Толерантність людини – найважливіша умова миру і злагоди в сім`ї, колективі, суспільстві

Про матеріал
Мета: розкрити поняття «толерантність», показати певні рівні толерантної людини; розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати, приймати рішення, обирати правильну позицію; виховувати спостережливість, уважність до інших людей; виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі; сприяти формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок; виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість.
Перегляд файлу

Дата 17.11.2017

Тема відкритого заходу: «Толерантність людини – найважливіша умова миру і злагоди в сім`ї, колективі, суспільстві»

Мета: розкрити поняття «толерантність», показати певні рівні толерантної людини; розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати, приймати рішення, обирати правильну позицію; виховувати спостережливість, уважність до інших людей; виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі; сприяти формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок; виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість. 

Обладнання: вирізки з журналів з портретами людей різних країн світу, глобус, географічна карта світу, плакат « Дерево толерантності», проектор, колонки, аудіо та відеотека.

Хід заходу

Андрій Вітаємо гостей нашого заходу! Наша зустріч присвячена тому, щоб вчитися жити разом, приймаючи один одного такими, які ми є, вчитися розуміти один одного. Адже людські стосунки нерідко спричиняють проблеми: непорозуміння, суперечки, конфлікти. Щоб запобігти цьому, треба навчитися знаходити спільну мову з різними людьми. Тому тема нашого заходу «Толерантність людини – найважливіша умова миру і злагоди в сім`ї, колективі, суспільстві». Звичайно, слово толерантність можна і не знати, але в сучасному світі, де вам належить жити, ви ще не раз почуєте його. У житті людина спілкується з представниками різних національностей, культур, конфесій, соціальних верств, тому важливо навчитися поважати культурні цінності як свого народу, так і представників іншої культури та релігії.

 

Настя: Зараз толерантність розуміють як пошану і визнання рівності, відмову від домінування і насильства, визнання думки інших відповідно до своїх думок і поглядів. Отже, толерантність перш за все ставить за мету сприймання людей такими, якими вони є, і взаємодію з ними на основі згоди. У різних країнах визначення різні. Діти, а як ви думаєте, яке слово є ключовим для поняття толерантність? Звичайно, це слово терпимість.

 

Оля Набирає оберти третє тисячоліття. Прогрес невблаганно рухається вперед. Техніка прийшла на службу людині.Здавалося б, життя повинне стати розмірене, спокійніше. Але ми все частіше і частіше чуємо слова: біженець, жертва насильства.

Останніми роками спостерігається катастрофічне зростання всіляких форм асоціальної поведінки. У сьогоднішньому суспільстві відбувається активне зростання агресивності, розширення зон конфліктів. Росте кількість антигромадських молодіжних організацій, що залучають молодь до екстремістських угрупувань. Люди перестають бути терпимими!

 

Андрій    16 листопада жителі багатьох країн світу відзначають Міжнародний день толерантності або День терпимості. Це свято було засноване в 1996 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. День терпимості присвячений дотриманню прийнятої у 1995 році Декларації терпимості.

 

Настя. Його мета полягає у визнанні, повазі та дотриманні прав і свобод усіх людей, їх вчинків без розрізнення соціальних, релігійних, етнічних і інших особливостей.  А також ціннісне ставлення до природи та живих істот. Толерантність - це те, що спричиняє досягнення гармонії, сприяє переходу від культури війни до культури миру.

 

Оля: Саме сьогодні толерантність – яскравий показник ступеню демократичності кожної держави й одна з умов її розвитку.

 

Андрій Для того, щоб досягти успіху у власномужитті, не витрачати сил на конфлікти, “побутові війни”, кожному доцільно сформувати у собі толерантність, як рису характеру. Для цього необхідно:

  • бути готовими до того, що всі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні;
  • навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається;

 

Настя цінувати в кожнійлюдині особистість і поважати її думки, почуття, переконання незалежно від того, чи збігаються вони з нашими;

  • зберігати“власне обличчя, знайти себе і за будь-яких обставин залишатися собою.

 

20171117_132731.jpg

 

Оля Надзвичайно важливою є міжнародна толерантність, що проявляється між державами народами, націями.

 

Андрій Україна стає більш відкритою для всього світу, а це вимагає готовності українського суспільства до сприйняття європейських цінностей, розуміння та поваги розмаїття культур, поглядів та форм вираження і проявів людської індивідуальності.

 

Настя: Саме від цього залежать процеси розвитку демократії та становлення громадянського суспільства в нашій країні. Які ж риси повинна мати толерантна людина?

Гра  «Асоціативний ряд»  Давайте спробуємо на кожну літеру слова толерантність назвати рису характеру, притаманну толерантній людині.  (На дошці записане у стовпчик слово толерантність, учні по черзі називають риси характеру і виходять записують їх)
Т – терплячий, товариський, тактовний.
О – обережний, об'єктивний, оригінальний, особливий.
Л – лояльний, лагідний, легкий у спілкуванні.
Е – енергійний, елегантний, ефективний.
Р – рівний, розсудливий, рівнозначний, рівноправний.
А – активний, акуратний, авторитетний.
Н – надійний, найдорожчий.
Т – терплячий.
Н – необхідний людям, ніжний, незалежний.
І – інтелігентний, ідеальний, ідейний.
С – співпереживаючий, співчуваючий, сприймаючий свободу думок і дій іншого, страждаючий.
Т – тактовний, товариський.     Ь.  

Оля  Молодці! Ви гарно впоралися із завданням! А тепер Ми пропонуємо Вам переглянути відео з корисними підказками: «Як саме бути толерантним» 10 хв. 35с.

Андрій Друзі, Вам сподобалося? Отже, Які якості повинна мати толерантна сім`я, ваша сім’я? Продовжте фразу «У моїй сім’ї.».

Учень. «У моїй сім’ї.»

   усі терпимі і терплячі;

   здорові, добрі, люблячі;

   поважають, розуміють, підтримують один одного;

   оточують один одного турботою;

   уважні, чуйні, цікавляться планами і турботами один одного;

   успішні, незалежні, щасливі.

 

Настя А Толерантне село? Чим же повинне відрізнятися наше село? Закінчіть фразу «У моєму селі.».

   перехожі доброзичливі, увічливі;

   вулиці, двори і парки чисті, доглянуті;

   річка і повітря чисті, природа здорова;

   школа простора, світла;

   учителі розумні, добрі, справедливі, обізнані.

 

Оля  Толерантна країна. Продовжте фразу «У моїй країні.».

Учень. «У моїй країні.»

   влада справедлива, професійна, відповідальна, така, що піклується про своїх громадян;

   усі громадяни – патріоти своєї країни, вільні, поважають права свої та інших, цінують добрі стосунки, мир і повагу, право кожного бути самим собою;

   країна співпрацює з іншими країнами світу, зберігаючи мир і дружбу у всьому світі.

 

Настя    Вправа «Чим ми схожі?»

Вчитель пропонує учням знайти спільні риси з товаришем. Наприклад: «Вийдіть, будь ласка до мене, ті, в кого у нас з Вами однаковий колір волосся (або ми схожі тим, що живемо на Землі, або ми одного росту і т.д.). Всі виходить і запрошують вийти кого-небудь таким же чином. Гра продовжується до тих пір, поки всі учасники не опиняться в колі. Тепер попрошу усіх в колі стати дуже щільно один до одного, покладіть руки один одному на плечі, підніміть праву ногу і витягніть її до центра кола. По моїй команді усі робимо крок усередину і хором весело скажемо: «Якщо кожен один до одного буде терпимий, то разом ми зробимо толерантним наш світ!». Коло миру під пісню «Миру нам сьогодні треба»

 

20171117_134405.jpg

 

Оля    Ми більше отримаємо, чим віддамо, якщо частіше згадуватимемо про те, що нас об’єднує, про те, що людина стає Людиною тільки завдяки іншій людині.


 

Андрій Наша школа – це велика сім’я. І хотілося б, щоб в нашій сім’ї завжди панували повага, взаєморозуміння і не було сварок. А що ж для цього треба? Ми з вами спробуємо «виростити» дерево толерантності, на листочках якого ми залишимо свої побажання і малюнки. Візьміть листочки і напишіть на них, що потрібно зробити, щоб власна сім`я, наш клас, наша школа, наше село стали планетою Толерантності. Потім листочки з написами і малюнками прикріпіть на наше дерево Толерантності.

(Учні виконують завдання учителя  під музику Наталії Май «Даруй  добро!».


20171117_134737.jpg

 

Настя  Нехай кожен з нас і в цілому наш клас, наша школа, наше село і наша Україна завжди будуть островами толерантності для усіх жителів великої планети Земля.

 

Оля   Музика, поезія є засобами, які сприяють поширенню головного повідомлення на планеті: всі ми повинні жити в мирі й любові, тоді світ дійсно стане чудовим!  Виступ учнів з піснею «Не смійся з мене!» (караоке)

  

Андрій Все залежить від нас, толерантність починається з повсякденного життя. Лише толерантні і доброзичливі люди можуть побудувати щасливу сім`ю, мирний колектив та демократичну, процвітаючу державу.

Дякуємо Вам за увагу! До нових зустрічей!

 

docx
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
1538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку