Тести для перевірки знань згідно теми: "Вуглеводи, ліпіди, білки"

Про матеріал
Тести для перевірки знань з однією правильною відповіддю.Підійде для швидкої перевірки занань для учнів 9 або 10 класів.
Перегляд файлу

Варіант 1

  1. До яких біополімерів належить целюлоза?

а) Ліпіди б) Білки в) Нуклеїнові кислоти  г) Вуглеводи

  1. Який елемент обов'язково входить до складу вуглеводів?

а) Карбон  б) Фосфор  в) Натрій  г) Магній

  1. Яка з наведених сполук є моносахаридом?

а) Целюлоза  б) Лактоза  в) Глюкоза  г) Сахароза

  1. Який вуглевод вважається основним джерелом енергії для більшості організмів?

                  а) Лактоза  б) Глюкоза  в) Фруктоза  г) Крохмаль

 5. До яких сполук належать воски?

                 а) Білки   б) Вуглеводи  в) Ліпіди  г) Нуклеїнові кислоти

6. Яка основна функція ліпідів у клітинах?

                 а) Енергетична  б) Транспортна  в) Захисна  г) Структурна

7.  Що є головною складовою клітинних мембран?

                 а) Тригліцериди  б) Фосфоліпіди  в) Холестерин  г) Крохмаль

8. Що є основним джерелом ліпідів у їжі?

                 а) Фрукти  б) М'ясо  в) Овочі  г) Горіхи

9. Що є мономером  білку?

                 а) Ліпіди  б) Моносахариди  в) Амінокислоти  г) Нуклеотиди
10. Який рівень структурної організації білків є спіралі?

                 а) Первинний  б) Вторинний  в) Третинний  г) Четвертинний
11. Що є основною функцією ферментів?

                 а) Запасання енергії  б) Каталізування хімічних реакцій в) Захист організму

                 г) Структурна підтримка

12. Яка з наведених структур є первинною структурою білка?

                 а) Ланцюг амінокислот  б) Сукупність глобул  в) Спіраль  г) Глобула

 

 

Варіант  2

  1. Який із цих полісахаридів є основним компонентом клітинних стінок рослин?

а) Крохмаль  б) Целюлоза  в) Глікоген  г) Хітин

  1. Яка речовина є запасним вуглеводом у тварин?

             а) Крохмаль  б) Глікоген  в) Целюлоза  г) Хітин

  1. Яка з наведених властивостей належить целюлозі?

а) Розчиняється у воді  б) Є основою клітинної стінки рослин

в) Запасається в тваринних клітинах  г) Містить фруктозу

  1. Який із наступних ліпідів є найпоширенішим у клітинних мембранах?

а) Тригліцериди  б) Фосфоліпіди  в) Стероїди  г) Ліпопротеїни

  1. Яка з наведених сполук є прикладом стероїдів?

а) Холестерин  б) Лецитин  в) Тригліцериди  г) Фосфоліпіди

  1. Який з білків виконує транспортну функцію в організмі?

а) Кератин  б) Гемоглобін  в) Колаген  г) Актин

  1. Що відбувається з білком під час денатурації?

а) Він розпадається на амінокислоти  б) Втрачає свою функцію через зміну структури  в) Стає активним  г) Синтезується в організмі

  1. Який елемент є обов'язковим компонентом амінокислот?

а) Кальцій  б) Фосфор  в) Нітроген  г) Магній

  1. Яка роль білка колагену в організмі?

а) Енергетична  б) Структурна підтримка  в) Каталіз реакцій  г) Транспорт кисню.

     10. Які сполуки є гідрофільними?

а) Воски  б) Моносахариди  в) Фосфоліпіди  г) Жири.

     11. Олію з одягу можна вивести:

                          а)  Водою   б) Бензолом   в) Розчином глюкози   г) Розчином оцтової кислоти.

     12.  Ліпіди розчиняються у:

а) Воді  б) Оцтовій кислоті  в) Бензолі  г)  Розчині цукру.

Варіант 3

  1. До якої групи вуглеводів належить фруктоза?

а) Моносахариди  б) Дисахариди  в) Полісахариди  г) Олігосахариди

  1. Який із наведених дисахаридів складається з глюкози та фруктози?

а) Лактоза  б) Мальтоза  в) Сахароза  г) Целюлоза

  1. Яка з наведених речовин є дисахаридом?

а) Рибоза  б) Лактоза  в) Целюлоза  г) Крохмаль

  1. Яка з молекул є структурним полісахаридом у грибах і членистоногих?

а) Крохмаль  б) Глікоген  в) Хітин  г) Целюлоза

  1. Яка з наведених функцій не є функцією ліпідів?

а) Енергетична  б) Захисна  в) Передача спадкової інформації  г) Теплоізоляція

  1. Який з наступних білків входить у склад м’язів?

а) Глікоген  б) Актин  в) Кератин  г) Гемоглобін

  1. Яка функція ферментів у клітинах?

а) Захисна  б) Каталізування реакцій  в) Запас поживних речовин  г) Захоплення кисню

  1. Яка з властивостей не належить білкам?

а) Розчинність у воді  б) Здатність до каталітичної дії  в) Здатність до денатурації 

г) Нерозчинність у воді

       9. Що є продуктом розщеплення білків?

а) Глюкоза  б) Амінокислоти  в) Ліпіди  г) Моносахариди

       10. Яка сполука НЕ є біополімером?

а)  Холестерин  б) Крохмаль  в) Альбумін  г) Хітин.

       11. Якщо водоплавного птаха помити милом, то він може потонути. Основна причина:

а) Проникнення мікроорганізмів  б) руйнування пухового пера  в) припинення шкірного дихання  г) відсутність жиру на пір’ї.

       12.Яка группа рослин найбагатша на ліпіди?

а)  яблуня, вишня, томати, овес   б) ріпак, гірчиця, оливки, соняшник   в)  квасоля, жито, пшениця, соя   г) капуста, редька, горох, картопля

Варіант 4

  1. Яка основна функція глюкози в організмі?

а) Енергетична  б) Захисна  в) Структурна  г) Транспортна

  1. Який із вуглеводів утворює покриви членистоногих?

а) Глікоген  б) Целюлоза  в) Хітин  г) Лактоза

  1. Який із полісахаридів запасається у рослинах?

а) Крохмаль  б) Глікоген  в) Лактоза  г) Хітин

  1. Яка з молекул є структурним полісахаридом у бактерій?

а) Муреїн  б) Глікоген  в) Хітин  г) Целюлоза

  1. Який елемент обов'язково входить до складу ліпідів?

      а) Карбон  б) Натрій  в) Хлор  г) Сульфур

       6.  Яка з наведених молекул є білковим гормоном?

а) Інсулін  б) Тригліцерид  в) Лактоза  г) Крохмаль

7.  Яка властивість відрізняє ферменти від інших білків?

      а ) Здатність до самооновлення  б) Специфічність дії  в) Енергетична функція

      г) Здатність до розчинення у воді

        8. Який із білків володіє  руховою функцією?

а) Актин  б) Гемоглобін  в) Інсулін  г) Кератин

 9. Яка функція у ферменту гідроген пероксидази?

а) Розщеплення водню  б) Розкладання пероксиду водню  в) Транспорт кисню

г) Синтез глюкози

      10. Сполуки, які не розчиняються у воді

                         а) Гідрофільні   б) Полярні  в) Амфіфільні   г) Гідрофобні

       11. Олію з одягу можна вивести:

                          а)  Водою   б) Бензолом   в) Розчином глюкози   г) Розчином оцтової кислоти.

        12. Руйнування первинної структури білка – це:

                          а) Деструкція   б) Денатурація   в) Ренатурація   г) Репарація.

 

Варіант  5

  1. Який із наведених вуглеводів не є полісахаридом?

а) Крохмаль  б) Глікоген  в) Целюлоза  г) Лактоза

  1. Який вуглевод використовують для виготовлення паперу?

а) Крохмаль  б) Лактоза  в) Целюлоза  г) Глікоген

  1. Який вуглевод є структурним компонентом рослинної клітини?

а) Целюлоза  б) Крохмаль  в) Глікоген  г) Сахароза

  1. Яка з наведених властивостей належить целюлозі?

а) Розчиняється у воді  б) Є основою клітинної стінки рослин

в) Запасається в тваринних клітинах  г) Містить фруктозу

  1. Яка з наведених білкових структур найбільш стійка до денатурації?

а) Первинна  б) Вторинна  в) Третинна  г) Четвертинна

       6. Які з наведених сполук є основними складовими ліпідів?

                         а) Глюкоза та фруктоза  б) Амінокислоти  в) Жирні кислоти та гліцерол  г) Нуклеотиди

      7. Яка з наведених функцій НЕ характерна для ліпідів?

             а) Енергетична  б) Будівельна  в)  Каталітична  г) Запасаюча

  8.  Що відбувається з білком під час денатурації?

а) Він розпадається на амінокислоти  б) Втрачає свою функцію через зміну структури  в) Стає активним  г) Синтезується в організмі

  9. Який елемент є обов'язковим компонентом амінокислот?

а) Кальцій  б) Фосфор  в) Нітроген  г) Магній

 10. Яка роль білка колагену в організмі?

а) Енергетична  б) Структурна підтримка  в) Каталіз реакцій  г) Транспорт кисню.

 11.  До яких сполук належать воски?

                     а) Білки   б) Вуглеводи  в) Ліпіди  г) Нуклеїнові кислоти

       12. Яка основна функція ліпідів у клітинах?

                     а) Енергетична  б) Транспортна  в) Захисна  г) Структурна

 

Варіант  6

  1. Який фермент розщеплює крохмаль?

а) Лактаза  б) Амілаза  в) Целлюлаза  г) Сахараза

  1. Яка з наведених сполук є олігосахаридом?

а) Сахароза  б) Крохмаль  в) Глікоген  г) Хітин

  1. У якому органі людини запасаються великі кількості глікогену?

а) Нирки  б) М'язи  в) Печінка  г) Серце

  1. Яка з молекул є структурним полісахаридом у грибах і членистоногих?

а) Крохмаль  б) Глікоген  в) Хітин  г) Целюлоза

5. Яка з цих молекул утворює двошарові мембрани клітин?

а) Стероїди  б) Фосфоліпіди  в) Жирні кислоти  г) Холестерин

6. Який з наступних білків входить у склад м’язів?

а) Глікоген  б) Актин  в) Кератин  г) Гемоглобін

7. Яка функція ферментів у клітинах?

а) Захисна  б) Каталізування реакцій  в) Запас поживних речовин  г) Захоплення кисню

8. Яка з властивостей не належить білкам?

а) Розчинність у воді  б) Здатність до каталітичної дії  в) Здатність до денатурації

 г) Нерозчинність у воді

9.  Що є продуктом розщеплення білків?

а) Глюкоза  б) Амінокислоти  в) Ліпіди  г) Моносахариди

10. Який із наступних ліпідів є найпоширенішим у клітинних мембранах?

а) Тригліцериди  б) Фосфоліпіди  в) Стероїди  г) Ліпопротеїни

11. Яка з наведених сполук є прикладом стероїдів?

а) Холестерин  б) Лецитин  в) Тригліцериди  г) Фосфоліпіди

        12. Олію з одягу можна вивести:

            а)  Водою   б) Бензолом   в) Розчином глюкози   г) Розчином оцтової кислоти.

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
6 жовтня
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку