Номер слайду 9
Поживні речовини рослина відкладає про запас в основних тканинах стебла, кореня чи листків. Рослини накопичують ці запаси для того, щоб використати їх у потрібний час для росту нових органів рослини, перенесення несприятливих умов, розмноження тощо. Запасати рослини можуть як неорганічні, так і органічні речовини. Наприклад, у рослин посушливих місць життя є пристосування для запасання води. Очиток, молодило, кактуси, алое, молочаї – це багаторічні рослини із м'ясистими, соковитими органами, які нагромаджують багато води, завдяки чому можуть переносити тривалі періоди засухи. Надлишок органічних речовин рослина запасає в спеціальних тканинах стебла, кореня чи листків. Такими речовинами є вуглеводи, білки та жири, які тимчасово зберігаються в клітинах у вигляді клітинних включень. Запасаючим вуглеводом у рослин є крохмаль, який відкладається у вигляді зерен в клітинах запасаючих тканин. Зазвичай це відбувається в серцевині стебла дерев, видозмінених коренях – коренеплодах (морква, буряк) і кореневих бульбах (жоржини), видозмінених пагонах – бульбах (картопля), кореневищах (півники) і цибулинах (тюльпан), видозмінених листках (капуста) тощо. Ці запасні речовини можуть використовуватися для розмноження (наприклад, бульби картоплі чи коренебульби жоржини) чи для утворення нових органів (квіток у дворічних рослин) тощо. Запасні білки у вигляді зерен та жири у вигляді краплин олії відкладаються переважно у насінні, рідше у плодах, і використовуються для статевого розмноження та розселення виду.