Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості.

Додано: 20 лютого 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 514 разів
26 запитань
Запитання 1

 Установіть послідовність утворення сполук під час синтезу магній стеарату 1) Стеаринова кислота; 2) Триолеїн , 3) Тристеарин 4) Калій стеарат


варіанти відповідей

 2, 3, 1, 4


 4,1, 3, 2


 3, 2, 4, 1


 1, 4, 2, 3

Запитання 2

Триолеїн, на відміну від тристеарину, реагує з


варіанти відповідей

водою


лугом


воднем


калій хлоридом

Запитання 3

Укажіть формули речовин Х, Х1, Х2  у наведеній схемі перетворень:

                +Х                    +Х1                                 +Х2

триолеїн → тристеарин → стеаринова кислота → натрій стеарат

варіанти відповідей

Х - Н2,  Х1 - NaOH, X - KOH


X - H2, X1 -H2O, X2 - NaOH


 X1 - HCl, X - H2, X2 - K2CO3


X - H2 , X1 - C2H5OH, X2 - LiOH

Запитання 4

Продуктом якої реакції є естер


варіанти відповідей

C17H35COOH + KOH → 


C17H33COOH + H2→ 


C17H33COOH + C3H5(OH)3 → 


C17H33COOH + H2O → 

Запитання 5

Яка реакція лежить в основі перетворення рідких жирів на тверді


варіанти відповідей

Кислотний гідроліз


Лужний гідроліз


Гідратації 

Гідрогенізації

Запитання 6

Як називаються естери гліцеролу та вищих жирних кислот? 


варіанти відповідей

гліцерати


жири


пальміати


стеарати

Запитання 7

Скорочено загальну формулу жиру можна записати так:


варіанти відповідей

C3H5O3(RCO)3


 C3H5O3(OН)3



C3H5O3(NO2)3

R -COO -R

Запитання 8

Виберіть фізичні властивості  характерні для твердих жирів:



варіанти відповідей

містять переважно залишки молекул насичених кислот;

мають тваринне походження ( за винятком — кокосового та какао масла);

до жирів часто застосовують слово «масло»;

містять переважно залишки молекул ненасичених кислот;

мають рослинне походження (за винятком — риб'ячого жиру);

до жирів частіше застосовують слово «олія». 

Запитання 9

Виберіть фізичні властивості  характерні для рідких жирів:


варіанти відповідей

містять переважно залишки молекул насичених кислот;

мають тваринне походження ( за винятком — кокосового та какао масла);

до жирів часто застосовують слово «масло»;

містять переважно залишки молекул ненасичених кислот;


мають рослинне походження (за винятком — риб'ячого жиру);

до жирів частіше застосовують слово «олія». 

Запитання 10

У реакцію естерифікації вступають:





варіанти відповідей

спирти одноатомні та карбонові кислоти;

феноли та луги;

альдегіди та карбонові кислоти

спирти багатоатомні та вищі карбонові кислоти;

Запитання 11

Для одержання естерів використовують кислоти:


варіанти відповідей

неорганічні;

органічні;

одноосновні оксигеновмісні

двохосновні безоксигенові

Запитання 12

Жири — це:


варіанти відповідей

естери;


спирти;


кислоти;


етери

Запитання 13

 Якою реакцією можна розрізнити рідкий і твердий жир?





варіанти відповідей

Реакцією гідроліза

Реакцією з бромною водою

Реакцією повного окиснення

Реакцією заміщення

Запитання 14

 У результаті окиснення яких сполук виділяється більше енергії:




варіанти відповідей

білків;

жирів;

вуглеводів

Запитання 15

Хто з вчених довів,  що жири складаються з кислот і солодкої речовини, названої гліцерином


варіанти відповідей

М. Е. Шеврель

М.В.Ломоносов

Д.І.Мендєлєєв

М.М.Бекетов

Запитання 16

 Порушення жирового обміну призводить до:




варіанти відповідей

утворення жирових відкладень,

порушення переходу жирів з тканини і крові і їх виділення,

з’являються хворобливі зміни в організмі.

Запитання 17

Нестача жирів спричиняє






варіанти відповідей

зниження імунітету, ослаблення організму

функціональні розлади центральної нервової системи.

Порушення травлення , обміну речовин і вітамінів

Зниження опору організму до інфекційних хвороб

Призводить до виснаження організму та захворювання шкіри

Запитання 18

Надмірне вживання жирів:





варіанти відповідей

порушує обмін холестерину,

посилює здатність звертання крові,

спричиняє  характерні хвороби ожиріння, атеросклероз, жовчнокам’яну хворобу, захворювання серцево-судинної системи.

призводить до збільшення маси тіла та зниження імунітету

Запитання 19

 Які функції  виконують жири в організмі





варіанти відповідей

Енергетичну та резервну

Структурну та синтетичну

Транспортну та теплоізоляційну

Джерело біогенної води


Запитання 20

Фізичні властивості жирів






варіанти відповідей

легші за воду, не розчиняються в ній, але здатні утворювати з водою емульсії;

жири легші за воду, у воді погано розчиняються, але добре розчиняються в органічних розчинниках.

рідкі безкольорові, добре розчині у воді, без запаху, має солодкий смак

це біла порошкоподібна речовина, нерозчинна в холодній воді

Запитання 21

Які  насичені кислоти входять до складу жиру?


 

варіанти відповідей

стеаринова;

пальмітинова;

олеїнова;

лінолева

ліноленова

Запитання 22

Які  ненасичені кислоти входять до складу жиру?

 

варіанти відповідей

стеаринова;

пальмітинова;

олеїнова;

лінолева

ліноленова

Запитання 23

Які продукти реакції утворюються в результаті реакції гідролізу трипальміату?





варіанти відповідей

гліцерол та стеаринова кислота

гліцерол та пальмітинова кислота

гліцерол та олеїнова кислота

гліцерол та ліноленова кислота

Запитання 24

Жири застосовують






варіанти відповідей

як продукти харчування

у медицині й косметичній промисловості як розчинник, основа для мазей, кремів.

як сировина для виробництва мила, оліфи, фарб, замазок, лаків, емульсій, ґумових виробів.

у виробництві біопалива та корму для тварин

в техніці

Запитання 25

Яка добова норма споживання жирів людиною?






варіанти відповідей

добовий раціон, що містить 20-30 % рослинних жирів та 70-80 % тваринних

добова норма жирів 1–1,5 г на 1 кг маси тіла

15-20 мг добова норма

300-400 мг добова норма

Запитання 26

 Як впливають каталізатори на гідрування рідких жирів





варіанти відповідей

спричиняють ізомеризацію деяких подвійних зв'язків жирних кислот

перетворюють деякі з них на неприродну транс-конфігурацію

гідрогенізовані рослинні жири мають більш тривалий термін зберігання та значно дешевші, ніж жири з натурального молока.

під час гідрування з рідкого жиру добувають твердий. 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест