Типи угруповувань за Лоренцом: просте пояснення

Про матеріал
Це відео буде корисне для учнів 7 класів по темі типи угруповуваль за Лоренцом У цьому відео ви дізнаєтеся про типи угруповувань за Лоренцом, Ми розглянемо: Що таке типи угруповувань за Лоренцом. Як особливості мають 4 типи угруповувань за Лоренцом, І не лише Підписуйтесь на наш канал, щоб отримати більше інформативних відео про аналіз даних! Покликання на відое створене на основі презентації : https://youtu.be/bGQFCopBXXQ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи угруповань тварин за К. Лоренцем

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Способи життя тварин. Груповий спосіб життя. 2) Одиночний і сімейний спосіб життя.

Номер слайду 4

Скупчення. Скупчення є простою сукупністю тварин, які зібралися в одному місці. Вони не утворюють навіть примітивної спільноти й не розрізняють «своїх» та «чужих».

Номер слайду 5

Угруповання тварин — це такий тип взаємовідносин, за якого особини утворюють стабільні групи, що займають та захищають певну територію. Ознаки тваринних угруповань: постійний обмін інформацією між особинами угруповання; підтримання відносно сталих відносин в угрупованні; схрещування переважно між особинами певного угруповання.

Номер слайду 6

Біологічні переваги групового способу життя: полегшується пошук корму, забезпечується захист від ворогів, у риб та птахів менше енергії витрачається на переміщення у просторі, оскільки основну роботу — подолання опору води чи повітря — виконують більш сильні тварини, що рухаються попереду

Номер слайду 7

Конрад Лоренц (Konrad Lorenz) автрійський етолог і лауреат Нобелівської премії довів, що всі угруповання тварин можна розділити на дві групи. Персоніфіковані Анонімні

Номер слайду 8

Анонімні угруповання. Ознаки анонімних угруповань1. Відсутність складної структури взаємовідносин між окремими особинами:а) немає ні вожаків, ні тих, хто за ними йде;б) особини «незнайомі» одна з одною персонально.2. Дуже згуртовані угруповання.3. Члени угруповання погоджено реагують на сигнали, які мають для них життєво важливе значення.

Номер слайду 9

Види анонімних угруповань:відкриті, у яких особини не проявляють агресії до «чужаків» — особин свого виду, але з інших анонімних угруповань, що тимчасово приєднуються до них; закриті, у яких особини проявляють агресію до таких «чужаків».

Номер слайду 10

Косяк - це група риб, які плавають разом. Косяки риб можуть бути дуже великими і налічувати тисячі особин.

Номер слайду 11

Персоніфіковані (особистісні) угруповання. Ознаки персоніфікованих угруповань1. Мають упорядковану структуру:а) можливий розподіл ролей:• один домінує над усіма (лідерство);• один домінує над усіма, другий домінує над усіма, крім першого, і т. д (ієрархія — підпорядкованість нижчого вищому);б) кожний член «знає» всіх інших «персонально» («в обличчя»).2. Стабільні, переважно замкнені, що ґрунтуються на стійких взаємовідносинах.3. Турбота старших особин про цілісність угруповання та безпеку його членів.

Номер слайду 12

Колонії — це групові поселення осілих тварин, які можуть існувати тривалий час або створюватися на період розмноження, як у птахів (гуси, граки, гагари, чайки та ін.).

Номер слайду 13

Тварини котрі живуть колоніями. Мурахи. Бджоли Терміти. Оси. Гніздуючі птахи. Морські леви. Дельфіни

Номер слайду 14

Зграї — це тимчасові об’єднання тварин, які проявляють біологічно корисну організованість дій. Зграї полегшують виконання таких функцій у житті виду, як: здобування їжі, захист від ворогів, міграції. Зграйність найбільше поширена серед риб і птахів, у ссавців (багатьох собачих).

Номер слайду 15

Сім'я: Цей тип угруповання характеризується тим, що тварини живуть разом невеликими групами і мають стійкі зв'язки один з одним. Сім'ї зазвичай складаються з батьків та їх дитинчат.

Номер слайду 16

Стада — це триваліші й постійніші об’єднання тварин порівняно зі зграям. Тут здійснюються всі основні функції життя виду: добування корму, захист від хижаків, міграції, розмноження, виховання молодняку тощо. В основі групової поведінки тварин у стадах лежать взаємини домінування–підпорядкування, засновані на індивідуальних відмінностях між особинами.

Номер слайду 17

Теорія Лоренца є упрощеною моделлю соціальної організації тварин. У природі існує багато видів тварин, які не повністю відповідають критеріям жодного з чотирьох типів угруповань Лоренца.

Номер слайду 18

Прайд:  Цей тип угруповання характеризується тим, що тварини живуть разом групами середнього розміру і мають чітку соціальну ієрархію. Прайд зазвичай очолює домінантний самець, або самка.

Номер слайду 19

Характеристика: Групи тварин середнього розміру. Чітка соціальна ієрархія. Стійкі зв'язки між особинами. Відмінності від стада: Розмір групи: Стада зазвичай більші за прайди. Соціальна ієрархія: Прайди мають чітку соціальну ієрархію, якої немає в стадах. Стійкість зв'язків: Прайди мають стійкі зв'язки між особинами, які не характерні для стад.

Номер слайду 20

Табун - це група коней, які живуть разом. Табуни коней зазвичай очолює домінантний жеребець.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!Покликання на відеhttps://youtu.be/b. GQFCop. BXXQ

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
12 квітня
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку