відповідей

Пальмітинова

 Масляна

 Стеаринова

Олеїнова

Запитання 5

Оберіть твердження, яке характеризує властивості жирів

варіанти відповідей

жири - тверді або рідкі речовини, розчинні у воді та органічних розчинниках, легші за воду

жири - тверді речовини, нерозчинні у воді, але розчинні в органічних розчинниках


жири - рідкі речовини, теплопровідні, розчинні в бензині

жири - тверді або рідкі речовини, нерозчинні у воді, розчинні в органічних розчинниках, легші за воду

Запитання 6

Укажіть назву карбонової кислоти, кислотний залишок якої входить до складу твердого жиру

варіанти відповідей

олеїнова

етанова

стеаринова

Запитання 7

Вкажіть, який процес лежить в основі виробництва маргарину:

варіанти відповідей

Гідрування жирів

Дегідрування жирів

Гідратація жирів

Гідроліз жирів

Запитання 8

Вкажіть речовину, в якій жир розчиняється:

варіанти відповідей

розчин лугу

кислота

вода

бензин

Запитання 9

Які речовини можуть утворитись при гідролізі рослинних жирів:  

варіанти відповідей

лінолева кислота 

олеїнова кислота

гліцерол

стеаринова кислота

Запитання 10

Зазначте назву спирту, з якого утворюються жири.

варіанти відповідей

Метанол

Пропанол

Гліцерол

Бутанол

Запитання 11

Тверде мило - це

варіанти відповідей

солі вищих жирних карбонових кислот і Калію

солі вищих жирних карбонових кислот і Натрію

солі вищих жирних карбонових кислот і Кальцію

солі олеїнової кислоти

Запитання 12

Мило - це: 

варіанти відповідей

сіль оцтової кислоти 

сіль хлоридної кислоти 

 сіль стеаринової кислоти

Запитання 13

Мило належить до класу: 

варіанти відповідей

солей

спиртів

естерів 

карбонових кислот

Запитання 14

За походженням жири поділяються на:

варіанти відповідей

рослинні

тверді

рідкі

тваринні

Запитання 15

Перетворення рідких жирів на тверді відбувається під час реакції

варіанти відповідей

дегідратації

омилення

гідрування

гідролізу

Запитання 16

Виберіть пару речовин, із яких утворюються жири


варіанти відповідей

гліцерол та вищі карбонові кислоти

гліцерол та натрій гідроксид

гліцерол та оцтова кислота

гліцерол та вуглеводи

Запитання 17

У формулі стеаринової кислоти атомів Карбону:

варіанти відповідей

15

16

17

18

Запитання 18

Укажіть НЕВІРНЕ твердження

варіанти відповідей

стеаринова і пальмітинова кислоти - вищі насичені карбонові кислоти

залишки олеїнової кислоти містяться в складі твердих жирів

мило - це натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот

жири - продукти взаємодії гліцеролу і вищих карбонових кислот

Запитання 19

Вкажіть правильне твердження:" Омилення жиру - це реакція...":

варіанти відповідей

Гідрування

Дегідрування

Кислотного гідролізу

Лужного гідролізу

Запитання 20

Укажіть причину зниження мийної дії мила у твердій воді

варіанти відповідей

йони Na+ взаємодіють з аніонами мила, утворюючи нерозчинну сполуку

йони Н+ взаємодіють з аніонами мила, утворюючи нерозчинну сполуку

йони Сa2+ взаємодіють з аніонами мила, утворюючи нерозчинну сполуку

Запитання 21

Оберіть тваринні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест