"Транспорт речовин" урок біології, 6 клас

Про матеріал
Презентація підготовлена для проведення уроку біології у 6 класі з теми "Транспорт речовин" по підручнику Соболя В. Дана презентація допоможе учням та учителю опрацювати матеріал в друкованих зошитах до відповідного підручника
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Транспорт речовин. Здійснюється між клітинами і між органами за участю провідних тканин, які обумовлюють низхідний та висхідний потік речовин

Номер слайду 3

Вода і мінеральні речовини надходять до рослини із ґрунту через кореневі волоски. Далі послідовно через клітини первинної кори цей розчин потрапляє до провідних елементів центрального циліндра кореня. До них у покритонасінних рослин належать судини (трахеї), трахеїди, ситоподібні трубки і клітини-супутниці. По судинах і трахеїдах ксилеми завдяки кореневому тиску вода і розчинені речовини рухаються по стеблу до листків. У листках вода випаровується, створюючи так звану присисну силу листків. Цей напрям руху розчинів отримав назву висхідна течія речовин. Швидкість цього руху дорівнює приблизно 20-30 см за годину. Активізація вбирання води залежить від фотосинтезу, у процесі якого утворюються цукри. Вони підвищують концентрацію клітинного соку, що сприяє наростанню осмотичного тиску.

Номер слайду 4

Органічні речовини транспортуються від листків по стеблу в напрямку кореневої системи, квіток або плодів. Переміщення цих речовин здійснюється спочатку по клітинах м'якоті листка через плазмодесми, а потім по ситоподібних трубках і клітинах- супутницях флоеми жилок та стебла. Потік органічних речовин по флоемі від листка до споживаючих органів має назву низхідної течії. Поряд із низхідною течією органічні речовини можуть пересуватися висхідним шляхом до квіток і плодів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Поживні речовини рослина відкладає про запас в основних тканинах стебла, кореня чи листків. Рослини накопичують ці запаси для того, щоб використати їх у потрібний час для росту нових органів рослини, перенесення несприятливих умов, розмноження тощо. Запасати рослини можуть як неорганічні, так і органічні речовини. Наприклад, у рослин посушливих місць життя є пристосування для запасання води. Очиток, молодило, кактуси, алое, молочаї – це багаторічні рослини із м'ясистими, соковитими органами, які нагромаджують багато води, завдяки чому можуть переносити тривалі періоди засухи. Надлишок органічних речовин рослина запасає в спеціальних тканинах стебла, кореня чи листків. Такими речовинами є вуглеводи, білки та жири, які тимчасово зберігаються в клітинах у вигляді клітинних включень. Запасаючим вуглеводом у рослин є крохмаль, який відкладається у вигляді зерен в клітинах запасаючих тканин. Зазвичай це відбувається в серцевині стебла дерев, видозмінених коренях – коренеплодах (морква, буряк) і кореневих бульбах (жоржини), видозмінених пагонах – бульбах (картопля), кореневищах (півники) і цибулинах (тюльпан), видозмінених листках (капуста) тощо. Ці запасні речовини можуть використовуватися для розмноження (наприклад, бульби картоплі чи коренебульби жоржини) чи для утворення нових органів (квіток у дворічних рослин) тощо. Запасні білки у вигляді зерен та жири у вигляді краплин олії відкладаються переважно у насінні, рідше у плодах, і використовуються для статевого розмноження та розселення виду.

Номер слайду 10

Отже, рослини запасають поживні речовини у видозмінених вегетативних органах, плодах, насінні для того, щоб переносити несприятливі умови, забезпечувати появу нових органів рослин або їх розмноження.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Фітогормони – це органічні речовини, які здатні в надзвичайно малих кількостях регулювати процеси життєдіяльності рослин. Одні фітогормони прискорюють поділ та ріст клітин, інші – сповільнюють їх, регулюючи таким чином проростання насіння, утворення квітів, плодів тощо. 

Номер слайду 13

Фітонци́ди (від грецької phytón — рослина і лат. caedo — вбиваю) — біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів.  Термін запропоновано Б. П. Токіним в 1928 році. Цим терміном вчені назвали речовини, які виділяються живими клітинами багатьох рослин для захисту від шкідників і хвороб.

Номер слайду 14

Цікаві факти. Як показали досліди професора Б. П. Токіна, кашка з натертої цибулі, часнику або хрону, покладена в закриту посудину з м'ясом або фруктами, оберігає їх від псування. Цікаво відзначити силу дії часнику на мікроби: туберкульозна паличка в висохлій мокроті залишається життєздатною до восьми місяців; карболова кислота і сулема вбивають її через 1-2 години; сірчана кислота вбиває мікроб туберкульозу протягом 30 хвилин, а фітонциди часнику — за 5 хвилин. Достатньо протягом трьох хвилин пожувати цибулю або часник, щоб убити в роті всі бактерії. Черемха виділяє найсильніші фітонциди (губителі мікробів), що містять синильну кислоту: найпростіші тварини — амеби, інфузорії — вбиваються фітонцидами черемхи в 5 хвилин.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кириченко Галина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0