Речовини, які містяться в організмі в невеликих кількостях, але проявляють високу активність, впливаючи на різні біологічні процеси.
Низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею.
Хто із вчених у 1881 у своїй праці «Про значення мінеральних солей для живлення тварин» дійшов висновку, що у їжі є якісь додаткові невідомі термолабільні речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності.
Назвіть вітамін, що бере участь в окисно-відновних процесах, підвищує стійкість до інфекцій. При гіповітамінозі розвивається хвороба ясен — цинга.
Більшість вітамінів в організмі людини не синтезується, окрім вітаміну -
Лідером по вмісту вітаміну С є:
Органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах та прискорюють біохімічні реакції.
Назвіть фермент, що є каталізатором гідролізу жирів, перетворюють їх на гліцерол і жирні кислоти.
Складні органічні азотовмісні сполуки лужної реакції переважно рослинного походження, також є продуктом життєдіяльності грибів та деяких нижчих тварин.
В якому напої не міститься алкалоїд кофеїн:
Назвіть алкалоїд, який продукують рослини родини пасльонових. Біосинтез його відбувається в коренях рослин, а накопичується він у листках.
Речовини різноманітної хімічної природи, які продукують мікроорганізми (бактерії та гриби), здатні вбивати або пригнічувати ріст інших мікроорганізмів або злоякісних пухлин багатоклітинного організму - це
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома