ТРАВЛЕННЯ В РОТОВІЙ
ПОРОЖНИНІ
ЕПІГРАФ ТЕМИ «ТРАВЛЕННЯ»
¢«Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того щоб жити!»
¢ Їжа це не мета життя, а його необхідна умова
ПРИГАДАЙТЕ
¢1. Які органи входять до системи травлення?
¢2. Які речовини надходять до організму людини в результаті харчування?
¢
¢4. Що таке травлення?
¢5. Назвіть єдину рухому кістку черепа.
¢6. Перелічіть травні залози.
¢7. У якій системі відбувається травлення?
АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ УЧНІВ З ТЕМИ «ТРАВЛЕННЯ»
¢ https://learningapps.org/11972405
¢ https://learningapps.org/23240433
Особливості будови та функцій органів ротової порожнини:
¢зубів;
¢слинних залоз;
¢язика
Значення слини для травлення
Особливості будови та функцій глотки й Стравоходу
ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ
На сьогоднішньому уроці я очікую, що ви ознайомитесь і будете знати
¢ - особливості травлення в ротовій порожнині
¢ - склад слини та види слиновиділення;
¢ - будову зубів, зубну формулу та значення зубів у травленні;
¢ - язик та його участь у травленні в ротовій порожнині та визначення смаку їжі;
¢ - речовини, які починають перетравлюватися у роті;
¢ - процес пережовування та ковтання.
ЧОМУ, ЯКЩО ДОВГО
ЖУВАТИ ЧОРНИЙ ХЛІБ, ТО ВІН СТАНЕ СОЛОДКИМ НА СМАК?
Верхня губа →
Слинні Зуби → ← Тверде піднебіння залози
← М’яке піднебіння
Щоки →
← Піднебінний язичок
Піднебінні мигдалики →
← Діафрагма рота
Нижня губа →
Заповніть схему
Зуби
Язик
И
Вага 60-80 грам
1. Аналіз їжі (смак, температура)
2.Перемішує їжу
3.Допомагає ковтати
4.Орган спілкування
¢м’язовий орган;
• посмугована м’язова тканина;
• на слизовій оболонці є смакові, дотикові, температурні рецептори
Перемішує їжу, участь у ковтанні, визначає смак їжі, орган мовлення
¢Відгадайте назву зупинки, розставивши у вірній послідовності відділи травного тракту
¢И. Стравохід
¢А. Кишечник
¢С. Ротова порожнина
¢Н. Шлунок
¢Л. Глотка
В Давньому Китаї перевіряли злочинців та брехунів таким чином: їм пропонували набрати сухий рис у ротову порожнину та вислухати звинувачення. Якщо рис залишався сухим, вважали підозрюваного винним.
Як пояснити це явище?
¢дрібні (губні, щічні, піднебінні, язикові) травні залози
¢3 пари великих (привушні, підщелепні, під’язикові)
↑ Під’язикові травних залоз
Підщелепні ¢утворюють слину
Здійснення секреторної функції
¢Вона на 98,5% складається з води і на 1-1,5% - з органічних і неорганічних речовин( суха речовина слини).
¢У людини за добу виділяється близько1,7л слини, але її кількість і склад коливаються в залежності від характеру їжі, від віку. Коли ми не їмо, слина все одно виділяється у невеликій кількості 0,2 мл за 1 хв., але коли у роті є щось смачненьке – слиновиділення зростає до 3,5 мл за 1 хв.
Задача:
Скільки слини утворюють ваші слинні залози за рік. ( 365днів *--------= ---------л)
Рефлекторно
¢центр слиновиділення, довгастий мозок
¢кора великих півкуль
- при подразненні їжею рецепторів язика; ¢умовно-рефлекторно – коли людина бачить чи відчуває запах їжі
Виділення слини майже припиняється під час сну
¢ Тема. Дія ферментів слини на крохмаль ¢ Мета: визначити, як слина діє на крохмаль.
¢ Обладнання й матеріали: розчин крохмалю, вода, йод, ватні палички, зошит.
Хід роботи
1. Змочені крохмальним розчином 2 ватні палички.
2. Одну палочку опустити у воду, а потім в розчин йоду. Що спостерігаєте?
3. Другу палочку помістити в ротову порожнину на декілька хвилин, а потім опустити в розчин йоду. Що спостерігаєте?
4. Заповнити дослідницький практикум за темою в друкованому зошиті ст.7-8.
5. Висновок.
ПЕРЕВІРИМО ЗНАННЯ!
¢ https://wordwall.net/uk/resource/61827697/%d1%8
2%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0
%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d1% 96%d0%b9-
%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b6%d0% bd%d0%b8%d0%bd%d1%96
ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА
Якщо ви згодні з твердженням – плесніть удолоні, а якщо ні – порухайте кулачками.
¢ довгастий мозок є центром слиновиділення ¢ Пепсин розщеплює вуглеводи.
¢ муцин входить до складу слини.
¢ смакові рецептори розташовані в стравоході.
¢ за добу в нашому організмі утворюється 3 літри слини.
¢ з ротової порожнини їжа надходить в шлунок
¢ язик перемішує їжу в ротовій порожнині
Молочні зуби -20
¢закладаються в утробний період;
¢з’являться після
6 місяців;
¢до 10-12 років замінюються на постійні
• Різці - 8 Доросла людина
• Ікла - 4
Малі кутні Різці Ікла
• Малі кутні
(премоляри) - 8
• Великі кутні
(моляри) - 12
Всього – 32 зуби
Остання пара –
«зуби мудрості» до 25 років
Ясна →
ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ №1
¢ Тема. Зовнішня будова зубів (за муляжами, моделями)
¢ Мета: ознайомитися з особливостями зовнішньої будови зубів
¢ Обладнання й матеріали: муляжі або моделі зубів, малюнки із зображенням будови зубів, зошит, підручник Хід роботи
1. Розгляньте муляжі, моделі або малюнки різних типів зубів. Знайдіть на них: коронку, шийку й корені.
2. Підпишіть малюнки, указавши тип зображеного зуба, і зробіть до них позначення: 1 – коронка, 2 – шийка, 3 – корінь (корені).
3. Висновок.
ПЛОЩА НАРОДНОЇ МУДРОСТI.
Загадки
¢1. Тридцять два молодця однакових iз лиця?
¢2. На околицi вологiй бiлi голубочки, обiч ями, край дороги, сiли в два рядочки.
¢3. Завжди в ротi, а не проковтнеш.
¢4. Апетит приходить пiд час ….
¢5. Коли я їм – я…
¢6. Снiданок з’їж сам, обIд роздiли з другом, вечерю вiддай…
¢7. Хто добре жує, той довго…
Стоматологія
від лат. «карієс» – гниття - найпоширеніша хвороба зубів
¢Пародонтоз захворювання, яке уражає тканини, які оточують зуби
«СОЦІОЛОГІЧНЕОПИТУВАННЯ УЧНІВШКОЛИ»
1. Скільки разів на день ви чистите зуби?
- 4 учня – 2 рази
- 12 учнів – 1 раз
- 4 учня – інколи
2. Яку зубну пасту ви використовуєте?
Найпопулярніша зубна паста – Colgate, також використовують –Aquafresh, Blend-a-med
ЗА ДОПОМОГОЮ МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ ТА
ДОВІДКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ ДОСЛІДИТИ
ШЛЯХИ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА
ПРАВИЛА ЧИЩЕННЯ ЗУБІВ
ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ЗУБІВ:
¢ полощіть ротову порожнину після їжі теплою водою
¢ не вживайте види їжі з контрасними температурами один за одним
¢ не розкушуйте дуже тверду їжу( горіхи, кістки)
¢ двічі на день ( вранці і увечері) чистіть зуби
¢ щорічно проходьте обстеження у стоматолога
¢ своєчасно лікуйте хворі зуби.
¢ невміння правильно чистити зуби приводить до їх поганого стану. Стоматологи твердять, що, якщо якісно чистити зуби, то можна уникнути карієсу. Перше, що нам потрібно,—це зубна щітка. Щетина має бути синтетична, не висока й негуста.
Зберігати зубну щітку потрібно у стаканах щетиною догори.
Користуватися два-три місяці. Щотижня полоскати кип'ятком. Чистити треба ніби змітаючи із зуба утворений наліт, і велику увагу слід приділяти проміжкам між зубами. Чистити зуби треба 2,5-3 хв., бо тільки через 30с починається взаємодія пасти із зубним нальотом.
ЛІКАРЯ «ВІТАМИ НА ДОПОМОГУ»
ТЕСТИ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ УЧНІВ
¢ https://naurok.com.ua/test/travlennya-u-rotoviyporozhnini-zubi-596126.html
Шановні учні підберіть вираз, який найкраще відповідає тому, як ви працювали на уроці
¢Бив байдики
¢Зарубав на носі ¢Пас задніх
¢Намотав на вус
¢Чув краєм вуха ¢Пропустив мимо вух ¢Ворушив мізками.
¢Ротова порожнина забезпечує фізичну, хімічну обробку, переміщення та знезаражування та оцінювання їжі;
¢Слина розщеплює складні вуглеводи;
¢Із ротової порожнини харчові грудочки переміщуються до шлунку через глотку та стравохід
¢Виконайте тести на платформі На Урок посилання в класрумі
Поміркуйте
¢Чому собачки і котики не ходять до лікарні, а лікують себе самі?
¢Чому не рекомендують морозиво запивати гарячою кавою, хоча багатьом це подобається?
¢Чому від паління утворюються тріщини в зубній емалі?
ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!