Варіант 1
а) Ліпіди б) Білки в) Нуклеїнові кислоти г) Вуглеводи
а) Карбон б) Фосфор в) Натрій г) Магній
а) Целюлоза б) Лактоза в) Глюкоза г) Сахароза
а) Лактоза б) Глюкоза в) Фруктоза г) Крохмаль
5. До яких сполук належать воски?
а) Білки б) Вуглеводи в) Ліпіди г) Нуклеїнові кислоти
6. Яка основна функція ліпідів у клітинах?
а) Енергетична б) Транспортна в) Захисна г) Структурна
7. Що є головною складовою клітинних мембран?
а) Тригліцериди б) Фосфоліпіди в) Холестерин г) Крохмаль
8. Що є основним джерелом ліпідів у їжі?
а) Фрукти б) М'ясо в) Овочі г) Горіхи
9. Що є мономером білку?
а) Ліпіди б) Моносахариди в) Амінокислоти г) Нуклеотиди
10. Який рівень структурної організації білків є спіралі?
а) Первинний б) Вторинний в) Третинний г) Четвертинний
11. Що є основною функцією ферментів?
а) Запасання енергії б) Каталізування хімічних реакцій в) Захист організму
г) Структурна підтримка
12. Яка з наведених структур є первинною структурою білка?
а) Ланцюг амінокислот б) Сукупність глобул в) Спіраль г) Глобула
Варіант 2
а) Крохмаль б) Целюлоза в) Глікоген г) Хітин
а) Крохмаль б) Глікоген в) Целюлоза г) Хітин
а) Розчиняється у воді б) Є основою клітинної стінки рослин
в) Запасається в тваринних клітинах г) Містить фруктозу
а) Тригліцериди б) Фосфоліпіди в) Стероїди г) Ліпопротеїни
а) Холестерин б) Лецитин в) Тригліцериди г) Фосфоліпіди
а) Кератин б) Гемоглобін в) Колаген г) Актин
а) Він розпадається на амінокислоти б) Втрачає свою функцію через зміну структури в) Стає активним г) Синтезується в організмі
а) Кальцій б) Фосфор в) Нітроген г) Магній
а) Енергетична б) Структурна підтримка в) Каталіз реакцій г) Транспорт кисню.
10. Які сполуки є гідрофільними?
а) Воски б) Моносахариди в) Фосфоліпіди г) Жири.
11. Олію з одягу можна вивести:
а) Водою б) Бензолом в) Розчином глюкози г) Розчином оцтової кислоти.
12. Ліпіди розчиняються у:
а) Воді б) Оцтовій кислоті в) Бензолі г) Розчині цукру.
Варіант 3
а) Моносахариди б) Дисахариди в) Полісахариди г) Олігосахариди
а) Лактоза б) Мальтоза в) Сахароза г) Целюлоза
а) Рибоза б) Лактоза в) Целюлоза г) Крохмаль
а) Крохмаль б) Глікоген в) Хітин г) Целюлоза
а) Енергетична б) Захисна в) Передача спадкової інформації г) Теплоізоляція
а) Глікоген б) Актин в) Кератин г) Гемоглобін
а) Захисна б) Каталізування реакцій в) Запас поживних речовин г) Захоплення кисню
а) Розчинність у воді б) Здатність до каталітичної дії в) Здатність до денатурації
г) Нерозчинність у воді
9. Що є продуктом розщеплення білків?
а) Глюкоза б) Амінокислоти в) Ліпіди г) Моносахариди
10. Яка сполука НЕ є біополімером?
а) Холестерин б) Крохмаль в) Альбумін г) Хітин.
11. Якщо водоплавного птаха помити милом, то він може потонути. Основна причина:
а) Проникнення мікроорганізмів б) руйнування пухового пера в) припинення шкірного дихання г) відсутність жиру на пір’ї.
12.Яка группа рослин найбагатша на ліпіди?
а) яблуня, вишня, томати, овес б) ріпак, гірчиця, оливки, соняшник в) квасоля, жито, пшениця, соя г) капуста, редька, горох, картопля
Варіант 4
а) Енергетична б) Захисна в) Структурна г) Транспортна
а) Глікоген б) Целюлоза в) Хітин г) Лактоза
а) Крохмаль б) Глікоген в) Лактоза г) Хітин
а) Муреїн б) Глікоген в) Хітин г) Целюлоза
а) Карбон б) Натрій в) Хлор г) Сульфур
6. Яка з наведених молекул є білковим гормоном?
а) Інсулін б) Тригліцерид в) Лактоза г) Крохмаль
7. Яка властивість відрізняє ферменти від інших білків?
а ) Здатність до самооновлення б) Специфічність дії в) Енергетична функція
г) Здатність до розчинення у воді
8. Який із білків володіє руховою функцією?
а) Актин б) Гемоглобін в) Інсулін г) Кератин
9. Яка функція у ферменту гідроген пероксидази?
а) Розщеплення водню б) Розкладання пероксиду водню в) Транспорт кисню
г) Синтез глюкози
10. Сполуки, які не розчиняються у воді
а) Гідрофільні б) Полярні в) Амфіфільні г) Гідрофобні
11. Олію з одягу можна вивести:
а) Водою б) Бензолом в) Розчином глюкози г) Розчином оцтової кислоти.
12. Руйнування первинної структури білка – це:
а) Деструкція б) Денатурація в) Ренатурація г) Репарація.
Варіант 5
а) Крохмаль б) Глікоген в) Целюлоза г) Лактоза
а) Крохмаль б) Лактоза в) Целюлоза г) Глікоген
а) Целюлоза б) Крохмаль в) Глікоген г) Сахароза
а) Розчиняється у воді б) Є основою клітинної стінки рослин
в) Запасається в тваринних клітинах г) Містить фруктозу
а) Первинна б) Вторинна в) Третинна г) Четвертинна
6. Які з наведених сполук є основними складовими ліпідів?
а) Глюкоза та фруктоза б) Амінокислоти в) Жирні кислоти та гліцерол г) Нуклеотиди
7. Яка з наведених функцій НЕ характерна для ліпідів?
а) Енергетична б) Будівельна в) Каталітична г) Запасаюча
8. Що відбувається з білком під час денатурації?
а) Він розпадається на амінокислоти б) Втрачає свою функцію через зміну структури в) Стає активним г) Синтезується в організмі
9. Який елемент є обов'язковим компонентом амінокислот?
а) Кальцій б) Фосфор в) Нітроген г) Магній
10. Яка роль білка колагену в організмі?
а) Енергетична б) Структурна підтримка в) Каталіз реакцій г) Транспорт кисню.
11. До яких сполук належать воски?
а) Білки б) Вуглеводи в) Ліпіди г) Нуклеїнові кислоти
12. Яка основна функція ліпідів у клітинах?
а) Енергетична б) Транспортна в) Захисна г) Структурна
Варіант 6
а) Лактаза б) Амілаза в) Целлюлаза г) Сахараза
а) Сахароза б) Крохмаль в) Глікоген г) Хітин
а) Нирки б) М'язи в) Печінка г) Серце
а) Крохмаль б) Глікоген в) Хітин г) Целюлоза
5. Яка з цих молекул утворює двошарові мембрани клітин?
а) Стероїди б) Фосфоліпіди в) Жирні кислоти г) Холестерин
6. Який з наступних білків входить у склад м’язів?
а) Глікоген б) Актин в) Кератин г) Гемоглобін
7. Яка функція ферментів у клітинах?
а) Захисна б) Каталізування реакцій в) Запас поживних речовин г) Захоплення кисню
8. Яка з властивостей не належить білкам?
а) Розчинність у воді б) Здатність до каталітичної дії в) Здатність до денатурації
г) Нерозчинність у воді
9. Що є продуктом розщеплення білків?
а) Глюкоза б) Амінокислоти в) Ліпіди г) Моносахариди
10. Який із наступних ліпідів є найпоширенішим у клітинних мембранах?
а) Тригліцериди б) Фосфоліпіди в) Стероїди г) Ліпопротеїни
11. Яка з наведених сполук є прикладом стероїдів?
а) Холестерин б) Лецитин в) Тригліцериди г) Фосфоліпіди
12. Олію з одягу можна вивести:
а) Водою б) Бензолом в) Розчином глюкози г) Розчином оцтової кислоти.