Точка рівновіддалена від вершин або сторін багатокутника. Розв'язування вправ.

Про матеріал
Презентація до уроку. Розв'язування прикладних задач, тестування , робота в групах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ : Точка рівновіддалена від сторін та від вершин многокутника Розв'язування задач

Номер слайду 2

МЕТА : формування вмінь застосовувати властивість точки, рівновіддаленої від сторін або вершин многокутника, до розв'язування задач.

Номер слайду 3

ТЕСТ ( з самоперевіркою) Продовжте речення. Оберіть правильну відповідь . Складіть слово.

Номер слайду 4

1. Пряму називають перпендикулярною до площини , якщо П ) вона перпендикулярна до будь-якої прямої , що лежить у цій площині;А ) вона лежить у перпендикулярній площині до даної;С ) вона перпендикулярна до якої небудь прямої , що лежить у цій площині;Н ) вона перпендикулярна тільки до однієї прямої , що лежить у цій площині;

Номер слайду 5

2. Як називається відрізок АС на рисунку ? П ) перпендикуляр до площини;А ) проєкція похилої на площину;С ) похила до площини ;Н ) основа похилої. ВСАα

Номер слайду 6

3. Якщо точка, що не лежить у площині многокутника, рівновіддалена від вершин многокутника, то Д ) основа перпендикуляра, опущеного з цієї точки до площини є центром вписаного кола у цей многокутник;У ) перпендикуляр, опущений з цієї точки до площини є радіусом описаного кола навколо цього многокутника;С ) перпендикуляр, опущений з цієї точки до площини є центром описаного кола навколо цього многокутника;Н ) основа перпендикуляра, опущеного з цієї точки до площини є центром описаного кола навколо цього многокутника.

Номер слайду 7

4. Якщо точка, що не належить площині многокутника, рівновіддалена від сторін многокутника, то. Д ) основа перпендикуляра, опущеного з цієї точки до площини є центром вписаного кола у цей многокутник;У ) перпендикуляр, опущений з цієї точки до площини є радіусом описаного кола навколо цього многокутника;С ) перпендикуляр, опущений з цієї точки до площини є центром описаного кола навколо цього многокутника;Н ) основа перпендикуляра, опущеного з цієї точки до площини є центром описаного кола навколо цього многокутника.

Номер слайду 8

5. Якщо пряма перетинає площину й не перпендикулярна до неї , то кут між такою прямою і площиною називають П ) двогранним кутом;у ) кут між прямою та її проєкцією на площину;С ) кут між прямою та перпендикуляром до площини;Н ) кут між перпендикуляром та проєкцією прямої на площину.

Номер слайду 9

6. Якщо пряма, яка належить площині перпендикулярна до проєкції похилої, то П ) вона перпендикулярна до будь-якої прямої , що лежить у цій площині;А ) вона лежить у перпендикулярній площині до даної;С ) вона перпендикулярна і до самої похилої ;Н ) вона перпендикулярна тільки до однієї прямої , що лежить у цій площині;

Номер слайду 10

1. Пряму називають перпендикулярною до площини , якщо. П ) вона перпендикулярна до будь-якої прямої , що лежить у цій площині;2. Як називається відрізок АС на рисунку ? А ) проєкція похилої на площину;3. Якщо точка, що не лежить у площині многокутника, рівновіддалена від вершин многокутника, то. Н ) основа перпендикуляра, опущеного з цієї точки до площини многокутника є центром описаного кола навколо цього многокутника.4. Якщо точка, що не належить площині многокутника, рівновіддалена від сторін многокутника, то. Д )основа перпендикуляра, опущеного з цієї точки до площини многокутника є центром вписаного кола у цей многокутник;5. Якщо пряма перетинає площину й не перпендикулярна до неї , то кут між такою прямою і площиною називають у ) кут між прямою та її проєкцією на площину;6. Якщо пряма, яка належить площині перпендикулярна до проєкції похилої, то С ) вона перпендикулярна і до самої похилої .

Номер слайду 11

ПАНДУС -це суцільна похила площина, завдяки якій маломобільні групи населення можуть самостійно подолати перепади висот на своєму шляху. Тож будь-які сходи (або інші бар’єри) мають дублюватися пандусом. Яким має бути пандус?Кут нахилу пандуса має бути 3-5 градусів. Ширина пандуса від 1,2-2 м. Співвідношення висоти перепаду до довжини пандуса — 1:20 (допускається 1:12 —(менше 5 градусів)). А якщо висота не вища 20 см, тоді допускається 1:10.

Номер слайду 12

ЗАДАЧА 1. Яку довжину ділянки потрібно виділити під пандус , якщо довжина сходів по зовнішній нижній частині дорівнює 1,5 м , а по похилій частині - 1,7 м ?Співвідношення висоти перепаду до довжини пандуса 1:12 (менше 5 градусів).

Номер слайду 13

АОВСДано: АО –перпендикуляр, АВ, АС- похилі, ВО, СО – їх проєкції відповідно. АВ=1,7м, ВО= 1,5м, АО: СО = 1:12. Знайти ОС.

Номер слайду 14

РОБОТА В ГРУПАХ ЗАДАЧА 1. Точка М знаходиться на відстані 13 см від кожної вершини прямокутного трикутника, але не належить площині цього трикутника. Знайдіть відстань від цієї точки до площини трикутника, якщо його катети дорівнюють 6 см та 8 см. ЗАДАЧА 2. Точка М рівновіддалена від кожної вершини прямокутника, сторони якого дорівнюють 6 см та 8 см, але не належить площині цього прямокутника. Знайдіть відстань від цієї точки до вершин прямокутника, якщо відстань від цієї точки до площини 12см. ЗАДАЧА 3. Точка М знаходиться на відстані 10 см від кожної сторони квадрата, але не належить його площині. Знайдіть відстань від цієї точки до площини квадрата, сторона якого дорівнює 16 см. ЗАДАЧА 4. Точка М знаходиться на відстані 13 см від кожної сторони рівностороннього трикутника, але не належить площині цього трикутника. Знайдіть відстань від цієї точки до площини трикутника, якщо сторона 𝟏𝟎√𝟑 см. 

Номер слайду 15

Підсумок уроку Де знаходиться основа перпендикуляра, якщо точка рівновіддалена від сторін многокутника?Де знаходиться основа перпендикуляра, якщо точка рівновіддалена від вершин многокутника?Де знаходиться центр описаного кола навколо прямокутного трикутника; рівностороннього трикутника, прямокутника ?Де знаходиться центр вписаного кола у прямокутний трикутник; ріносторонній трикутник; квадрат?

Номер слайду 16

Домашнє завдання Повторити конспект, формули радіусів вписаних та описаних кіл. Виконати №№ 35.19,36.17

pptx
Пов’язані теми
Геометрія, Презентації
Додано
2 березня
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку