Тести на тему " Синтетичні волокна" дають можливість виявити знання учнями класифікації волокон, їх властивостей,назву, застосування у промисловості та способи виробництва.
Тестові завдання, 11 клас (рівень стандарт)
Тема: Штучні й синтетичні волокна. Органічні сполуки і здоров’я людини.
Варіант 1:
1.Вказати формулу целюлози:
а) С6Н12О6;
б) НСОН; в)(С6Н10О5)n; г) С6Н12О7.
2Властивості поліпропіленового волокна:
а) стійкий проти дії кислот; б) не псує пліснява в) не стійкий до дії відбілювачів; г)псується легко бактеріями.
3.До синтетичних не належить волокно:
а) капрон; б) лавсан; в)ацетатне волокно; г) спандекс.
4.Установіть відповідність між назвою матеріалу та продукцією з нього:
а) мікромодал; 1. Риболовні сітки.
б)поліестер; 2. Штучне хутро;
в) полівінілхлоридне волокно; 3.Сидіння автомобілів , літаків;
г) капрон; 4. Панчохи.
5. Капрон добувають реакцією:
а)поліконденцації; б)полімеризації; в)естерифікації; г) гідратації.
6.Які волокна найменше відповідають гігієнічним вимогам:
а)віскоза; б) капрон; в) ацетатне волокно; г)поліестер.
7.Сировина , яка використовується для виробництва синтетичних волокон:
а) целюлоза; б) кам’яне вугілля; в) бавовна; г) природний газ.
8.Сировина для виробництва штучних волокон:
а) продукти переробки нафти; б)нафта; в)целюлоза; г)природний газ.
9.До штучних волокон відносять:
а) ацетатне волокно; б) віскоза; в) еластан; г) поліестер.
10.Властивості віскози:
а) не має блиску; б) гігроскопічна; в)має блиск ; г) м’яка
Варіант 2
1Властивості еластану:
а) добре зберігає форму; б)легкий; в)чутливість до дії світла; г)твердий.
2.Укажіть пептидну групу:
а) ─О─СН=N; б)─СОН ; в)─СО─NН─; г) ─СООН.
3.Установіть відповідність між полімером та класом, до якого належить його мономерна ланка:
а) целюлоза ; 1. Алкени;
б) натуральний шовк; 2.Вуглеводи;
в) каучук ; 3.Дієнові;
г) поліпропілен. 4.Амінокислоти.
4.
При нагріванні водних розчинів білків відбувається процес:
а) розклад; б) денатурація; в) крекінг; г) кристалізація.
5.Назвати матеріал, який має найкращі гігієнічні характеристики:
а) бавовна; б) капрон; в) віскоза; г)поліестер.
6.Вкажіть формулу капрону:
а) [ ─(СН2)5СО─]n; б) [─NН(СН2)4СО─]n; в) [─NН(СН2)5СО─]n; г) [─NН(СН2)2СО─]n;
7.Механічну міцність та еластичність рослинних тканин зумовлює:
а) глюкоза; б)целюлоза; в)фруктоза; г)крохмаль.
8.Кількість гідроксильних груп у структурній ланці целюлози складає:
а) 4; б)5; в)3; г)2.
9.Вуглевод, який належить до полісахаридів:
а)фруктоза; б)сахароза; в)мальтоза; г) клітковина.
10.Продуктом гідролізу целюлози є:
а) крохмаль; б)глюкоза в) мальтоза; г)сахароза.