ТИПИ СПРИЙНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. АКТИВНЕ СЛУХАННЯ. ПРИЙОМИ ДЛЯ КРАЩОГО ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ. ПІДГОТОВКА ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Про матеріал
Формувати уявлення про основні типи сприйняття інформації; ознайомити з методами, які полегшують запам'ятовування (мнемонічними прийомами), і способами зниження емоційного напруження напередодні контрольної роботи; розвивати життєві навички активного слухання й позитивного мислення; виховувати прагнення вести здоровий спосіб життя.
Перегляд файлу

Тема. ТИПИ СПРИЙНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. АКТИВНЕ СЛУХАННЯ. ПРИЙОМИ ДЛЯ КРАЩОГО ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ.  ПІДГОТОВКА ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Мета: формувати уявлення про основні типи сприйняття інформації; ознайомити з методами, які полегшують запам'ятовування (мнемонічними прийомами), і способами зниження емоційного напруження напередодні контрольної роботи; розвивати життєві навички активного слухання й позитивного мислення; виховувати прагнення вести здоровий спосіб життя.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: картки для розвивальних вправ, аркуші паперу формату А4, підручники, зошити.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

►► Привітання. Релаксація

Сядьте зручно. Розслабтеся. Заплющте очі. Уявіть, що навколо багато різних людей. Кожен розповідає про свою унікальність. Ти розумієш, що неповторний, у тебе, як і в інших, багато чудових якостей. Ти усміхаєшся, бо любиш себе; усміхаєшся всім людям, які оточують тебе. Посилаєш їм свою любов. Повертаємося на урок. Розплющуємо очі. З усмішкою та любов’ю дивимося на оточуючий світ.

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ  

  1. Перевірка домашнього завдання. Вправа «Мікрофон»

Діти висловлюють думки щодо почутого запитання: «Навіщо потрібен предмет (наприклад, математика), якщо немає особливих здібностей до нього? »

  1. Які органи чуттів допомагають вам опанувати новий матеріал? (Очі, вуха, ніс, язик, шкіра) Як саме?

 

III. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Ознайомлення з поняттям «сприйняття»

Сприйняття (сприймання) - це психічний процес цілісного відображення предметів і явищ дійсності, ситуацій і подій за безпосереднього впливу на органи чуття.

Залежно від переважної ролі того чи іншого аналізатора сприйняття може бути:

  •                 зорове (розглядання скульптури, картини тощо);
  •                 слухове (слухання оповідання, концерту тощо);
  •                 дотикове (обмацування, доторкування).

Сприймають, зазвичай, за допомогою низки аналізаторів, що взаємодіють між собою. Як приклад, можна назвати дотикове сприйняття, у якому беруть участь дотиковий і кінестетичний аналізатори. Навіть процес зорового сприйняття, коли відповідний аналізатор є провідним, потребує участі рухового аналізатора, без якого неможливі рухи очей. Те саме можна сказати про слухове сприйняття, у якому, крім слухового аналізатора, що є основним, великого значення набуває кінестетичний аналізатор.

Різні види сприйняття майже не бувають у чистому вигляді, здебільшого вони групуються одне з одним. Наприклад, сприйняття кінофільму має зоровий і слуховий характер, бо глядач сприймає кадри, що проходять перед його очима на екрані, і розмову, і музику, із яких складена звукова частина картини. Включений у цей процес і руховий аналізатор, який бере участь у сприйманні мови й музики. Перевагу того чи іншого аналізатора в сприйманні визначають за характером самого об’єкта: глядач, слухач, діяч.

2 . Експеримент

— Заплющте очі. Уявіть собі море. Які образи виникли? У якій послідовності виникали відчуття? Спочатку побачив картинку, почув плескіт хвиль чи відчув, як вони торкаються тебе?

Висновок. Якщо побачив картинку - ти «глядач», твій головний вид сприйняття - зоровий; якщо почув плескіт хвиль - «слухач», твій головний вид сприйняття - слуховий, якщо відчув, як хвилі торкаються тебе, - «діяч», твій головний вид сприйняття - дотиковий.

Обговорення: діти аналізують свої спостереження і роблять висновки.

Незалежно від того, які канали сприйняття є головними, людина отримує інформацію всіма можливими способами. Тому важливо для кожного розвивати, наприклад, навички слухання, особливо активного.

  1. Гра «Зіпсований телефон»

Правила: діти шикуються в колону. Учитель показує першому учневі малюнок. Він має «на вушко» пояснити сусідові зміст зображення, а той - далі «ланцюжком» передати зміст. Перепитувати не можна. Останній почуте вимовляє вголос.

Установка: перед початком учитель пропонує всім зосередитися.

У кінці гри варто обговорити, що найбільше заважало передавати інформацію.

Висновок: заборона на можливість перепитування.

4 . Інформаційний блок

Установка перед слуханням: спробуйте зосередитися, знайдіть для себе щось цікаве.

Процес слухання непростий. Він складений із трьох етапів: зосередитися, зрозуміти, запам’ятати.

Зосередитися - бути уважним і не звертати увагу на те, що заважає слухати.

Зрозуміти - правильно розшифрувати інформацію, за необхідністю перепитати те, що незрозуміло.

Запам’ятати - зберегти інформацію у пам’яті.

Перефраз - переказування своїми словами почутого, щоб попередити непорозуміння.

Пам’ять - психічний процес, який полягає в закріпленні, збереженні та наступному відтворенні інформації оточуючого світу, минулого досвіду.

Обговорення

Чи все було зрозумілим? Що означає слово «перефраз»? Запитайте в мене про щось із почутого, використовуючи перефраз. Починайте зі слів «Якщо я правильно вас зрозумів, ...»

  1. Тест на визначення індивідуальних особливостей пам'яті учнів

Умова проведення: тиша, увага, інтерес.

Прочитайте 10 запропонованих слів: море, книга, поле, осінь, театр, голуб, війна, наука, сонце, герой.

 

Запам’ятайте й запишіть на папері в довільному порядку якомога більше з них.

Висновок: якщо ви запам’ятали хоча б 7 слів із 10, то у вас дуже хороша пам’ять. Якщо менше, пам’ять треба тренувати.

6 . Проблемне запитання «Як тренувати пам'ять?»

Діти разом із учителем складають «асоціативний кущ»:

  •                 кумедне повернення в минуле;
  •                 яскраве враження;
  •                 розвиток уяви й образного мислення;
  •                 рідкісні, дивні, незвичайні враження запам’ятовують краще, ніж звичні, що часто зустрічаємо;
  •                 цікавитись інформацією;
  •                 «повторення — мати навчання» (Дейл Карнегі називає повторення «другим законом пам’яті».);
  •                 складання образів (асоціацій) до інформації;
  •                 уведення до харчового раціону риби й горіхів;
  •                 розв’язування кросвордів;
  •                 мнемотехніка, що включає запам’ятовування асоціаціями;

(Потрібно запам’ятати дату - спробуй пригадати, що вона означає для тебе особисто. Може, це день народження тітки? Чи цього дня ти вперше щось зробив або кудись з’їздив? Раптом ця дата нагадує чийсь номер телефону? Однак не слід спеціально вишукувати родинні свята, бо на тестуванні доведеться згадувати ще і їх.

Потрібно запам’ятати формулу - спробуйте прочитати її як слово чи придумайте до кожної літери формули який-небудь вираз і складіть смішну конструкцію, яка триматиметься в голові. Чим смішнішою буде асоціація, тим легше її запам’ятати.)

  • написання шпаргалок (Можна писати шпаргалки! Під час їх написання матеріал повторно опрацьовують. Але користуватися ними або навіть просто приносити із собою на тестування не варто: коли вона лежить у кишені - голова працює погано, коли її залишили вдома - голова включена в активну роботу. Отже, краще написати шпаргалку й залишити її вдома.) тощо.

►► Цікавинки (нетрадиційні способи покращення пам'яті)

Зарядка

Із самого дитинства нам кажуть, що зарядка дуже корисна, і виконувати вранішні вправи просто необхідно. Якщо Ви до цих пір не робите зарядку, саме час подумати про те, щоб почати виконувати вправи. Це потрібно не тільки для фізичного здоров’я, але й для психічного. Фізичні вправи позитивно впливають на настрій, покращують пам’ять.

І це не вигадка, а результати дослідження медиків одразу декількох країн. Крім того, людям середнього і старшого віку (та й не тільки їм) не варто аж надто захоплюватися калорійними продуктами - це може не найкраще вплинути на пам’ять.

Кофеїн

Так-так, цю речовину теж відносять до стимуляторів пам’яті. Таким чином, чашка кави вранці - це не тільки смачно, але й корисно. Зрозуміло, що каву не рекомендовано тим, хто має проблеми із серцем, крім того, кавою не можна зловживати, випиваючи багато чашок на день. Але кофеїн, - і це доведено, - покращує короткотривалу пам’ять, перешкоджає погіршенню процесу запам’ятовування в середньому і старшому віці. Крім того, кофеїн навіть може бути одним із засобів боротьби із утратою пам’яті в разі хвороби Альцгеймера.

Жувальна гумка

Вірите ви в це чи ні, але доведено, що жувальна гумка - точніше, сам процес жування, - покращує пам’ять. Принаймні, результати двох серйозних медичних досліджень показують саме це. В експерименті брали участь добровольці, яких розділили на дві команди: перша обходилася без жувальної гумки, другу команду забезпечували жуйкою в необмежених кількостях. До початку дослідження вчені виконали ряд тестів, мета яких - дізнатися про особливості пам’яті учасників експерименту. Через деякий час діагностику було проведено повторно. Виявилося, що в тих, хто жував гумку, пам’ять дещо краща, ніж у тих, хто обходився без неї.

Денний сон

Так, медики запевняють, що денний сон покращує загальне самопочуття, включаючи нормалізацію роботи мозку. Якщо регулярно дрімати вдень (не півдня спати, а дрімати півгодинки - годинку), то, як стверджують лікарі, пам’ять істотно покращиться.

7.Оздоровлювальна вправа

Учні імітують сюжет вірша рухами.

Лину-плину на човні, легко й весело мені.

Ледве вдарю я веслом, хвиля піниться сріблом.

Ледве човна новерну - любо глянуть в глибину.

Верби й лози чарівні все колишуться на дні.

Лину-плину на човні. стали верби в стороні.

Ледве вітами хитнуть. цвітом дивним зацвітуть.

Ледве листом затремтять - тихо квіти облетять,

Легкі, ніжні і ясні, тонуть, тануть в глибині.

Іван Коваленко

 

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ Й УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО

  1. Перевірка домашнього завдання

«Мій секрет міцного запам'ятовування вірша»

Діти називають свої способи (секрети). Учитель доповнює інформацію щодо кращого запам’ятовування матеріалу.

Для успішного вивчення напам’ять необхідна насамперед внутрішня настанова на місце засвоєння. Матеріал потрібно добре осмислити й зрозуміти, установити значення незрозумілих слів.

Велике значення має повторення, причому необхідно розподіляти його в часі: повторити 2-3 рази поспіль, а після перерви знову зробити це декілька разів. Такий спосіб не тільки скорочує зусилля школяра (потрібно менше повторів), але й збільшує міцність запам’ятовування.

2. Складання правил полегшення запам'ятовування

І варіант

Картка для копіювання

Загальними правилами полегшення запам’ятовування є такі:

1) матеріал, що треба засвоїти напам’ять (наприклад, винятки в граматиці), краще завчати ввечері, перед сном;

2) після кожного читання або прослуховування матеріалу необхідно намагатися згадати все, що тільки можливо, потім знову прослухати (прочитати) і знову згадати. І робити так, доки не вдасться згадати все, нічого не пропустивши;

3) матеріал треба розподілити на дві частини: головне й другорядне, у підручниках для цього застосовують виділення розміром і кольором шрифту;

4) щоб засвоїти матеріал, його потрібно прочитати, наприклад, 6 разів, але не швидко: краще прочитати 2 рази, через деякий час - іще 2 рази, потім ще 2 рази, тобто не намагатись вивчити матеріал одразу. Доцільно розподіляти повторення хоча б на два дні;

5) під час вивчення матеріалу з усіх предметів важливо вміти вільно читати великі обсяги матеріалу. Учень, який не навчився швидко читати, повторює про себе кожне слово й витрачає набагато більше часу;

6) дуже важливо розподіляти матеріал за ступенем знайомості: що учень знає добре, а що - зовсім не знає. Найкращий спосіб самоперевірки при цьому - придумати свій приклад або завдання до цього матеріалу;

7) необхідно мати запас різних методів роботи, поступово розширюючи їх арсенал, а не сподіватися на один-два прийоми.             

І варіант

Картка для копіювання

Як надовго запам’ятати навчальний матеріал?

Поради для учнів

♦ Виділяй, співвіднось і групуй матеріал - хто добре усвідомлює, той якісно запам’ятовує і довго пам’ятає.

♦ Якщо отримав завдання у вівторок, а відповідати потрібно в п’ятницю, не чекай четверга - вивчи одразу, а напередодні тільки повтори.

♦ Завчай і повторюй невеличкі уривки ще до того, як почав матеріал забувати.

♦ Коли вчиш, записуй, малюй схеми, діаграми, таблиці - наочність краще запам’ятовувати.

♦ Якомога швидше, не чекаючи повного завчання, намагайся відтворити матеріал, закривши книгу.

♦ Після математики вчи читання, після української мови - інші предмети: пам’ять любить різноманітність.

♦ Усе, що хочеш пам’ятати, - уявляй! (Не уявляю - не пам’ятаю)

З. Робота в групах

Учні об’єднуються в 4 групи («під», «го», «тов», «ка»). За підручником готують і демонструють, що треба робити для зменшення хвилювання перед контрольною роботою.

I  група - за кілька днів до неї,

II група - напередодні контрольної роботи,

III група - під час її виконання,

IV група - після контрольної роботи.

V.ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

І рівень. Опрацювати статті в підручнику.

II рівень. Виконати завдання «Потренуйся».

III рівень. Творча робота: придумати казку, де головний персонаж - контрольна робота - це жива істота, яка наснилась учневі й дала йому важливі поради.

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

1 . Обговорення змісту притчі «Усе проходить»

ПРИТЧА «УСЕ ПРОХОДИТЬ»

Соломон зробив напис на персні. Ця прикраса потрапила до персидського царя. Одного разу, коли його армію розбили вороги, і він залишився без війська, переможений, владика зняв перстень із пальця, прочитав напис «Усе проходить». «Ти нерозумний, Соломоне», сказав переможений завойовник і хотів викинути перстень у воду. Аж глянув на нього – а там ще є один напис «Ні,Соломоне, ти розумний»,- подумав цар. Він став веселішим, засміявся, прочитавши другий напис «І це пройде».

Пам’ятайте: усе проходить.

- Як і коли ви зможете скористатися цією порадою?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Марчук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чубич Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
15 січня 2019
Переглядів
6243
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку