тези "Оцінка захворюваності дітей та підлітків м. Рава-Руська на неінфекційні захворювання"

Про матеріал

У публікації представлені тези екологічного проекту на тему"Оцінка захворюваності дітей та підлітків м. Рава-Руська на неінфекційні захворювання". Тут можна ознайомитись із статистичною оцінкою захворюваності дітей та підлітків м.Рава-Руська на неінфекційні захворювання.

Перегляд файлу

Софія Янківська

Науковий керівник: Марія Петрівна Малоїд

НВК «Рава-Руська школа-гімназія»

м. Рава-Руська Жовківського р-ну Львівської обл.

Оцінка захворюваності дітей та підлітків м. Рава-Руська на неінфекційні захворювання

Сьогодні світ вражений епідемією неінфекційних захворювань, що загрожує крахом систем охорони здоров’я в усіх країнах. Щорічно від цукрового діабету, злоякісних пухлин, серцево-судинних і хронічних респіраторних захворювань помирають 35 млн людей, і 80% цих летальних випадків припадають на країни з низьким і середнім рівнем доходу на душу населення [8].

Головними чинниками високого рівня неінфекційних захворювань є неправильне харчування, недостатня рухова активність, соціальний стрес, вживання алкоголю, наркотиків та тютюнопаління, ризикована поведінка в молодому віці, негативні екологічні фактори, недостатня обізнаність з питань репродуктивного здоров’я [3]. Так, 36% населення України палять (з них понад 58% чоловіків та 7% жінок), 20% — надмірно вживають алкогольні напої [2].

Більшість  чинників розвитку НІЗ вважаються поведінковими, а тому їхній вплив може бути значно знижений через корекцію поведінки, що найбільш ефективно в дитячому та юнацькому віці, коли ще не сформовані її стереотипи.

Методи досліджень: проблемно- пошуковий, статистичний, прогнозування.

 

Результати досліджень

1.1. Аналіз статистики захворюваності дітей міста Рава-Руська на хвороби кістково-мязових тканин

Аналізуючи статистику захворюваності дітей на хвороби кістково-м’язових тканин  м.Рава-Руська за 9 місяців 2017року зареєстровано  206 осіб (від 0 до 14 років) , що становить 7% від загальної зареєстрованих хворих. З них, 4,2%-хлопці та 2,8%-дівчата (Діаграма 1).

Діаграма 1. Хвороби кістково-мязових тканин (Діти 0-14 років)

1.2. Аналіз статистики захворюваності підлітків міста Рава-Руська на хвороби кістково-м’язових тканин

Серед підлітків, як і серед дітей до 14 років відсоток захворюваності на хвороби кістково-м’язових тканин вищий у хлопців, ніж у дівчат і становить 13,8%. Загальний відсоток хвороб кістково-м’язових тканин- 22,5% (Діаграма 2).

Показники цього виду захворювань є досить високими через малорухливий спосіб життя. Гіподинамія стає загрозою сучасного суспільства.

Діаграма 2. Хвороби кістково-м’язових тканин (підлітки)

 

1.3.  Аналіз статистики захворюваності дітей міста Рава-Руська на хвороби ендокринної системи

Ендокринна регуляція є важливим компонентом підтримки гомеостазу людського організму. Порушення роботи ендокринної системи проявляється збоєм роботи усіх систем і органів.

У цьому році зареєстровано 102 випадки (3,5%) захворюваності на хвороби ендокринної системи серед дітей до 14 років. З них 1,6% у хлопців та 1,9% у дівчат (Діаграма 3).

 

 Діаграма 3. Хвороби ендокринної системи (діти 0-14 років)

1.4. Аналіз статистики захворюваності підлітків міста Рава-Руська на хвороби ендокринної системи

Оцінка статистики по хворобах ендокринної системи серед підлітків показала, що 2,2% підлітків мають порушення ендокринної системи (1,6%-дівчат,1,6%-хлопців) (Діаграма 4).

Діаграма 4. Хвороби ендокринної системи (підлітки)

 

1.5. Аналіз статистики захворюваності дітей міста Рава-Руська на ожиріння

На сьогодні ожиріння стало хворобою цивілізації. Через малорухливий спосіб життя та неправильне харчування щорічно кількість хворих зростає. Серед дітей м. Рава-Руська хворих на ожиріння 2,3% (68 осіб) від загальної кількості хворих (1%-хлопці,1,3%-дівчата)

Діаграма 5. Ожиріння (Діти 0-14 років)

 

1.6. Аналіз статистики захворюваності підлітків міста Рава-Руська на ожиріння

Статистика хворих на ожиріння серед підлітків показує, що однаково на цю хворобу страждають хлопці і дівчата (по 1,6% відповідно) (Діаграма 6)

 

Діаграма 5. Ожиріння (підлітки)

 

Висновки

Головними чинниками високого рівня неінфекційних захворювань є неправильне харчування, недостатня рухова активність, соціальний стрес, вживання алкоголю, наркотиків та тютюнопаління, ризикована поведінка в молодому віці, негативні екологічні фактори, недостатня обізнаність з питань репродуктивного здоров’я.

Провівши аналіз статистики захворюваності дітей та підлітків міста Рава-Руська за 9 місяців 2017 року ми визначили, що:

  • Найпоширенішими НІЗ серед населення міста є ожиріння, хвороби опорно-рухового апарату та ендокринної системи.
  •  Хвороби кістково-м’язових тканин   зареєстровано у 206 осіб (від 0 до 14 років) , що становить 7% від загальної зареєстрованих хворих. З них, 4,2%-хлопці та 2,8%-дівчата.
  • Серед підлітків, як і серед дітей до 14 років відсоток захворюваності на хвороби кістково-м’язових тканин вищий у хлопців, ніж у дівчат і становить 13,8%. Загальний відсоток хвороб кістково-м’язових тканин у підлітків - 22,5%.
  • Хворобами ендокринної система страждає 102  дитини (3,5%) . З них 1,6% у хлопців та 1,9% у дівчат.
  • Оцінка статистики по хворобах ендокринної системи серед підлітків показала, що 2,2% підлітків мають порушення ендокринної системи (1,6%-дівчат,1,6%-хлопців).
  • За 9 місяців поточного року ожиріння виявлено у 2,3% (68 осіб) від загальної кількості хворих  дітей (1%-хлопці,1,3%-дівчата).
  • Статистика хворих на ожиріння серед підлітків показує, що однаково на цю хворобу страждають хлопці і дівчата (по 1,6% відповідно) .

Оскільки більшість  чинників розвитку НІЗ вважаються поведінковими, а тому їхній вплив може бути значно знижений через корекцію поведінки, що найбільш ефективно в дитячому та юнацькому віці, коли ще не сформовані її стереотипи. Тож роль системи освіти є ключовою, оскільки вона охоплює 19%, а враховуючи батьків учнів – 39%, населення України

 

Пропозиції

- розробка ефективної програми зміцнення здоров’я у школах та запровадження здоров’язбережувальних технологій навчання;

- створення сприятливого для здоров’я шкільного середовища за участю педагогічного колективу, медичних працівників, учнів і батьків;

-  розробка та апробація моделі шкільної служби здоров’я.

- вирішити питання, що виходять за межі охорони здоров'я і впливають на боротьбу з НІЗ (оцінка впливу соціально-економічного розвитку).

 Література 

1.Вялков А.И. Н.А. Семашко - основоположник профилактического направления в отечественном здравоохранении // Общественно ездоровье и профилактика заболеваний. - 2007. - № 1. - С. 3-10.

2.Комаров Ю.М. Высокая смертность   причина депопуляции // Профилактика заболеваний и укрепление здоровья. - 2007. - № 5. - С. 4-7.

3.Стратегия предупреждения хронических заболеваний в Европе. - Копенгаген: ЕРБ ВОЗ, 2005. - 64 с.

4.Стратегия профилактики и контроля неинфекционных заболеваний и травматизма в Российской Федерации (проект), Москва, 2008 г. // Профилактика заболеваний и укрепление здоровья. - 2008. - № 4. - С. 9-19.

5.Чепелевська Л.А., Баторшина Г.І., Любінець О.В., Ніжинська О.О. Прогнозні оцінки смертності населення України // Україна. Здоров'я нації. - 2007. - № 1. - С. 59-63.

 

6.A strategy to prevent chronic disease in Europe. A focus on public healthaction. The CINDI vision. WHO, 2004. - 41 p.

7.Levington S. The importanc eof cholesterol, blood pressure and smoking for coronary heart disease // Eur. Heart J. - 2003. - Vol. 24. - P. 1703-1704.

8.The Osaka Declaration Health, Economics and Political Action: Stemming the Global Tide of Cardiovascular Disease. The 4th International Heart Health Conference. - Osaka, Japan, 2001. - P. 11-38.

doc
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
2 липня 2018
Переглядів
1239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку