Вуглеводи. Нітрогеновмісні сполуки

Додано: 23 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 63 рази
22 запитання
Запитання 1

Яка органічна сполука утворюється під час процесу фотосинтезу?



  


варіанти відповідей

 Лактоза

Фруктоза

Глюкоза

  

  Сахароза

Запитання 2

Добре відома вам органічна сполука ,яка широко використовується при консервуванні, як консервант:


 


  


варіанти відповідей

 Сіль

 Сода

  Оцет

Озон

Запитання 3

Внаслідок спиртового бродіння глюкози утворюється органічна речовина ,яка широко використовується в медицині:




 


варіанти відповідей

  Етин

 Метанол

  Етанол

 Гліцерол

Запитання 4

Реакція естерифікації - це:





 

варіанти відповідей

 реакція приєднання води

  реакція приєднання водню

  реакція обміну між сполукою та водою

 реакція між кислотою та спиртом

Запитання 5

Продуктом гідролізу крохмалю є:


 

 

 


варіанти відповідей

  глюкоза

 фруктоза та глюкоза

 фруктоза

сахароза

Запитання 6

Жири - це:



 



варіанти відповідей

  естери вищого спирту та вищої карбонової кислоти

  естери трьохатомного спирту гліцерину та вищих жирних карбонових кислот

 естери трьохатомного спирту гліцерину та неорганічної кислоти

 естери одноатомного спирту та неорганічної кислоти

Запитання 7

Хімічна назва рідкого мила:



 



варіанти відповідей

  калій олеат

  калій стеарат

 натрій стеарат

 натрій ацетат

Запитання 8

Якісна реакція на глюкозу як багатоатомний спирт - це взаємодія з:





  

варіанти відповідей

купрум(ІІ) гідроксидом

  купрум(ІІ) оксидом

  барій хлоридом

 йодом

Запитання 9

Якісна реакція на крохмаль- це взаємодія з:



  

 

варіанти відповідей

  нітратною кислотою

 йодом

купрум(ІІ) гідроксидом

 купрум(ІІ) оксидом

Запитання 10

До складу амінокислот входять функціональні групи:




  


варіанти відповідей

  − СООН та −NН2

−СООН та −СО−NН2

  − СООН та −СН2−NН2

 − СОН та −СО−NН;

Запитання 11

Що являє собою первинна структура білка:



  


варіанти відповідей

  тимчасове з’єднання кількох глобул

глобулу (клубок)

  ланцюг поліпептидів

 спіраль


Запитання 12

Позначте правильне твердження щодо фізичних властивостей амінокислот:






варіанти відповідей

  тверді безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді

  при нагріванні сублімують

  яскраво забарвлені речовини

 за звичайних умов - рідкі речовини, що добре проводять електричний струм

Запитання 13

Позначте кількість незамінних α- амінокислот:


 

  



варіанти відповідей

700

25

  21

  100

Запитання 14

Позначте, дія яких факторів призводить до денатурації білка:







варіанти відповідей

  при струшуванні

  при дії радіоактивного випромінювання

  при взаємодії з кислотами, лугами, солями важких металів, органічними розчинниками

  при нагріванні до високих температур

 при розчиненні у воді

Запитання 15

Вкажіть рядок продуктів харчування,найбагатших на білки:





 

варіанти відповідей

 риба, буряк, морква

  яблука,горіхи, апельсини

  м′ясо, риба, молоко

 картопля, пшенична крупа, м′ясо

Запитання 16

Позначте правильне твердження щодо будови і складу білків:






варіанти відповідей

  білки - це багатоатомні спирти

  до складу білків обов′язково входять атоми Фосфору і Сульфур

  молекули білків - це полімери, що складаються із залишків амінокислот

 білки - це похідні альдегідоспиртів

Запитання 17

Обчисліть масову частку Карбону(%) у аміноетановій кислоті:



  



варіанти відповідей

  25,30%

  30,25%

 23%

32%

Запитання 18

Визначити масу сахарози у її розчині масою 700 г з масовою часткою вуглеводу 25%?





варіанти відповідей

  17,5 г

  1750 г

 17500 г


 175 г

Запитання 19

Назвіть спільні ознаки крохмалю та целюлози:

         



  



варіанти відповідей

 мають однакові мономерні ланки

природні полімери

  однакова молекулярна маса

  обидві сполуки легко засвоюються організмом людини

Запитання 20

Скільки рівнів структурної організації можуть мати білки (указати максимальну кількість):




 


варіанти відповідей

 три

  п’ять

 два

 чотири

сім

Запитання 21

Виберіть рядок, в якому правильно підібрані слова-пропуски для даного тексту: "Внаслідок дії на білок концентрованої _________ виникає ______ забарвлення, яке при додаванні лугу змінюється на _______ . Ця реація доводить, що білок містить у своєму складі _________. Дана реакція має назву _________."



 

  

 

варіанти відповідей

 сульфатної кислоти; оранжеве; жовте; пептидний зв'язок; біуретова.

 нітратної кислоти; жовте; оранжеве; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

нітратної кислоти; оранжеве; жовте; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

 нітритної кислоти; жовте; оранжеве; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

Запитання 22

Вибрати рядок, в якому перераховано функції білків

варіанти відповідей

енергетична,будівельна, економічна

каталітична, транспортна,запасна

споживча, запасна, транспортна

фізична,хімічна, транспортна

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест