Залікова робота з дисципліни Теоретичні основи товарознавства

Додано: 8 грудня 2021
Предмет: Економіка, 11 клас
Тест виконано: 76 разів
46 запитань
Запитання 1

Предмет товарознавства – це … .


варіанти відповідей

споживна вартість (цінність) товарів, закономірності її прояву і збереження;

корисність і цінність товару;

споживні властивості товару;

об’єктивні особливості товарів;

Запитання 2

Що таке товарознавство?


варіанти відповідей

Це наука про властивості товарів, їхні особливості, якість і методи реалізації.

Це наукова дисципліна, яка системно вивчає товари на всіх етапах їх життєвого циклу, методи пізнання їхньої споживної вартості (цінності), закономірності формування асортименту та вимог до якості для забезпечення ефективності їх виробництва, обігу та споживання.

Це наукова дисципліна про основоположні характеристики товарів, методи їх реалізації та особливості виготовлення.

Усі відповіді правильні.

Запитання 3

Що є об’єктом товарознавства?


варіанти відповідей

Товари індивідуального споживання.

Предмет, явище, на яке спрямовано певну діяльність.

Окремий предмет, що сприймається органами чуття.

Усі відповіді правильні.

Запитання 4

Суб’єктами товарознавства є … .


варіанти відповідей

виробники товарів, фахівці, споживачі;

товари та послуги;

засоби задоволення потреб споживачів;

методи теоретичного і практичного пізнання товару;

Запитання 5

Товар – це … .


варіанти відповідей

матеріальна продукція, призначена для обміну, продажу та купівлі;

предмет, явище, на яке спрямовано певну діяльність;

еквівалент споживної властивості продукції;

об’єкт продажу;

Запитання 6

Що таке потреба?


варіанти відповідей

Це нужда в чому-небудь, об’єктивно необхідному для підтримки життєдіяльності та розвитку людини, колективу, нації, суспільства в цілому.

Це відображення протиріччя між станом внутрішнього середовища організму та суб’єктом, що спонукає його до дії.

Це внутрішні спонукальні мотиви діяльності людей.

Усі відповіді правильні.

Запитання 7

Духовні потреби – це … .

варіанти відповідей

спілкування, самореалізація, творчість;

їжа, одяг, житло, відпочинок;

творчість, самовдосконалення, самовираження;

спілкування, суспільне визнання, пізнання;

Запитання 8

Як поділяють потреби за походженням?


варіанти відповідей

На функціональні та духовні.

На біогенні та соціогенні.

На біологічні, соціальні та інтелектуальні.

На матеріальні та моральні.

Запитання 9

Як поділяються потреби залежно від об’єкта спрямованості?


варіанти відповідей

На духовні, творчі, моральні, естетичні.

На соціальні, політичні, духовні.

На матеріальні, духовні, функціональні, предметні.

На естетичні, соціальні, духовні.

Запитання 10

У чому особливість інтелектуальних потреб?


варіанти відповідей

Це потреби функціонування та розвитку суспільства в цілому.

Це потреби в знаннях, творчості, самовдосконаленні.

Це перспективні потреби, які мають абстрактний характер і є орієнтиром економічного розвитку.

Усі відповіді правильні.

Запитання 11

Що таке споживання?


варіанти відповідей

Уміння правильно обирати засіб задоволення потреб.

Взаємозамінність товарів при споживанні.

Використання матеріальних і духовних благ для задоволення потреб.

Усі відповіді правильні.

Запитання 12

Яку потребу задовольняє людина під час споживання продовольчих товарів?


варіанти відповідей

Фізіологічну.

Біологічну.

Соціальну.

Функціональну.

Запитання 13

Що таке раціональні норми споживання продовольчих товарів?


варіанти відповідей

Це базові норми споживання товарів.

Це науково обґрунтовані норми споживання продовольчих товарів.

Це фізіологічно обумовлені норми споживання продовольчих товарів.

Усі відповіді правильні.

Запитання 14

Від яких чинників залежить використання непродовольчих товарів?


варіанти відповідей

Від матеріальних і нематеріальних.

Від первинних і вторинних.

Від біогенних і соціогенних.

Від фінансових і платоспроможних.

Запитання 15

Фізіологічні норми споживання продовольчих това-

рів – це … .


варіанти відповідей

фізіологічно обумовлені норми споживання;

базові норми споживання;

раціональні норми споживання;

стабільні норми споживання;

Запитання 16

Група властивостей виробу, які виявляються в процесі споживання, називаються … .

варіанти відповідей

фізичними

органолептичними

споживними

хімічними

Запитання 17

Що є основою споживних властивостей товарів?

варіанти відповідей

Функціональні властивості товару.

Біологічні властивості товару.

Натуральні властивості матеріалів і виробів.

Усі зазначені відповіді правильні.

Запитання 18

Що характеризують хімічні властивості товарів?

варіанти відповідей

Режим технологічної обробки матеріалів і виробів у процесі їх виробництва.

Реагування матеріалу або готових виробів на дію різних хімічних речовин.

Соціальну значимість і практичну корисність товару.

Зміни матеріалів під впливом технологій виготовлення конкретного товару.

Запитання 19

Фізичні властивості поділяються на … .

варіанти відповідей

функціональні, експлуатаційні, термічні, біологічні;

трансформаційні, функціональні, фізико-механічні;

фізичко-хімічні, фізико-механічні, терміні, оптичні, акустичні;

правильної відповіді немає;

Запитання 20

Що характеризують біологічні властивості?

варіанти відповідей

Стійкість матеріалів і готових виробів до впливу мікроорганізмів.

Якість більшості матеріалів і готових виробів.

Реагування матеріалу або готового виробу на дію різних хімічних речовин.

Усі зазначені відповіді вірні.

Запитання 21

До споживних властивостей призначення належать … .

варіанти відповідей

властивості соціального призначення і функціональні;

психологічні і психофізіологічні;

досконалість виробничого виконання, функціональні;

екологічні і психологічні;

Запитання 22

Ергономічні властивості включають … .

варіанти відповідей

довговічність, термін служби, ресурс;

безвідмовність, функціональність, збереженість, безвідмовність;

гігієнічні, антропометричні, психологічні, психофізіологічні показники;

раціональність форми, стабільність товарного вигляду, інформаційну виразність;

Запитання 23

Основними показниками надійності товарів є … .

варіанти відповідей

довговічність, безвідмовність, ремонтоздатність, збереженість;

раціональність форми і досконалість виробничого виконання;

цілісність композиції, довговічність, термін служби і ресурс;

інформаційна виразність, збереженість, безвідмовність;

Запитання 24

На які групи поділяється номенклатура споживних властивостей?

варіанти відповідей

Антропометричні, психологічні, психофізіологічні, ергономічні.

Ергономічні, гігієнічні, естетичні.

Психологічні, гігієнічні, функціональні, технологічні.

Призначення, надійність, безпека, ергономічні, естетичні, екологічні.

Запитання 25

Гранична можливість експлуатації товарів, що зафіксована в нормативних документах на них, – це … .

варіанти відповідей

строк служби;

ресурс;

довговічність;

ремонтоздатність;

Запитання 26

Як називається споживна властивість товару, що обумовлює використання товару за його призначенням?

варіанти відповідей

Функціональна.

Соціального призначення.

Технологічна.

Досконалість виробничого виконання.

Запитання 27

Які існують види безпеки товарів?

варіанти відповідей

Екологічна, радіаційна, технічна.

Безпека споживання, безпека виробництва, безпека зберігання.

Хімічна, механічна, термічна, електрична, радіаційна, санітарно-гігієнічна, пожежна.

Пожежна, екологічна, технічна, радіаційна.

Запитання 28

Біологічна цінність продовольчих товарів – це … .

варіанти відповідей

наявність речовин, які в результаті біологічного окислення виділяють відповідну кількість енергії, необхідної для функціонування організму;

здатність товару задовольняти людський організм в речовинах для побудови тканин і підтримання нормальних фізіологічних процесів;

відсутність шкідливих для людського організму речовин;

усі відповіді правильні

Запитання 29

Енергетична цінність продовольчого товару характеризується … .

варіанти відповідей

наявність життєво важливих біологічно активних речовин;

якістю;

наявністю речовин, які в результаті біологічного окислення виділяють відповідну кількість енергії, необхідної для функціонування організму;

наявністю комплексу простих і складних речовин;

Запитання 30

Тільки для продовольчих товарів характерні … .

варіанти відповідей

відповідність, гігієнічність, досконалість;

доброякісність, екологічність, відповідність;

засвоюваність, естетичність, раціональність;

доброякісність, біологічна і енергетична цінність;

Запитання 31

До продуктів з великим вмістом води (0,95 – 1,0) належать … .

варіанти відповідей

свіжі овочі та плоди, соки, молоко, м'ясо, риба;

кондитерські вироби, крупи, борошно;

макаронні та борошняні вироби;

хліб і хлібобулочні вироби, варені ковбаси, копченості;

Запитання 32

Речовини, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму людини, рослин та мікроорганізмів, – це … .

варіанти відповідей

ароматичні речовини

ферменти

жири

вітаміни

Запитання 33

Якість продукції – це … .

варіанти відповідей

кількісна характеристика ступеня придатності продукції для задоволення конкретного попиту у ній;

сукупність властивостей виробу, які визначають його здатність задовольняти певні потреби споживачів за призначенням;

сукупність властивостей і характеристик продукції, які надають їй здатність задовольняти обумовлені або передбачені потреби;

усі зазначені відповіді правильні;

Запитання 34

Які показники якості харчових продуктів умовно об’єднують в групу показників соціального призначення?

варіанти відповідей

Зовнішній вигляд, смак, консистенція.

Температура, відносна вологість повітря, термін зберігання.

Чіткість виконання інформаційних знаків, інформаційна виразність.

Відповідність товарів оптимальному асортименту, моральне старіння товару, супроводжуючі соціальні ефекти, суспільна цілеспрямованість випуску товарів.

Запитання 35

Встановлення відповідності якості конкурентної партії товару вимогам нормативної документації – це … .

варіанти відповідей

дослідження якості товарів;

контроль якості товарів;

оцінка якості товарів;

оцінка рівня якості товарів;

Запитання 36

Контроль якості товарів – це … .

варіанти відповідей

перевірка відповідності якості товару затвердженому еталону;

перевірка відповідності інформації про якість товарів, одержаної розрахунковим шляхом;

перевірка відповідності кількісних і якісних характеристик товару вимогам нормативної документації;

немає жодної правильної відповіді.

Запитання 37

Рівень якості – це … .

варіанти відповідей

кількісна характеристика міри придатності продукції для задоволення конкретного попиту на неї;

вартісна характеристика якості оцінюваного товару;

вартісна та кількісна характеристика якості оцінюваного товару;

відносна характеристика якості товару, що ґрунтується на порівнянні кількісних та якісних показників оцінюваного товару;

Запитання 38

Класифікація товарів – це … .

варіанти відповідей

розподіл будь-яких об’єктів за спільними ознаками з утворенням системи класів (розрядів, груп) певної сукупності;

система емпіричного нагромадження знань до рівня їх теоретичного синтезу для прогнозів відносно невідомих фактів чи закономірностей;

розподіл угрупувань за ідеалізованою моделлю або типом;

метод і результат наукового пізнання, джерело знань про об’єкти;

Запитання 39

Які існують методи класифікації?

варіанти відповідей

Реєстраційний та серійний.

Послідовний та паралельний.

Ієрархічний та фасетний.

Послідовний та порядковий.

Запитання 40

Кодування товару – це … .

варіанти відповідей

сукупність знаків, що застосовуються для позначення об’єктів класифікації;

процес наскрізної послідовної реєстрації об’єктів;

процес створення і надання кодового позначення угрупуванням чи об’єктам класифікації у вигляді знаків за певними правилами;

процес, який характеризує відношення кількості закодованих ознак до кількості знаків.

Запитання 41

Асортимент товарів – це … .

варіанти відповідей

набір товарів різних груп, підгруп, видів і різновидів, що об’єднані за певною ознакою для характеристики складу товарної маси в різних умовах;

сукупність асортиментних груп товарів і товарних оди-ниць, які пропонуються конкретним підприємством споживачеві;

група товарів, поділених між собою за певною ознакою;

сукупність товарів певної галузі, поділених за обраними ознаками;

Запитання 42

Набір товарів різних груп, підгруп, видів і різновидів, які об’єднують за певною споживчою або товарною ознакою і які перебувають у сфері обігу, – це … .

варіанти відповідей

груповий асортимент;

розгорнутий асортимент;

складний асортимент;

торговий асортимент

Запитання 43

Які існують види маркування товарів?

варіанти відповідей

Товарне, виробниче, транспортне, спеціальне.

Попереджувальне, інформуюче.

Умовне, основне, додаткове.

Текстове, умовне позначення, малюнок.

Запитання 44

Носії виробничого маркування – це … .

варіанти відповідей

товарні чеки, малюнки, керівництво по експлуатації;

етикетки, контрольні стрічки, ярлики, вкладиші, штампи;

касові чеки, цінники, товарні чеки;

цінники, талони, квитанції, інструкції, паспорти;

Запитання 45

Зберігання продовольчих товарів завжди супроводжується … .

варіанти відповідей

зміною якості товарів;

зміною якості і маси товарів;

зміною кількості товарів;

немає правильної відповіді

Запитання 46

Необхідною умовою доведення товарів до споживача без зниження якості і з найменшими втратами є … .

варіанти відповідей

правильне зберігання товарів на підприємствах торгівлі;

використання відповідного транспорту для транспортування товарів від постачальника до торговельного підприємства;

врахування особливостей хімічного складу продовольчих товарів при зберіганні;

усі відповіді правильні;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест