Травна система.Будова зуба

Про матеріал
На жаль, наша культура не виробляє звичку стежити за здоров'ям зубів. Ви скажете, що ми не стежимо і за всім організмом. Та і як це зробити, якщо в організмі безліч працюючих систем і ще більше працюючих органів? Взагалі - то усі системи та органи людини контролює мозок. Наприклад, якщо мозок на одну секунду перестане контролювати десятки м'язів, задіяних тільки коли людина стоїть, то людина впаде, як підкошена. Так що у мозку вистачає роботи, яку ми не помічаємо, та й не повинні відстежувати.
Перегляд файлу

9 КЛАС              ТРАВНА СИСТЕМА

Тема: Будова зуба

Мета: Вивчити будову, типи та функції зубів. З’ясувати причини карієсу. Формувати звичку стежити за здоров'ям зубів та станом організму до появи болю. Навчитися комплексному баченню організму людини; набути вміння «чути» потреби і проблеми організму і правильно реагувати на них

  Здорові зуби – це не лише гарна та приваблива усмішка,

 а й запорука здоров’я всього організму.

    На жаль, наша культура не виробляє звичку стежити за здоров'ям зубів. Ви скажете, що ми не стежимо і за всім організмом. Та і як це зробити, якщо в організмі безліч працюючих систем і ще більше працюючих органів? Взагалі - то усі системи та органи людини контролює мозок. Наприклад, якщо мозок на одну секунду перестане контролювати десятки м'язів, задіяних тільки коли людина стоїть, то людина впаде, як підкошена. Так що у мозку вистачає роботи, яку ми не помічаємо, та й не повинні відстежувати.

      Коли у вас болить зуб, це мозок дає сигнал про якусь несправність в організмі. Але мозок не може повідомити, що саме сталося. Швидше за все, проблеми з харчуванням або із засвоєнням корисних речовин. Якщо у нас буде звичка стежити за станом організму до появи болю, то ми позбудемося великих неприємностей через місяць, рік, десять років. А корисна звичка, наприклад, щорічний огляд зубів і ротової порожнини у стоматолога, дасть нам можливість якомога раніше помітити порушення і швидко їх усунути.»

Проблема

Як виробити звичку стежити за здоров'ям зубів та станом організму до появи болю; як набути вміння «чути» потреби і проблеми свого організму і правильно реагувати на них; як навчитися цілісному баченню організму людини.

Завдання

1. Що таке зуб? З чого він складається і якими бувають зуби у людей? Що таке зубний біль?

2. Для чого зубам потрібний кальцій, фосфор і фтор? Чому починається карієс і чи складно його діагностувати самостійно?

3. Як попередити захворювання зубів?  Як тварини борються з карієсом?

4. Хто в світі найзубатіший? У кого найпотужніші щелепи?

Клас об’єднується у чотири групи:

-         група № 1 вирішує завдання 1 результати своєї роботи представляє у вигляді презентації «Будова зуба»;

-         група № 2 вирішує завдання 2 результати своєї роботи представляє у вигляді презентації «Причини демінералізації і карієсу зубів»;

-         група № 3 вирішує завдання 3 результати своєї роботи представляє у вигляді пам’тки «Як зменшити демінералізацію зубів і попередити карієс»;

-                     група № 4 вирішує завдання 4 результати своєї роботи представляє у вигляді проекту «Хто в світі найзубатіший та у кого найпотужніші щелепи» .

Група № 1                       Презентація «Будова зуба»

  Зуби –це органи ротової порожнини. Вони утворені з видозміненої кісткової тканини, які використовуються для подрібнення і пережовування їжі, також беруть участь в утворенні звуків, і є важливою частиною усмішки. У дорослої людини 32 зуби.За своєю зовнішньою формою і внутрішньою будовою зуби діляться на чотири типи:  різці – 8, ікла - 4 , малі корінні - 8 великі корінні – 12.

  Зовнішня будова зуба.  Кожен зуб має три частини: коронку, шийку і корінь.  Коронка - видима частина зуба, що виступає над яснами. Шийка - місце переходу коронки в корінь. Корінь - внутрішня частина зуба, що має конусоподібну форму з верхівкою на кінці. Внутрішня будова зуба: зуб складається з частин – емалі, дентину . пульпи і цементу.

Про проблеми з зубом нам сигналізує біль. А що ж таке зубний біль? Больові сигнали посилає нерв в пульпі зуба, який подразнюється. Тобто це нервовий сигнал, який передається нейронами по аксонах – довгих відростках, що сприймається нашим мозком як біль. Появу больових відчуттів не можна ігнорувати, оскільки патологічний процес буде розвиватися далі.

Група № 2       Презентація «Причини демінералізації і карієсу зубів»

   Одна з найпоширеніших стоматологічних проблем - демінералізація емалі. Подібний стан проявляється значним потемнінням і деформацією емалі, відсутністю блиску зубів і появою на них характерних білих плям. Найчастіше цей процес є першою ознакою розвитку каріозної хвороби. Демінералізація – це процес вимивання з зубної емалі мінеральних речовин. Найважливіші з них - кальцій, фтор і фосфор – це компоненти, які збагачують зубну тканину. В здоровому організмі демінералізації протистоїть ремінерализація, тобто регенерація мінеральних структур. У процесі ремінералізації кальцій та фосфор потрапляють усередину зуба через слину або зубний наліт. Ремінералізація - це збагачення кальцієм та фосфатами частково демінералізованих тканин шляхом утворення нових мінеральних солей - кристалів. Фтор відіграє ключову роль у процесі ремінералізації, прискорюючи ріст кристалів та процес ремінералізації, а також уповільнюючи демінералізацію кристалів поверхні зуба. У нормі ці процеси збалансовані, однак у сучасних людей все частіше процес вимивання речовин перевищує відновлення. У результаті чого емаль втрачає свою міцність і починає руйнуватися, розвивається карієс. Головна причина демінералізації зубів - це наявність в роті: бактерій - це можуть бути стрептококи, лактобактерії та деякі інші види, яких найбільше у зубному нальоті.

Формування зубного нальоту починається через годину після прийому їжі: на пелікулу зуба налипають бактерії. Руйнування відбувається так стрімко, що зуби не встигають відновитися, тобто не відбувається ремінералізація, утворюється карієс. Є ще й друга причина демінералізації - вживання води з низьким вмістом фтору. Якщо організм систематично недоотримує фтор, витончення емалі буде відбуватися незалежно від кислотності ротової рідини.

 Карієс - процес, який починається після прорізування зубів та супроводжується демінералізацією, з утворенням порожнини під дією ендо- і екзогенних факторів.

В середньому від самого початку процесу і до появи каріозної порожнини проходить 12-18 місяців.   

   Отже, фактори, які провокують демінералізацію емалі та утворення карієсу; недотримання правил гігієни ротової порожнини; вживання їжі з високим вмістом вуглеводів; спадковість

Група № 3   Пам’ятка   «Як зменшити демінералізацію зубів і попередити карієс»

Попереджувальний комплекс для запобігання вимивання мінералів із зубної емалі передбачає дотримання ряду правил: дотримуватись гігієни порожнини рота. Обов’язково чистити зуби двічі на день, чергуючи при цьому пасти з фтором, фосфором і кальцієм. Використовувати підручні засоби. Флоси (для догляду за бічними поверхнями зубів). Це зубні нитки, які можуть бути просочені фтором. Чистити зуби потрібно не менше 3 хвилин, щоб паста не тільки очищала, але і насичувала їх мінералами. Зубну щітку треба міняти раз на три місяці.  Двічі на рік відвідувати стоматолога. Звертатися до нього за перших ознак захворювання зубів чи ясен.  Дотримуватись правил здорового харчування.

Дотримання даних рекомендації щодо профілактики - гарантія зменшення ризиків виникнення стоматологічних хвороб.

Група № 4       Проект «Хто в світі найзубатіший та у кого найпотужніші щелепи»

В кого зубів найбільше? Зрозуміло, що людина, навіть з усіма зубами мудрості, в цьому не рекордсмен. Тоді хто? У слимака на хітиновому язиці - до 30 тисяч зубів. Він по праву вважається рекордсменом серед всіх істот за кількістю зубів.В пащі величезної китової акули 15 тисяч зубів, але використовує їх акула не для пережовування, а для замикання їжі в порожнині рота. Цікаво, що позаду кожного робочого зуба в акули знаходиться запасний, готовий замінити свого сусіда «у важку хвилину». Мало того, що зуби в акул розташовані в кілька рядів, так вони ще й ростуть протягом всього життя. Акулячі зуби не мають коренів, тому легко втрачаються, але на зміну тут же висуваються більш молоді зуби з наступного ряду. Біологи підрахували, що в роті (вірніше, на хітиновому стрічці - язику) звичайного садового равлика розташовано 135 рядів найдрібніших зубів по 105 штук у кожному з них. Тобто, загальна кількість зубів равлика - 14175!

При цьому зуби у акули і равлика постійно оновлюються!

Домашнє завдання. Провести дослідження, що дорожче лікувати зуби чи доглядати за ними?

docx
Додано
3 лютого
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку