ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ В УКРАЇНІ.ЗИМОВІ СВЯТА. 25 грудня— РІЗДВО ХРИСТОВЕ. КОЛЯДКИ. НАРОДНИЙ ТЕАТР (ВЕРТЕП).

Про матеріал

Розробка до інтегрованого курсу. Урок Я люблю Україну (3 клас) за зошитом посібником "Я люблю Україну" (Чабайовська М.І., Омельченко Н.М., Синільник В.В.) ст. 46-48

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національні символи України ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ В УКРАЇНІ. ЗИМОВІ СВЯТА. 7 СІЧНЯ — РІЗДВО ХРИСТОВЕ. КОЛЯДКИ. НАРОДНИЙ ТЕАТР (ВЕРТЕП).

Номер слайду 2

Відгадайте загадку. В небі зірочка зійшла Звістка радісна прийшла!Християнське торжество Називаємо ... Різдво Христове Різдво

Номер слайду 3

Різдво Христове Одне з найбільших Християнських свят, яке відзначають 25 грудня. Увечері напередодні Різдва в кожній оселі готували колись і зараз готують дванадцять пісних страв, серед яких головною вважається кутя. Оселю святково прибирають. Біля покуті чи на столі ставлять Дідух. Коли на небі з'являється перша вечірня зірка, до Святої вечері за багатий стіл сідає вся родина. У народі цей вечір називають Свят- вечором, Багатим вечором, Багатою кутею. Діти несуть дідусям і бабусям, а також хрещеним калач, кутю, за це отримують подарунки. Калач випікали в печі - великий, солодкий, зверху посипаний маком. Від хати до хати починають ходити колядники. Вони колядують, тобто співають колядки. Після цього один із колядників віншує (вітає). Колядки - це величальні пісні про народження Сина Божого. У них звучать також побажання для усієї родини і кожного її члена, прохання для них щасливої долі, доброту й усіляких гараздів.

Номер слайду 4

Як святкують різдво у вашій родині?

Номер слайду 5

Розшифруй і дізнайся про давню українську традицію, пов'язану з цим святом. Миритися і пробачати одне одному образи

Номер слайду 6

Народний театр (вертеп) Під час Різдвяних свят на вулицях сіл і міст можна зустріти театр-вертеп. Слово «вертеп» має кілька значень: 1) печера; 2) старовинний пересувний ляльковий театр, де ставили релігійні та народні п'єси. Вертеп - веселе різдвяне дійство з піснями-колядками, жартами, короткими виставами, яке відбувалося з участю ляльок (ляльковий театр-вертеп), або народна театралізована вистава із грою живих людей.

Номер слайду 7

Літературна сторінка

Номер слайду 8

Літературна сторінка

Номер слайду 9

Літературна сторінка

Номер слайду 10

Дідух на покутіЯк прикрашали свої помешкання наші пращури?

Номер слайду 11

Дідух на покуті

Номер слайду 12

pptx
Додано
21 грудня 2023
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку