Вищі карбонові кислоти. Мила. Жири.

Додано: 18 березня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 668 разів
20 запитань
Запитання 1

Скільки атомів Карбону повинно бути в складі вищіх карбонових кислот?

варіанти відповідей

більше 15

більше 5

більше 10

більше 20

Запитання 2

Мила - це

варіанти відповідей

це солі лужних елементів і нижчих карбонових кислот

це солі лужних елементів і вищіх карбонових кислот

це солі лужноземельних елементів і вищіх карбонових кислот

це солі лужноземельних елементів і нижчих карбонових кислот

Запитання 3

Як називають речовини,молекули яких складаються із залишків молекул багатоатомного спирту гліцеролу та вищіх карбонових кислот?

варіанти відповідей

карбонові кислоти

мила

жири

вуглеводні

Запитання 4

Яка частина молекули ПАР є полярною?

варіанти відповідей

карбоновий ланцюг

водневий радикал

карбоксильна група

вуглеводневий радикал

Запитання 5

Позначте назву кислоти, формула якої С15Н31СООН

варіанти відповідей

оцтова

стеаринова

пальмітинова

олеїнова

Запитання 6

За допомогою якого реагента можно довести ненасичений характер жирів (наявність подвійних зв'язків)

варіанти відповідей

купрум (II) гідроксид

луг

бром

кислота

Запитання 7

До якого класу сполук належать жири?

варіанти відповідей

спирти

кислоти

естери

вуглеводні

Запитання 8

Укажіть фізичні властивості жирів

варіанти відповідей

легші за воду

важчі за воду

не розчиняються у воді

добре розчиняються у воді

Запитання 9

При струшуванні рідких жирів з водою утворюються

варіанти відповідей

істинні розчини

емульсії

колоїдні розчини

Запитання 10

Укажіть назву процесу, що покладено в основу виробництва маргарину

варіанти відповідей

повне окиснення

заміщення

гідрування

гідроліз

Запитання 11

Під час лужного гідролізу жиру утворюється

варіанти відповідей

луг

кислота

мило

олія

Запитання 12

До якого класу речовин належать мила

варіанти відповідей

спирти

солі

естери

кислоти

Запитання 13

Рідкі жири - це естери

варіанти відповідей

гліцеролу та насичених вищих карбонових кислот

гліцеролу та насичених нижчих карбонових кислот

гліцеролу та ненасичених нижчих карбонових кислот

гліцеролу та ненасичених вищих карбонових кислот

Запитання 14

Укажіть умови необхідні для утворення жирів:

1- етанол; 2- гліцерол; 3 - нижчі карбонові кислоти; 4 - вуглеводні; 5 - вищі карбонові кислоти

варіанти відповідей

2, 5

1,4

3,5

1,2

Запитання 15

Вкажіть назву рідкого жиру:

варіанти відповідей

кокосовий

яловичий

кукурудзяний

свинячий

Запитання 16

Укажіть слово, яке пропущене в твердженні "Тверді жири - це продукти взаємодії гліцеролу та.................. кислоти":

варіанти відповідей

нітратної

стеаринової

олеїнової

етанової

Запитання 17

Проаналізуйте твердження 1 і 2 та оберіть правильний варіант відповіді.

Твердження 1. Жири добре розчиняються у воді.

Твердження 2. Олеїнова кислота має рідкий агрегатний стан.

варіанти відповідей

правильні обидва твердження

правильне лише твердження 1

правильне лише твердження 2

неправильні обидва твердження

Запитання 18

Жири для організму є:

варіанти відповідей

носіями кисню

джерелом енергії

джерелом білків

джерелом вуглеводів

джерелом води

Запитання 19

Яку масу тристеарину необхідно, щоб добути гліцерин масою 4,6 г?

варіанти відповідей

8,9

17,8

35

44,5

Запитання 20

У яких випадках жир розчиниться? При додаванні в пробірку з:

варіанти відповідей

водою

водним розчином мила

бензином

етанолом

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест