Тестова перевірка знань до теми "Пісні про звитяжну боротьбу козаків з турецько-татарськими нападниками"

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації (тестова перевірка знань) допоможе пригадати історичні відомості про часи, змальовані в піснях; розпізнавати національних героїв, змальованих в них.; а також допоможе за найменших затрат часу у підготовці до уроку української літератури у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закріплення нового матеріалу. Тестова перевірка знань

Номер слайду 2

1. В назві пісні («Зажурилась Україна») використано:а) епітет; б) гіперболу;в) метафору; г) порівняння.2. Україна зажурилась, тому що :а) ординці забрали у полон навіть маленьких діточок;б) нічим прожити; в) не мала справжніх захисників, які б могли кинутися навздогін визволяти полонених; г) була зламана воля українського народу до боротьби.

Номер слайду 3

3. Шабля у пана-брата («Зажурилась Україна»): а) козацька; б) довга і гостра; в) закривавлена; г) відібрана у полоненого турка.4. « Ой ти станеш з шабелькою, а я з кулаками»,- так вирішили козаки-лицарі , щоб:а) не пропала їх слава; б) знищити хижого і підступного ворога; в) визволити полонених з неволі ; г) відплатити за вбитих побратимів.

Номер слайду 4

5. Від якого ворога захищали козаки Україну?а) половців; б) турків; в) ляхів; г) татар.6. Козаки із Січі вилітали, наче:а) соколи; б) яструби;в) орли;г) ворони.

Номер слайду 5

7. «Аж то військо та…….. запорізьке». На місце пропуску слід уставити епітет :а) відважне; б) незліченне; в) озброєне; г) славне. 8. Сірко виїхав з військом :а) коли почалося затемнення сонця;б) в обідню пору; в) коли туман поле вкривав; г) до схід сонця.

Номер слайду 6

9. Військо запорізьке із Січі виїжджало на шлях :а) Турецький;б) Запорізький; в) Кримський;г) битий . 10. « Та сідлайте ж ви коней, …та збирайтеся…»,- так закликав отаман козаків:а) визволяти жінок і дітей з полону;б) до хана у гості; в) знищити ворога;г) протистояти величезній навалі ординців.

Номер слайду 7

11. Сірко називав своїх козаків хлопцями- ...а) сміливцями; б) молодцями; в) запорожцями; г) захисниками.12. Пісня (« Та, ой, як крикнув же та козак Сірко») побудована у формі:а) діалогу; б) монологу; в) звертання; г) риторичного оклику.

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
31 липня 2022
Переглядів
1230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку